Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Gyászhírek, Nekrológok /

A mezőújlaki Ajtay Ilona halálára

„Tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat.
Ő az igaz Isten és az örök élet.” (1 Jn 5,20)

„Köszöntelek szeretettel!
Holnap, február 4-én 13 órai kezdettel kerül sor Mezőújlakon Ajtay Ilona temetésére.
Halálával az eddig 3 tagú gyülekezet létszáma egyharmaddal csökken, már csak két református asszony él Újlakon. És nem lesz több petróleumlámpás karácsonyunk.

Kovács István, mezőköbölkút-mezőújlaki lelkész”

Ennyi a Mezőségről jött üzenet. „Csupán” annyi a hír, hogy mostantól kezdve egy református asszonnyal kevesebb él a Mezőség szívében. Akár át is szaladhatnánk e rövid sorok felett. Fontos ez valakinek? Akkor, amikor minden évben egy harmincezres kisvárosnyi magyar tűnik el a lelki nyilvántartásunk térképéről. Amikor idehaza is egy népes gyülekezetre valóan halnak meg évente autóbalesetben?

De a mezőújlaki Ajtai Ilona több volt valamennyiüknél: ő a gyülekezet egy harmada.

Akár Földes Károly is írhatta volna ezt a „jajszót a pusztuló szórványokból”, pedig ő még akkor 11 családot, 47 lelket talált 1934-ben. Igen, már két lelkes a mezőújlaki gyülekezet. „Pusztulunk, fogyunk - írta hajdan Földes Károly. - „Miért olvadt el itt a magyarság? Hiányzott a hit!”

Tudjuk, hogy az elfogyás ellen nem mindig tehetünk már valamit. De ami mégis vigasztal és a legnagyobb biztatás: 2008-ban húsz erdélyi református lelkész saját kezével javította meg a mezőújlaki templomot. Ilus és Eszti is ott álltak és szeretettükkel és a terített asztal figyelmességével kísértek minket. A romok fölött, törött cserepek és rothadó lécek között testvéri kézfogásban erősödtünk és épültünk mi is szolgatársakból testvérekké. Egy elvadult világban. Marad a Kovács István lelkész levele elé írt bibliai Ige biztatása:

„Ő az igaz Isten és az örök élet!”

Vetési László


Megjelent az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján (2010. február 5.) és a Mezőköbölkúti Sorok 2010. augusztusi számában.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család...

feltöltve 11 napja

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 1 hónapja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 1 hónapja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 2 hónapja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro