Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Presbiteri közmunkára készülünk Fejérden

Presbiteri közmunkára készülünk Fejérden

Május 21-én a kolozsvári egyházmegye presbiteri szövetsége a Kolozsvár közeli Fejérden szervezi meg az idei első szórványgondozó presbiteri közmunkát.
Ez alkalommal is lesz dolog bőven, mert ki kell takarítani a majdnem teljesen elnéptelenedett gyülekezet nagyon rossz állapotban levő templomát, bozóttalanítani kell a templomkertet és környékét, a romos parókia telkét és a magyar temetőt.
A munkában részt venni óhajtóknak a gyülekezeteik lelkészi hivatalaiban kell jelentkezniök.
A közös munka közös ebéddel zárul a kajántói anyaegyházközségben.
„Szolgáljatok vidám szívvel!”

Emléktábla avatás Tordoson

Emléktábla avatás Tordoson

2016. május 5-én, Áldozócsütörtök napján, a VII. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében emléktáblát avattunk Sipos Pál lelkész, matematikus, filozófus emlékére, halálának 200. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont VIII. A osztályos diákjai kezdeményezték (osztályfőnökük Orbán Julianna tanárnő), akik „a tordosi református templom őrei”-ként ápolják e kis gyülekezet, templom és a hírneves lelkész emlékét.

Jenei Tamás magyarpalatkai szolgálata

Jenei Tamás magyarpalatkai szolgálata

2016. május 1-én, anyák napján, Jenei Tamás egyházkerületi belmissziói előadó, volt magyarpalatkai lelkész szolgált a gyülekezetben. Megpróbáltuk megörökíteni a teljes jelen levő gyülekezetet. Ebből következik egy rövidített összeállítás. Isten áldja a Mezőség népét!

Tavasszal Ormányban

Tavasszal Ormányban

Szombaton a nagyeső majdnem elvitte Dés és Szamosújvár környékét. (A magyarságot innen már régebben - sok más egyéb sodorta el.)
Ormányban épp 30 éve áll fedél nélkül kis templomunk. Már utolsó magyarunk, Lőrincz Miki bácsi sem őrködik felette: a kendilónai öregotthonban éldegél, csendesen.
Nyelvet cserélt a temető is: Lőrincz János bának még jutott egy kis (légy-pottyantásnyi) ékezet a nevére, de a végére már virgulicás lett a „cz” és a „s” betű is. Ezért cserébe - míg asszonyának sírköve „krucsás” lett, ő meg egy jókora, öblös szájú „huszita-református” poharat kapott feje fölé. Halála után is hadd őrködjön a pohár felette - szerette azt nagyon, életében is.
Mégsem a szomorúságot árasztják a romok és a temető (a „timitiu ungurészk”): körülöttük csend van és kinyílt a tavasz.

Húsz éve hunyt el Dr. Csiha Kálmánné Nagy Emese főtiszteletű asszony

Húsz éve hunyt el Dr. Csiha Kálmánné Nagy Emese főtiszteletű asszony

EGYMÁS TERHÉT HORDOZZÁTOK!
Utolsó beszélgetés dr. Csiha Kálmánné Nagy Emesével

„Arcán nagyon látszottak a mély és hosszú szenvedés nyomai. Két daganatos műtét után volt már, ereje is fogytán, és tudta, hogy közel a vég, de méltóságteljesen hordozta szenvedéseit. Már a nap nagyobb részében pihennie kellett, de mégis felkelt, amikor megtudta, hogy vele a próbatételek túlélésének tanulságairól, szenvedésmásoknak szóló üzenetéről szeretnék beszélgetni a bukaresti magyar adás számára.

Újra angyalok jártak a Mezőségen

Újra angyalok jártak a Mezőségen

Negyedik éve, hogy ilyenkor sűrűbben röpködnek az angyalok a Mezőségen. Talán, mert az ott lakók jobban megérdemlik az ajándékot, vagy talán azért, mert az angyalok érzékenyebbek lettek a mezőségi emberek sorsa iránt. Mivel évek óta tapasztalják, hogy angyaljáráskor nagy az öröm, ezt az örömet akarták fokozni idén azzal, hogy ajándékaikkal az emberek lelkéhez szólnak. Olyan emberekéhez, akik távol a nagyváros zajától, elszigetelt környezetben, sok esetben magányosan és gyengélkedve élik mindennapjaikat, úgy, hogy ritkán kopog be hozzájuk rokon vagy szomszéd.

Máramaros ezer arca

Máramaros ezer arca

December derekán járunk, elérkezett ismét az ideje, hogy honlapunk Ismeretlen Erdély – Képes utazások nevet viselő fotótára a Holttenger dokumentációs szórványprogram ezévi „termésével”, azaz új bemutatókkal frissüljön. A Szamos bal és jobb partján megkezdett munkát, idén a Lápos és Kapnik völgyében, valamint a Tisza bal partja mentén folytattuk. A terepjárások során összegyűlt terjedelmes képanyagba öt bemutatón keresztül nyújtunk betekintést. A Lápos völgyét három, rövid magyarázatokkal ellátott képsorban összegeztük, a Tisza mentével két bemutatóban foglalkozunk.

Presbiteri konferencia Mezőkeszüben

Presbiteri konferencia Mezőkeszüben

December 5-én Mezőkeszüben tartotta mezőségi körzeti találkozóját a Kolozsvári Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége. Dr. Bibza Gábor esperes bevezető igehirdetése után Vetési László egyházkerületi szórványlelkész tartott vetített képes előadást „Szórványfeladatok Kolozsvár környezetében” címmel. Floriska István főgondnok, elnök köszöntő szavait a témáról szóló beszélgetés követte, majd Somogyi Botond főszerkesztő mutatta be a 2016. évi könyvnaptárat. Az együttlétet Török Csingó Adorján keszüi lelkész áhítata zárta. Végül a jelenlevők a gyülekezet vendégszeretetéből közös ebéden vettek részt.

Látogatóban a nagysármási diákotthonban

Látogatóban a nagysármási diákotthonban

2015. november 25-én a bukaresti televízió magyar adásának forgatócsoportjával Nagysármáson jártunk, ahol tavaly ősszel indul el a református egyház régi, felújított parókiájában a szórvány diákotthon.

Presbiteri konferencia Várhegyen

Presbiteri konferencia Várhegyen

A Maros-mezőségi Református Egyházmegye őszi presbiteri konferenciáját Várhegyen tartotta 2015. november 21-én.

Előző 1 ... 10111213141516 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro