Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Új esztendő fordulóján...

A felemelő mezőségi angyaljárás és a megható almásmálomi „szülinévnapozások” után még nem volt időnk elszámolni a elmúlt év veszteségeivel. Máris ránk szakadtak új gondok. Hosszabb számvetésre lesz szükség, úgyhogy csak tallózgatok a szomorúságból.

Útban a karácsonyi szolgálatba a Gyulafehérvár melletti Vajasd fele, döbbentem láttam, hogy a több évszázados alsóorbói romtemplomunk tövében ott áll a tábla: „eladó terület”. Még elképzelni is szörnyű, mi lesz itt, ha a Hunyadi János templomának romjai egyszer csak útban lesznek valakinek. Egyszerűen eltakarítja, mint a szemetet. Tövisen folytatódott a nagy csapás élménye. Gyönyörű református templomunk tövében valaki építkezik, bele a védett övezetbe, alig néhány tíz méterre a templomtól. Nézem a kiásott alapok törmelékeit: mint ahogyan ez várható, tele van csontokkal. És mindez a várossá lett történelmi falunk központjában. Ahogy látom a kiöntött alapok formáját, hát bizony ebből „beszerika” lesz. Úgy tűnik, akkor mindent szabad?

A két ünnep között a megmaradt csomagokkal járogatok még erre-arra. Az egyik helyen döbbenten kell szembesülnöm azzal, hogy lelkipásztorunk unokáival a többség nyelvén kénytelen beszélni. Zavartan néz rám, érzi, hogy mondania kell valamit, és a szokásos: „mondd, mit (hogy) csináljunk, ez van” - hangzik el. De én nem felejtek, csak annyit mondok neki csendesen: emlékszel, hogy tizenöt évvel ezelőtt könyörögtem nektek, hogy itt van a te gyermekeidnek is a kolozsvári református kollégium. Mi épp értük, értetek vagyunk. Add ide nekünk! Kimentjük a szórványból. És te azt mondtad, jobb, ha itt vannak mellettem. Aztán hallgatunk nagy gyászosan, mintha nem karácsony, hanem nagypéntek lenne.

Január 4-én Feketelakon eltemették Kis Márikó nénit, parasztköltőt. Nem mehettem el, nincs mivel utaznom, de idebenn gyászolom ezt a különös, érdekes költői lelket. Egyszerű falusi asszony volt, a mezőségi asszonyok mindennapjait élte, de csak úgy ömlöttek belőle az istenes versek. „Az Úrtól kaptam ezt az ajándékot, az Ő ingyen kegyelméből.” - mondogatta. Néhány versét közöltem a Levélben, talán az Üzenet is közölte. Elment, és talán vershagyatékát összeszedi, megőrzi valaki, Isten dicsőségére.

Vetési László

  • Alsóorbói templomrom, karácsonyi zúzmara díszítésben
  • Szinte már azt is írhatnám e kép mellé, hogy "templomhely eladó"
  • Marosszentimre zúzmarásan - a kerítését az idén megújítjuk a szórványlelkészek adományaiból és közmunkájával.
  • A tövisi műemléktemplomra - rátelepedve
  • Tövis - régi templom, új építkezés, megbolygatott, felháborított múlt
  • Lehet, hogy ebből beszerika lesz...
  • Kis Márikó néni a feketelaki templomban 2006 pünkösdjén
  • Kis Márikó néni a feketelaki templomban 2006 pünkösdjén
  • Kis Márikó néni

Teljes képernyős (vetítési) mód

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 4 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 4 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 4 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro