Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Hírek, beszámolók /

Vetítés Magyarkiskapuson

2013. március 10-én a magyarkiskapusi gyülekezet vendége volt Vetési László lelkipásztor, szórványügyi előadó. A látogatásról Gombár Sándor parókus lelkész számolt be.

Még januárban, imahetet záró szolgálata rendjén megígérte, hogy visszatér hozzánk, és tanulságos szórványjáró-segítő, Erdélyjáró tapasztalataiból fényképeken keresztül egy szeletet átad gyülekezetünknek is. Mindezt azért, hogy tudatosuljon a nem szórványban élők életében, hogy mit jelent egy romos templom, mit jelent utolsó gyülekezeti tagnak lenni, mit jelent beszélni egy településről úgy, hogy már nem él ott egy magyar lélek sem, bár régebb virágzó közösség volt.

A helyi lelkipásztor hirdette az igét: „A megrepedt nádszálat nem töri el, a pislogó mécsest nem oltja ki.”
(
Mt. 12,20.) Hogyha ezt teszi Jézus Krisztus, akkor nekünk is ezt kell tennünk a szórványban „megrepedt", „pislogó" emberekkel, gyülekezetekkel, épületekkel.

Magyarkiskapusi arcok az előadásról


Vetési László vetítésével az Erdélyben létező 9 valamilyen „kapu" nevet viselő – Kapus, Kiskapus, Kapud Kapu – települések bemutatásával buzdított arra, hogy jöjjön létre egy ilyen találkozó, a „nagyobbak" ápolják, segítsék a kisebbeket. Elmondta, és képek által példázta, hogy bizonyos értelemben Erdély egyedi régió egész Európában, ahol érdekesen él együtt sok nemzetiség és vallás. Ezek megismerése mindnyájunk identitásához tartozik. A közös szolgálattól (egy templomban több felekezet), a templomok különválasztásáig, a külön úrasztalok használatáig, vagy egy templomban két külön orgona használatáig mindent láthattunk. A vetítés után a gyülekezet nemcsak szóban köszönte meg vendégünknek a szolgálatot, hanem gyakorlatban is. Pénzadományokkal anyagi támogatásban is részesítette a szórványban élő magyar reformátusságot.

Istené a dicsőség ezért az alkalomért is!

Gombár Sándor magyarkiskapusi református lelkipásztor, 2013. március 10.
 

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro