Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek meglátogatását és megörökítését.

A programra 2019. február-október közötti időszakban került sor.

A program résztvevői: a RORLÉSZ Alapítvány munkatársai, Vetési László szórványügyi előadó és egy külső munkatárs, aki szórványegyházközségben tevékenykedik lelkipásztorként.

A programot a Communitas Alapítvány támogatása mellett csak saját forrásból finanszíroztuk.

A terepbejárások során összegyűjtött képes dokumentáció anyagából összeállított bemutatókat honlapunk Ismeretlen Erdély – képes utazások menüpontjai alatt tesszük elérhetővé összesen nyolc részben.

A Holttenger dokumentációs program keretében idén folytattuk a Maros megye Komlód-völgye mente bejárását és a Felső-Maros mente településeinek dokumentálását is. A Komlód-völgye és a Székely Mezőség egy része fényképes anyagát a Maros 12-14. bemutatók tartalmazzák. A honlapra feltöltött anyagok szám szerint nem követik pontosan egymást, mivel a Maros megye 12-14. bemutatók egy korábbi évből kimaradtak, ezeket is pótoltuk most.

Tovább haladtunk a Felső-Maros mentén Szászrégenbe és környékére, a Lutz völgyén és a Görgény völgyén. Ezeknek a területeknek az anyagát a Maros 26-30. számú bemutatókban tettük közzé, melyek egyenként is több száz darab fényképet tartalmaznak tájról, épített örökségről, közösségről, kulturális és egyházi eseményekről.

 

Maros megye 12.Magyar falvak a Komlódi patak völgyén és Kisnyulas mellékvölgyében: Mezőkirályfalva – Mezőszentmárton – Mezőrücs – Mezőkölpény – Kisnyulas – Rücsi Néma – Mezőszámsond – Szabéd – Bazéd – Mezőpagocsa – Mezőpagocsavölgy.

Maros megye 13.Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen, a Kövesdi Patak völgye: Székelykövesd – Harcó – Mezőpanit – Mezőbergenye – Csittszentiván, Náznánfalva, Marosszentkirály.

Maros megye 14. Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Maros Faragó-Sárpatak völgyében: Faragó – Körtekapu – Nagyercse – Bala – Pusztaalmás – Mezőmajos – Unoka – Toldalag – Póka – Pókakeresztúr – Marossárpatak.

Maros megye 26. Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén: Szászrégen – Magyarrégen – Abafája – Radnótfája – Petele – Holtmaros – Magyaró – Fickótelep – Alsó és Felsőidecs – Alsóbölkény.

Maros megye 27. Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Görgény völgyében: a Görgény völgye és mellékvölgyei: Görgénynádas – Görgényszentimre – Görgényüvegcsűr.

Maros megye 28.  – Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben: Vajola – Bátos – Dedrádszéplak – Ludvég – Kisfülpös – Beresztelke – Vajdaszentivány – Kozmatelke – Tancs – Magyarfülpös.

Maros megye 29.Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén Szászrégentől Gödemesterházáig: Marosfelfalu – Marosvécs – Disznajó – Jódtelep – Ratosnya – Palotailva – Göde és Mesterháza.

Maros megye 30.  – Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében: Mezőfele – Mezőcsávás – Mezőménes – Galambod – Mezőbárdos – Bese-Remeteszeg – Udvarfalva – Várhegy.

2019. november 26.

 

 

 

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Kolozs megye 4.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Kis-Szamos fővölgye Apahidától Vá...

Friss anyagok

Református misszió a Kárpátokon túl

Miklósi Mátyás Csaba lelkipásztor két éve a Kárpátokon túli területeket is magában foglaló Brassói Református Egyházmegye esperese. Tizenhárom...

feltöltve 2 hónapja

Kis Szeben megyei gyöngyszem: Mihályfalva (és Bólya, Bürkös)

Falvak a Szeben megyei Hidegvíz-patak mentén, a dél-erdélyi tájban. Magyar falvak. A ritkán járt dél-erdélyi zugokban, eldugott kis szegletekben....

feltöltve 2 hónapja

Karácsonyi csomagosztás Máramaros és Maros megyei szórványkollégiumokban

Az Erdélyi Médiatér Csoport karácsonyi ajándékcsomagokat és pénzadományt ajánlott fel két szórványkollégium számára. A célba juttatást...

feltöltve 2 hónapja

A reményt nyújtja a mezőségi Szivárvány Ház a mélyszegénységben élő magyar gyerekeknek

Télen három gyerek a betonra dobott ruhákon alszik, ebédkor a kicsi kiissza a leves hígját, a húst és a zöldségeket tányérjában hagyja, hogy...

feltöltve 4 hónapja

Örökségmustra Kolozs megyében - 1. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén elkezdtük Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

feltöltve 4 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro