Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

6. Hunyad Megyei Magyar Napok, 6. Nap

6. Hunyad Megyei Magyar Napok, 6. Nap

Tegnap, 2015. május 6-án, a Hunyad Megyei Magyar Napok keretében, Vetési László „A vallási és nyelvi együttélésünk érdekességei Erdélyben” címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást a dévai Dávid Ferenc Unitárius Szórványközpontban. Az alkalom házigazdája Koppándi-Benczédi Zoltán lelkész, szervező volt.

Presbiteri konferencia Marosugrán

Presbiteri konferencia Marosugrán

2015. április 18-án, szombaton Marosugrán tartották a Maros-völgyi körzet presbiteri tanácskozását. Ezen Csorbai Loránd magyardellői lelkész prédikált, majd Vetési László tartott előadást „Szórványhelyzet és -feladatok a Maros völgyében" címmel. Az együttlétet kiértékelő beszélgetés követte, majd a marosugrai Haller kastélyszállóban elfogyasztott közös ebéd zárta.

Húsvéti utak - 2015

Húsvéti utak - 2015

Nagypénteken Kolozsvár környékén jártam, Lozsárdon és Tötörön. Húsvétra hazautaztam Bögözbe, Udvarhelyre, onnan indultam kora reggel Bürkösre, majd a Kis-Küküllő mentén érkeztem haza.

Zsike néni

Zsike néni

Ma, 2015. február 26-án 14 órától Budapesten az Óbudai temetőben temetik Fodor Erzsike nénit.
A vigasztalás Igéjét lelkipásztora, Sajószentandrás és Sajóudvarhely lelkésznője, Csurkáné Molnár Helén végzi.
A 2002. június 15-i templomszentelésen készült néhány képpel áldozzunk egy percet Zsike néni emlékének.

A komlódi „szerelmes ház”

A komlódi „szerelmes ház”

„Julcsuka gyere vissza!” Így hívja verses imákban elveszített magyar feleségét egy román tanító. Február 21 az anyanyelv világnapja. Rendhagyó képsorokkal köszöntöm Anyanyelvünket és az egy hete ünnepelt család és szerelmesek napját a Beszterce megyei „aligmagyarságú" Komlódról.

Egyetemes imahét 2015 (Frissítve!)

Egyetemes imahét 2015 (Frissítve!)

Ha január, akkor kezdődik az egyetemes imaheti szolgálatok végtelen sora. Ebben az évben gyülekezetekkel, lelkészekkel, hívekkel a Jákób kútját üljük körül: adj nekem élő vizet!

Sárkány Ferenc besztercei közösségszervezőre emlékeztünk

Sárkány Ferenc besztercei közösségszervezőre emlékeztünk

2015. január 10-én, szombaton délelőtt 10 órától Besztercén a református gyülekezeti házban a 100 éve született Sárkány Ferenc tanítóra, közösségszervezőre, egyházmegyei főgondnokra emlékeztünk.
Az emléknapot a helyi Pro Hereditatem Egyesület (Plesch Katalin elnök), a Besztercei Református Egyházközség (András Péter lelkész) és a Beszterce Megyei RMDSZ (Décsei Attila elnök) szervezte.
Köszönet minden jelenlevőnek és az együttlét sikeréért fáradozónak!

Karácsony - 2014

Karácsony - 2014

Erre az ünnepre újra Frontera nélkül maradtunk: szegény öregedő szolgánk ismét javítóban tölti a Karácsonyt és az esztendő fordulóját. A legnagyobb sárban hát saját kis Corsánkat kellett gyötörnünk úttalan utakon. Az angyaljáró csomagszállításban degeszre tömtük és úgy roskadozott a terhek alatt, mint József szamara a karácsony utáni egyiptomi meneküléskor.

Beszámoló a Holttenger szórványprogram 2014. évéről

Beszámoló a Holttenger szórványprogram 2014. évéről

Idei célkitűzésünk az Egyesült Szamos völgyének jobb és balpartján elhelyezkedő, egykor a történeti Szilágysághoz, ma közigazgatásilag Máramaros megyéhez tartozó magyar közösségek, építészeti emlékek, a közös múlt tanúinak felkutatása és fényképes megörökítése volt.
A terepjárások során összegyűlt terjedelmes anyagból a Máramaros megye 1. és Máramaros megye 2. címet viselő bemutatók nyújtanak ízelítőt. Ahogy a képsorok peregnek és kirajzolódik az általunk megtett útvonal, virtuális utazást tehet velünk minden érdeklődő. Utunk során templomokat, kúriákat, kastélyokat, várromot, emlékhelyeket és temetőket érintünk.
Tartsanak velünk!

Együtt Isten völgyében

Együtt Isten völgyében

November 30-án, az Együtt Isten völgyében újabb alkalmára közel másfélszáz személy gyűlt össze az Aranyos mentéről Bágyonba.

Előző 1 ... 12131415161718 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Szórványvidéken már tíz gyerekkel is indíthatnak osztályt

A romániai magyar nyelvű oktatást is érintő fontos előírásokat tartalmazó törvénycsomagot fogadott el az RMDSZ kezdeményezésére a szenátus...

feltöltve 6 napja

Megyasszai Bíró Attila szórványlelkész a magyar végvári vitéz Resicabányán

Resicabánya magyar református lelkipásztora, Megyasszai Bíró Attila Erdély legjobban elszórványosodott megyéjében folytat szélmalomharcot a...

feltöltve 6 napja

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 22 napja

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 22 napja

Radnót

feltöltve 22 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro