Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Szórványmegtartó erő: ingyenes bentlakással toborozzák a Beszterce-Naszód megyei magyar diákokat

Ingyenes bentlakással, utaztatással próbálják a magyar nyelvű oktatás választására bírni Beszterce-Naszód megye magyar gyerekeit. Vice és Magyar­décse után Besztercén is működik a magyar iskola fenntartását segítő szórványkollégium.

A magyar kormány támogatása révén ingyenes bentlakási lehetőséget biztosítanak a következő, 2018–2019-es tanévtől Besztercén a megye más településeiről érkező középiskolásoknak, akik az Andrei Mureșanu Főgimnázium magyar tagozatán folytatják tanulmányaikat. A támogatás a bentlakók szállíttatására is kiterjed, de a budapesti segítség révén azon környékbeli gyerekeknek is megtérítik az ingázási költségeiket, akik a bethleni Grigore Silași-iskolában tanulnak magyar nyelven – mondta el a Krónikának Décsei Attila. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke szerint öt magyar oktatási központ fenntartására törekszenek a térségben.

Besztercén és Bethlenen kívül a szentmátéi 5–8. osztályos iskola, illetve a Bástya Egyesület támogatásával működő vicei és magyardécsei általános iskola megmaradására koncentrálnak. Megtöltenék a bentlakást és az iskolapadokat Besztercén a református egyház által működtetett 42 férőhelyes bentlakást töltenék meg középiskolásokkal, akik számára az ingyenes szállás mellett napi háromszori díjmentes étkezést is biztosítanának. A kollégium ugyanis első évben ingyenes volt, és Décsei Attila szerint érezhetően nagyobb volt az érdeklődés iránta, azonban jelenleg alig húszan lakják. A tetemes költségek miatt számos környékbeli szülő úgy döntött, hogy inkább ingáztatja a megyeszékhelyen magyarul tanuló gyerekét, vagy lakóhelyéhez közelebbi román tannyelvű iskolába íratja. Ha ingyenes a bentlakás, segítünk azoknak a szülőknek, gyerekeknek is, akik eddig román tagozatra mentek vagy otthon maradtak, mert a család nem tudta fedezni a bentlakás költségeit. Reméljük, hogy az új lehetőséggel a besztercei magyar tagozatot választják. Abban reménykedünk, hogy ezáltal sikerül fenntartani a két párhuzamos középiskolai osztályt” – ismertette a nem titkolt célt Décsei Attila, aki szerint Bethlenben szintén a magyar líceumi osztályok fenntartása a cél. A megyei RMDSZ-elnök szerint a magyar államtól pályázati úton nyert támogatással több magyar diákot vonzanának a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumba, felvéve a versenyt más megyék – szintén konkurenciának tekinthető – magyar tanintézeteivel. Besztercén néhány éve nagy felháborodást keltett a magyar pedagógusok körében, hogy a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet ösztöndíjjal Székelyudvarhelyre „csábította” a magyar nyolcadikosok egy részét.

Megelőznék a bajt Beszterce-Naszód megyében idén 66 gyerek fejezte be magyar nyelven a 8. osztályt, ők lakóhelyükhöz közel, Besztercén vagy Bethlenben folytathatják anyanyelvükön középiskolai tanulmányaikat. A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium évek óta önállósulni kívánó magyar tagozatán 0–8. osztályban évfolyamonként egy osztályban zajlik a tanítás, míg középiskolában két párhuzamos – egy reál és egy humán szakirányú – osztály működik, többnyire az elvártnál kisebb diáklétszámmal. „Jelen pillanatban működnek, de próbáljuk a minimális létszám felett tartani, hogy ne lehessen összevonni, megszüntetni az osztályokat” – mondta az RMDSZ-es politikus, aki szerint a líceumi osztályok megőrzése csak az összes magyarlakta település diákjainak bevonzásával járhat sikerrel. A kezdeményezők a napokban Magyardécsében, Vicében, Szentmátéban tartanak tájékoztató kampányt a nyolcadikosoknak, ahol ismertetik velük az ingyenes bentlakási, utaztatási lehetőséget, amelyről a szövetség megyei szervezeténél is lehet érdeklődni. A besztercei bentlakás egyébként a harmadik szórványkollégium a megyében a Bástya Egyesület által működtetett vicein és magyardécsein kívül. Utóbbi településen márciusban adták át az összmagyar összefogással, budapesti kormánytámogatással készült és felszerelt új diákszállást az iskola emeletén, amelyet ősztől vesznek birtokba a gyerekek. A megye legnagyobb magyarlakta településén a helyi iskola, a pedagógusok alkotta Schola Egyesület és a vicei Bástya Egyesület összefogása révén nyolc éve működtetnek szórványkollégiumot. Tizenkét mezőségi és csángó gyerek kap itt teljes ellátást, segítségükkel sikerül évről évre biztosítani az önálló magyar osztályok fenntartásához szükséges gyereklétszámot. A Bástya Egyesületet ugyanis azzal a céllal alapították 2006-ban a vicei Dsida Jenő Általános Iskola oktatói, hogy moldvai gyerekekkel gyarapítsák az egyre csökkenő gyereklétszámot a térségben. Az egyesület tagjai évek óta visszajárnak a moldvai csángó falvakba, és főleg szegény sorsú gyerekek magyar nyelvű taníttatását, illetve ellátását, gyógykezelését, utaztatását vállalják. A tízévnyi működés során a vicei szórványkollégium feladata lett az is, hogy magyar nyelvű oktatást biztosítson a Mellyes völgye, valamint a Bethlen és Szászlekence közötti térség bezárt tanintézetei miatt román iskolába kényszerülő magyar gyerekek számára.

Pap Melinda, Krónika Online, 2018. július 1.

Kép: az Andrei Muresanu Főgimnázium fb-oldala

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro