Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Villámlátogatás a Borsa völgyében

Villámlátogatás a Borsa völgyében

A Kolozsvári Magyar Napokra megjelenő Kincses Kalendáriumban lassan hagyománnyá lesz egy Kolozsvár környékét meglátogató vidékjáró sorozat. Ezen a tavaszon a Borsa völgye magyar emlékeit jártuk be egy 12 részes sorozatban, „Magyarok a Borsa völgyében” címmel.

2015. november 3-án Airizer Zoltán nyugalmazott bodonkúti lelkésszel végigszaladtunk a Borsa völgyének egy részén, hogy a nyáron készült fényképeket és a Kalendárium tiszteletpéldányait átnyújthassuk azoknak, akik a riport megszületésében segítettek.

A Kalendárium megvásárolható a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén, a Wesselényi (volt Dózsa György), jelenleg Regele Ferdinand utca 1. szám alatt az emeleten.

Reformáció ünnepén Bürkösön

Reformáció ünnepén Bürkösön

A bürkösi reformációi istentiszteletről és a parókián téli istentiszteleti célokra kialakított gyülekezeti terem avatójáról küldött fotóriportot a hazalátogató ifj. Lőrinczi Ferenc. Ebből nyújtunk rövid válogatást.

Kolozsvári presbiterek munkálkodtak a mezőszavai szórványban

Kolozsvári presbiterek munkálkodtak a mezőszavai szórványban

2015. október 24-én a kolozsvári gyülekezetek több mint 60 presbitere vállalt ismét közmunkát a mezőségi szórványokban. Az egyházmegyei Presbiteri Szövetség által kezdeményezett és Floriska István elnök által vezetett - immár hagyományos - templomkert- és temetőtakarításra ez alkalommal Mezőszavában, Aranykúton, Magyarszováton és Botházán került sor. Képgyűjteményünk a mezőszavai református temető kerítésoszlop állításának szorgalmas munkálatát kívánja bemutatni.

Feltárják az EMKE múltját: elkezdődtek a levéltári kutatások

Feltárják az EMKE múltját: elkezdődtek a levéltári kutatások

Interdiszciplináris konferenciával ünnepelte fennállásának 130 éves évfordulóját az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a hétvégén.

Kőhalomban tanácskoztak az egyházmegyei missziói előadók

Kőhalomban tanácskoztak az egyházmegyei missziói előadók

2015. október 9-én Kőhalomban tanácskoztak, Szegedi László esperes, generális direktor vendégei voltak az Erdélyi Református Egyházkerület egyházmegyéinek missziói előadói. A jelenlevők a házigazda rövid imája és köszöntése után elsőként az egyházkerületi missziói helyzetképpel szembesültek. A beszámolók rendjén áttekintették a lelkészi jelentések körüli egyházmegyei helyzetet, a hiányosságokat, a szervezési, a missziói-stratégiai, a lelkipásztori munka körüli felügyeleti és fegyelmezési tennivalókat.

Szórványdíjazás Balázstelkén

Szórványdíjazás Balázstelkén

Október 3-án a Szeben megyei Balázstelkén 23. alkalommal adtuk át a Czelder Mártonról és Földes Károlyról nevezett szórványdíjakat. Ebben az évben két Szeben megyei egyház- és közösségépítő részesült a rangos kitüntetésben. A világiaknak járó Földes Károly Díjat Szabó Károly bólyai nyugalmazott tanító kapta, a lelkészit pedig Kiss Csaba balázstelki lelkipásztor. Az ünnepség különlegességéhez az is hozzájárult, hogy Szabó Károly tanító ezekben a napokban tölti 80. életévét, Kiss Csaba lelkész pedig 20 éve szolgál a Medgyes környéki szórványokban.

"Áldás, Népesség!" konferencia Temesváron

"Áldás, Népesség!" konferencia Temesváron

2015. szeptember 24-25 között, "Áldás, Népesség!" Letelepedés-elvándorlás a Bánságban címmel háromnapos konferenciát szerveztek a temesvári Új Ezredév Református Központban. Az előadások rendjén Vetési László a teológiai hallgatókkal Bánságban végzett magyarság felmérési kísérletekről számolt be.

Évértékelő Egerben

Évértékelő Egerben

Az elmúlt hétvégén tartotta a Vasárnapi Iskola Alapítvány az oktatásban résztvevő pedagógusokkal szokásos évértékelőjét Egerben.

Erdélyi szórványlelkész tanácskozás Csanádpalotán

Erdélyi szórványlelkész tanácskozás Csanádpalotán

2015. augusztus 31. és szeptember 3. között a Csongrád megyei Csanádpalotán tartottuk hagyományos szórványlelkész tanácskozásunkat. Az Algyógyi Munkaközösség néven ismertté lett lelkészi munkacsoport 1992-től kisebb-nagyobb megszakításokkal ülésezik, vigyázva mindig arra is, hogy a programok közül a szakmai eszmecserék mellett ne hiányozzon a pihenés, fürdés sem.

Nagy Ödön, a szórványlelkész és a néprajzkutató

Nagy Ödön, a szórványlelkész és a néprajzkutató

Néprajzban, szociográfiában, irodalomban és politikában is jártas fiatal lelkészként már a kezdetektől a legnehezebbet választotta. Népes parókiák helyett mezőségi szórványtelepüléseket, ahol odaadással erősítette híveit, s lelkészi szolgálata mellett magyar iskolát szervezett, könyvtárat alapított, korszerű gazdálkodási ismereteket terjesztett. Mindent tudott a szórványvilágról, és azt is, hogy mit kellene, mit lehetne tenni az asszimiláció, a mezőségi református magyarság beolvadása ellen. Mély hite, lelkesedése, kitartása, helytállása fénylik fel abban a szép kivitelezésű könyvben is – Nagy Ödön – szórványlelkész és néprajzkutató –, amellyel családja állít emléket a keresztyén hivatást közel fél évszázadon át gyakorolt lelkipásztornak.

Előző 1 ... 11121314151617 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro