Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Végvárként őrzi hitét a maroknyi bábonyi magyarság

Múlt vasárnap Bábonyban adott hálát a maroknyi református közösség a felújított istenházáért, és örömükben az Almás-völgy településeinek képviselői is osztoztak. 

Az utóbbi esztendőkben több erdélyi templomot sikerült felújítani, és idén is jut támogatás helyreállítási munkálatokra. A nagyobb gyülekezetek mellett olyan kis közösségek is részesülnek a magyar kormány támogatásában, ahol már alig él magyar ajkú közösség. Ezeken a helyeken talán még nagyobb jelentőséggel bír a templom megújulása, ami a végvárak megmaradásának a jelké­pévé is vált a legtöbb peremvidéken. Múlt vasárnap Bábonyban adott hálát a maroknyi református közösség a felújított istenházáért, és örömükben az Almás-völgy településeinek képviselői is osztoztak. Magyar Imre váralmási lelkipásztor, aki több mint négy évtizede szolgálja Váralmás és Bábony református közösségét, elmondta: a bábonyi hívek végvárként őrzik hitüket. Vincze Minya István, a kalotaszegi református egyházmegye esperese is rámutatott: amikor az ember a peremvidékeken újít templomot, akkor nem a körülményekre tekint, hanem a mindenható Istenre.

Heten, mint a bábonyiak

A kora délutáni órákban a Kós Károly által tervezett kis templomocska hamar megtelt a meghívott vendégekkel, akik azért érkeztek, hogy hálaadó istentiszteleten ünnepeljék a hajlék felújítását. A vendégeket Magyar Imre váralmási lelkipásztor fogadta, aki már több mint négy évtizede végzi szolgálatát a két településen. A Váralmástól nyugatra, az Alszeg határán meghúzódó kis falucska a templom építésekor, 1935-ben még több mint száz lelket számlált, ám ma már csak hét református magyar ajkú személy él itt. A legtöbben a környező településekre költöztek az utóbbi évtizedek alatt, akadt, aki a határokon túl kereste a jobb megélhetés lehetőségét, de a természetes apadás is közrejátszott.

Templom a pusztában?

Az ünnepi istentiszteleten Vincze Minya István, a kalotaszegi református egyházmegye esperese hirdette az igét. A bibliaolvasás rendjén Jákob történetét idézte fel, aki oltárt épített azon a helyen, ahol álmában megjelent neki az Úr angyala. A pusztaság kellős közepén ígéretet kap a mennyei küldöttől: „Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te utódaidnak”. Amikor felébredt, Jákob nem a körülményekre tekintett, a pusztaságra, ahol egy kövön hajtotta álomra a fejét, hanem felismerte, hogy az Úr van jelen azon a helyen.

Az igehirdető kiemelte, hogy amikor az ember a peremvidékeken, a végvárakon újít templomot, akkor nem a körülményekre tekint, amelyek sokszor nem kecsegtetnek túl jó kilátásokkal, hanem a mindenható Istenre, aki azt ígérte, hogy megtartja az ő népét a legnehezebb körülmények között is. Ezzel a reménységgel újította fel a kalotaszegi egyházmegye és az erdélyi egyházkerület a csucsai templomot is, ahol már gyakorlatilag egy református lélek sem él. A reménység nem szégyenít meg, tanítja az írás, ezért az Úr elhívott szolgáinak az a kötelessége, hogy munkálkodjanak addig, amíg arra lehetőségük adódik.

Tovább olvasom.

Hover Zsolt, Szabadság, 2021. július 5.

Fotó: Szabadság

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

Friss anyagok

Örökségmustra Kolozs megyében - 2. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében idén folytattuk Kolozs megye kulturális örökségének feltérképezését és fényképes...

feltöltve 1 hónapja

Kolozs megye 14.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. Az Alparéti (Bábolnai) völgy. 

feltöltve 1 hónapja

Kolozs megye 13.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Kis-Szamos völgyében. A Töki (Lozsárdi) völgy. 

feltöltve 1 hónapja

Kolozs megye 12.

Magyar közösségek, arcok, építészeti emlékek, változások és együttélés a Lónai völgyben.

feltöltve 1 hónapja

Kolozs megye 11.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, együttélés a Borsa völgyében és környékén. Csomafájától a kolozsborsai tanyákig.

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro