Főoldal / Hírek, beszámolók /

Van jövője a magyar oktatásnak a dél-erdélyi szórványban

Felavatták a Bethlen-kollégium új óvodáját és felújított tornakertjét.

Kettős avatóra került sor Nagyenyeden szerdán: a Bethlen Gábor Kollégium új óvodaépületének átadását és az iskola tornakertjének felújítását ünnepelhette a helyi közösség. Mindkét beruházás az Erdélyi Református Egyházkerület és Magyarország kormányának nemzetpolitikai államtitkársága támogatásával valósult meg. A nemcsak a helyi, de az egész erdélyi magyar közösség számára fontos fejlesztések révén a minőségi oktatáshoz minőségi körülményeket teremtettek – mondta a tegnapi ünnepségen a kollégium igazgatója, Szőcs Ildikó. Az új óvoda kétszintes épületében kényelmesen elférnek a bölcsődei és óvodás csoportok, az intézmény vezetősége pedig a személyzet utánpótlása érdekében bölcsődeipedagógus-képzést is indít. A tornakert látványosan megszépült a mostani beavatkozásnak köszönhetően és változatosabb infrastruktúrával is rendelkezik, többek között megvalósult a szerpentin térkövezése és elkészült a multifunkcionális kis pálya.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Grezsa István, az óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkársága részéről Potápi Árpád János államtitkár és Brendus Réka főosztályvezető, Oana Badea, Nagyenyed polgármestere és Lőrincz Helga alpolgármester, Szőcs Ildikó igazgató, Vincze András, Fehér megye alprefektusa, Gudor Kund Botond, a nagyenyedi református egyházmegye esperese, Nagy Tímea Fehér megyei kisebbségi tanfelügyelő, Szabó Csilla Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Fehér megyei szervezetének elnöke, valamint számos pedagógus és lelkész.

Tovább olvasom.

Basa Emese, Szabadság, 2021. június 23.

Fotó: Lőrincz Zoltán

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

Kolozs megye 14.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy.

Kolozs megye 13.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Töki (Lozsárdi) völgy.

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

Kolozs megye 11.