Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Emléktábla avatás Kackón

2011. május 14-én a Kolozs megyei Kackó tavaly felújított református templomában Berde Amál és Berde Mária jeles szülöttek neveit megörökítő emléktábla ünnepélyes leleplezésén jártunk.

A megemlékező istentiszteleten Vetési László Jeremiás siralmai 3, 18-26 alapján hirdetett igét. A szolgálattevő kifejtette, hogy ahol siralom van, ott mindannyian magunkra ismerhetünk, mert mindenikünknek volna miért siránkoznia. Emlékezni, annyit jelent, hogy bár nem felejtjük el az ínséges időket, a szorongattatást, azt is szem előtt tartjuk, hogyan menekített ki az Úr számtalan reménytelen helyzetünkből. A balsors közepette, csak az Úr kegyelmének köszönhetően nincs még végünk. S ha nincs még végünk, az győzelmet jelent, hiszen sikerült megmaradnunk, vagyunk. Vetési László azt is kihangsúlyozta, hogy nincs még egy olyan térség, ahol 45 km-es útszakaszon belül, ennyi jeles személyiség született, élt és alkotott volna. Szinte minden településen van ki előtt fejet hajtani, illetve van, akinek köszönhetően büszkén, felemelt fejjel járhatunk . Az igehirdetés végkicsengése: amíg fontosnak tartjuk az egymással való találkozást, számon tartjuk a másik életét és örülünk egymásnak van, lesz jövő. Az istentisztelet után a templomban folytatódott a megemlékező ünnepség. Elsőként az ünnepséget szervező házigazda lelkész: Nyeste László - Csaba köszöntötte a meghívott előadókat, vendégeket, a helyi és környékbeli települések híveit. Beszámolt a megvalósításra váró tervekről is. A soron következő a romos parókia rendbehozatala, amiben emlékház, táborközpont és/vagy konferenciahely kapna teret. Ha emlékezünk, azt jelenti, hogy még vagyunk, s ha vagyunk, lenni is akarunk- zárta köszöntő szavait Nyeste. Szilágyi Mátyás főkonzul méltatta a maroknyi magyar és lelkészük számukat meghaladó igyekezetét. Ezt követően Nyeste Csabával leleplezték a nemes egyszerűségében pompázó emlékplakettet. Vetési László másodszor kapta meg a felszólalás jogát, az alkalmat arra használta fel, hogy tolmácsolja a kackóiaknak Vajda Domokos, egykori kackói lelkész üdvözletét: “itt voltam a legboldogabb”.

Dáné Tibor Kálmán, EMKE elnök, arról szólt, hogy mekkora öröm számára a szórvány élni akarását megtapasztalni. Sok tanú-templom áll szórvány-szerte, amelyek nem csak magyar közösségek egykori létéről tanúskodnak, hanem annak is mementói, hogy az élet kritikus pillanataiban az életről nem lemondani kell, hanem jövőt álmodni és érte cselekedni. Amíg a szórvány létezik, a tömb kultúrája is biztosított.

Az esemény megható pillanatainak egyike volt, amikor a kozárvári vallásórás gyerekek, csilingelő tiszta hangjukon előadták a “Száz juhocskám mind együtt legel, egy közülük vajon hova lett” kezdetű éneket. A felcsendülő dal után az ünneplés hangulata is családiasabb, oldottabb lett.

Murádin Jenő művészettörténész Berde Amálról, Józsa Miklós nyugalmazott nagyenyedi magyartanár Berde Máriáról tartott tömör előadást. A lexikonokban is fellelhető életrajzuk és munkásságuk ismertetésén túl, emberi arcuk, jellemük rekonstruálására törekedtek.

A legmeghatóbb pillanat minden bizonnyal, Berde Amál Debrecenben élő lányának, Gál Aglennek a megérkezése volt. A programKilyén Ilka marosvásárhelyi színművésznő Berde Mária műveiből vett prózás-verses összeállítással folytatódott. Ezt követően Manaszes Márton, a Kolozsvári Magyar Opera énekese, Berde Mária “Add meg Uram” című versének megzenésített változatávall ajándékozta meg az egybegyűlteket.

Egy nagyenyedi diáklány és két kackói unoka mérte össze tudását a mini-szavalóversenyen. A Kilyén Ilka személyében kinevezett zsűri-elnök, az első helyet megosztva ítélte oda mindhármuknak.

Az utolsó mozzanat az emléktábla megkoszorúzása volt. A szelecskei asszonyok jóvoltából szeretetvendégségre került sor a kultúrotthonban.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro