Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Elhunyt Lapohos András ördöngösfüzesi tanár, biológus, múzeumalapító, helytörténész, közösségszervező

2017. augusztus 25-én, pénteken temették el szülőfalujában, a Füzes menti Ördöngösfüzesen a 90. életévében elhunyt Lapohos András biológia-földrajz szakos tanárt, a helyi iskola volt igazgatóját, múzeumalapítót, közösségépítőt, helytörténészt.

Lapohos András 1928-ban született Ördöngösfüzesen, és a kolozsvári Bolyai egyetemen végzett tanulmányainak idejét leszámítva egész élete szülőfalujához kötődik. Mindig vonzotta a Mezőség és a Füzes mente tavainak titokzatos világa, de a táj, a mezőségi emberek, tárgyi-szellemi értékeik, templomaik is. Tanári munkája mellett mindig szakított időt arra, hogy maradandót alkosson. 1980-tól diákjaival kezdte el iskolájában a Füzes mente élővilágát összegyűjtő szakszerű és igen gazdag állományú állattani múzeum létrehozását. Diákjai 1982-85 között két alkalommal is díjat és egy Nagydíjat nyertek a Pro Natura versenyen. A diákok Zergeboglár csapata által a falu és iskolája - sajátos népi kultúrája, népzenéje mellett - újra ismertté lett a hazai közéletben.
1997-ben hozta létre a Szülőfalum Alapítványt és kezdte el az "Egyházi és Szórványmúzeum" építését, melyet 2003-ban avattunk fel. Közben értékmentés és adatgyűjtés céljaival bejárta a Mezőség falvait, mint előtte a másik jeles mezőségi krónikás, Kövesdi Kiss Ferenc marosvásárhelyi tanár. Erről szóló beszámoló írásait előbb az Üzenet közölte, majd önálló kötetben is megjelentek "Zúgó harangok üzenete" címmel. Mindezek mellett jutott ideje arra is, hogy épp Kövesdi Feri bácsival együtt szívére vegye a Cegével egybeépült Göc majdnem néptelen templomának sorsát, és a mezőpanitiakkal együtt küzdött azért, hogy ez, és még számtalan mezőségi templom "tanútemplom" maradjon. Kezdeményezője és szervezője volt az évente megtartott göci és sajósárvári emlékistentiszteleteknek, amikor is a környék magyarsága összegyülekezik egy-egy néptelenül maradt magyar templomban, emlékezni, hálát adni, erőt gyűjteni.

Munkásságát több elismerés is kísérte: Füzes menti földije, a jeles író, Wass Albert, halála előtt adománnyal támogatta a múzeum építését, és személyesen neki írt levélben biztatta a Mezőség szolgálatára. Ebben az évben vehette át a magyar kormány elismerő kitüntetését is.

Temetésén Sükösd Sándor ördöngösfüzesi lelkész szolgálata után Fodor Zoltán olvasta fel Székely Melindának, a szamosújvári magyar iskola tanárnőjének emlékezését, aki magyar pedagógusok, civil szervezetek (Tóvidék Egyesület, Téka) nevében búcsúzott, majd a helyi ortodox lelkész méltatta Lapohos András tanári munkásságát.

Az itt mellékelt képek a 2014-es göci református templomban az emlékistentiszteleten (szolgált Pitó Antal mezőpaniti lelkipásztor) és az ezt követő ebéden özv. Szabó Istvánné udvarán készültek. Az itt egybegyűlteknek ez alkalommal tartott utoljára nyilvános beszédet, beszámolt fáradozásairól és valamennyiünket közös összefogásra biztatott.

Áldott legyen Lapohos András tanár-közösségépítő emléke, és áldásos mezőségi szolgálatának mindig legyen hozzá hasonló lelkes folytatója! (Vetési László)

Teljes képernyős (vetítési) mód

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro