Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Szórványmisszió vasárnapja Bürkösön

Szórványmisszió vasárnapja Bürkösön

2016. augusztus 28-án, újkenyér vasárnapján gyülekezeti találkozót szerveztünk a Szeben megyei Bürkös és a hozzá tartozó missziós kör magyar református híveinek részvételével.

Örökségmustra Maros megyében - I. rész

Örökségmustra Maros megyében - I. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén Maros megye épített kulturális örökségét, együttélési emlékeit látogattuk és örökítettük meg.

Palló Pál kántortanítóra emlékeztek Bürkösön

Palló Pál kántortanítóra emlékeztek Bürkösön

Vasárnap, 2016. július 10- én, emléktábla avatással emlékeztek a bürkösi szász-magyar templomban a Palló család két tagjára. Palló Pál 1948-1996 között volt református kántortanító a településen, Palló Emőke pedig 1999-2007 között gondnoki minőségben szolgálta a gyülekezet javát.

Emlék-istentisztelet Sajósárváron

Emlék-istentisztelet Sajósárváron

Évente egy alkalommal mindig megtelik a hívek nélkül maradt magyar református templom a Beszterce megyei Sajósárváron. Július 6-án tartottuk a hagyományos „emlék-istentiszteletet” a teljesen néptelenül maradt középkori templomban.
Köszönjük Jenei Tamás belmissziói előadó és Gáspár Károly kékesi lelkipásztor szolgálatát, Ferencz Sándor szászlekencei gondnok szép hosszú szavalatát, az „anyaegyház” magyarberéteieknek és sajóudvarhelyieknek a vendégfogadást és minden szervezést Molnár Helén tiszteletes asszonynak és Réman György gondnoknak!

Szent Márton települések és plébániák találkozója

Szent Márton települések és plébániák találkozója

2016. július 2-án Kunszentmárton Város Önkormányzata és a Szent Márton Plébánia szervezésében került sor a Kelet-Magyarországi Szent Márton Települések és Plébániák találkozójára. Az esemény a magyar kormány által meghirdetett Szent Márton emlékév keretébe illeszkedett, ugyanis idén ünnepeljük a Magyarország védőszentjeként számon tartott Szent Márton születésének 1700. évfordulóját (316-2016).

Épül a kisbátoni református templom!

Épül a kisbátoni református templom!

Orbán Csaba bálványosváraljai lelkész:
„Dicséretes dolog nálunk az, hogy gyülekezetünk presbitériuma vállalta a kisbátoni templom felépítését kalákában. Sok jó ember gyülekezetünkből és Kisbátonból állt oda ehhez a vállalkozáshoz adományával és kétkezi munkájával.
Istené a dicsőség!”

FOGJUNK ÖSSZE A BÜRKÖSI MAGYAR-SZÁSZ TEMPLOMÉRT!

FOGJUNK ÖSSZE A BÜRKÖSI MAGYAR-SZÁSZ TEMPLOMÉRT!

Készülünk ünnepelni a Reformáció 500. évfordulóját. A nagy vallási belcsaták elmúltak, örvendezünk az egységben, és vallásközi összefogásokkal szeretjük egymást.
Eszembe jut ezekben a napokban, hogy (Dávid Ferenc hatalmas személyiségén kívül, aki már régóta nem elválaszt, hanem négy erdélyi hitvallást is összeköt) van még egy szerény kis épített örökségünk is. Egy kis templom Szeben megye közepén, BÜRKÖSön, mely összekapcsolja Luthert és Kálvint. Egyedülálló Erdélyben: szász evangélikus és magyar református közös használatú. (Akárcsak a fiátfalvi, amelyik unitárius-református).
Sok harc volt érte, körülötte, nem volt gond nélküli a közösködés. Mindenki féltékenyen magáénak akarta, hitte, vallotta, 1642 óta sokat vitatkoztak mindenen, de aztán csak együtt látogatták, szerették, javították, ha szükség volt rá.

Németh Géza Emlékkonferencia

Németh Géza Emlékkonferencia

2016. június 5-én tanácskozás volt a budapesti Reménység Szigetén, az Erdélyi Gyülekezet Központjában, a nyugaton munkát vállalók magyarok gyülekezeti-közösségi életének szervezéséről, egyházi lelkigondozásáról. Ezen az alkalmon Vetési László Mostani folyamatok a szórvány-szolgálat történetének összefüggésében címmel tartott előadást.

Vajasd 400

Vajasd 400

2016. május 21-22 között emlékezett a Fehér megyei Vajasd református magyarsága a Lippából történt áttelepítés 400. évfordulójára. A rendívüli évfordulón részt vettek a településről elszármazottak, Vajasdon szolgált református lelkipásztorok és hajdúnánási vendégek. Az ünnepi istentisztelet igehirdetője Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora volt. A megemlékezés csúcspontja az 1616-os betelepítés emlékére felállított kopjafa megáldása volt.

Pünkösdi szolgálatok

Pünkösdi szolgálatok

A Szentlélek kiáradásának háromnapos ünnepén Vetési László a Beszterce-Naszód megyei Árpástón hirdette az igét, valamint a  Kolozs megyei Alsótökön, Magyarderzsén és Páncélcsehen ünnepelt együtt a maroknyi hívet számláló gyülekezetekkel.

Előző 1 ... 9101112131415 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro