Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő.

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a rozsda és a moly megemészti, ahol a tolvajok kiássák és ellopják... Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben... Mert ahol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.” Máté 6, 19-21.

 

Bereczki ősei évszázadokon át hitet, egyházat, anyanyelvet őrző, munkában edzett, hűséges református lelkészek és kántortanítók voltak. Dédnagyapja a Nyárád menti Fintaházán volt lelkész, nagyapja a Beszterce melletti Sófalván volt kántortanító. Édesapja mesteremberként, családalapítással került Verespatakra, ahol a fogyó lélekszámú kis református közösség gondnoka, védelmezője volt.

Édesanyját nem ismerhette, mert születése után gyermekágyi lázban halt meg, és ő árvaságra jutott. A mostoha melletti sorsban számára vigaszt, példát és reményt a sófalvi pedagógus nagyszülei nyújtottak. Ezért is választotta a pedagógus pályát. A zilahi tanítónőképző elvégzése után rövid ideig a Bálványosváralja melletti Hosszú nevű tanyán volt tanítónő, majd szülőhelyére, Verespatakra költözött vissza. Ő volt ennek az asszimiláció útjára lépő, volt német és magyar, majd elrománosodott bányászfalunak utolsó magyar óvónője. A magyar oktatás megszűntével hosszú hányattatás következett. Előbb a helyi román tagozatra, majd a környék román falvaiba, majd végre ismét Verespatakra került, ahol román gyermekek óvónőjeként szolgált, és közöttük is bizonyítani tudott. Kereken 30 évvel ezelőtt jött nyugalomba, majd özvegyen maradva, az aranyláz beindulásával elsők között volt kénytelen otthagyni szülőfaluját és költözött rokonai közelébe Kolozsvárra.

Szülőföldjét, annak sokarcú, sok vallású, különös sorsú népét soha nem felejtette el. Idős és beteg éveiben is azon igyekezett, hogy szülőfalujának jótevője legyen. Szívében élete végéig ott élt a vágy, hogy bár hívei teljesen elfogytak, Verespatakon református vallását, egyházát, különösen megviselt állapotban levő templomát és összedőlt parókiáját biztonságban tudhassa.

Temetésére 2019. november 19-én, kedden került sor a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Emlékét kegyelettel őrzi a családja, a Gligor család, a rokonság, szülőfaluja és a Kolozsvár-Györgyfalvi úti kis református gyülekezet.

2019. november 19.

Teljes képernyős (vetítési) mód

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro