Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Együtt Isten völgyében

Együtt Isten völgyében

November 30-án, az Együtt Isten völgyében újabb alkalmára közel másfélszáz személy gyűlt össze az Aranyos mentéről Bágyonba.

Tanácskozások, találkozók

Tanácskozások, találkozók

November 20-án a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban dr. Gáll László igazgató meghívására szülőkkel, diákokkal, helyi értelmiségiekkel találkoztunk a KORUNK júniusi szórványszáma kapcsán. November 22-én pedig Besztercén volt szórványtanácskozás a magyar szórványoktatás kérdéseiről és a besztercei önálló magyar iskola indításának tervéről.

100 éves templomukat ünnepelték a kolozskarai reformátusok

100 éves templomukat ünnepelték a kolozskarai reformátusok

Közel 300-an gyűltek össze 2014. október 26-án Kolozskarában, hogy megünnepeljék a templom fennállásának 100-ik évfordulóját. Erre a rendkívüli alkalomra a faluból elszármazottak is hazajöttek, de a közösséggel együtt ünnepeltek az egykor itt szolgáló lelkipásztorok is. Az ünnepségen jelen levő Vetési László szórványügyi előadó köszöntőjében elmondta, ez a nap azt üzeni, mindig van erőnk arra, hogy újrakezdjünk, mert Isten nem ad akkora terhet, hogy ne tudjuk elhordozni.

Megemlékezés Kendilónán

Megemlékezés Kendilónán

2014. október 26-án a gyülekezet volt lelkészére, a 70 éve meggyilkolt Dr. Kisborosnyói Tompa Artúrra emlékeztek Kendilónán. A megemlékező istentiszteleten Vetési László hirdetett igét és a Kolozsvári Református Kollégium kórusa szolgált. A mártírhalált halt lelkész tiszteletére emléktáblát is avattak a templomban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Barabás János, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja. Az ünnepi alkalom a kendilónai temetőben, a lelkész és családja földi nyughelyének megkoszorúzásával zárult.

Felszentelték a közmunkával felújított mezőszengyeli templomot

Felszentelték a közmunkával felújított mezőszengyeli templomot

A felújítási munkálatok végéhez érve, 2014. október 25-én hálaadó istentisztelet keretében szentelték fel az újra fehérben pompázó mezőszengyeli református templomot.

Czelder Márton emlékére

Czelder Márton emlékére

Ebben az évben Czelder Márton emlékév is lett volna, ha megünnepeltük volna. 2014. augusztus 23-án volt halálának 125. évfordulója. Nemrég kedves levelet kaptunk Budapestről, Czelder dédunokájától. Ugyanakkor szomorú hírt is közölt: augusztusban elhunyt Czelder Márton utolsó unokája.
Íme a levél részlete:

Szórvány díjátadás Parajdon

Szórvány díjátadás Parajdon

Szombaton, 2014. október 11-én, a parajdi református templomban adtuk át a Czelder Márton és Földes Károly nevével fémjelzett szórványdíjakat. Idén Zöld György nyugalmazott székelyvajai lelkipásztor és Bálint Árpád nyugalmazott magyargyerőmonostori tanító részesült az elismerésben.

Könyvbemutató

Könyvbemutató

Tegnap, 2014. október 9-én,
Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban című különösen fontos könyvének bemutatójára került sor Kolozsváron, a Magyar Unitárius Egyház székházának Dávid Ferenc imatermében.

Rendhagyó istentisztelet Mezőpagocsán

Rendhagyó istentisztelet Mezőpagocsán

2014. október 4-én hálát adtunk Istennek azért, hogy megújulhatott a mezőpagocsai harangláb. A nyolc lelket számláló gyülekezetnek nem lévén temploma, a harangláb közvetlen közelében, a szabad ég alatt tartotta meg örömünnepét.

Negyven éves az újjászervezett moldvai református misszió

Negyven éves az újjászervezett moldvai református misszió

Hétvégén ünnepeltük a világháború után önálló gyülekezeti keretek között újraindult moldvai református misszió 40. évfordulóját is. Az elmúlt negyven év alatt 17 lelkész teljesített szolgálatot a nagy kiterjedésű moldvai és bukovinai területeken, mely a Duna mentétől, Brăilától kezdődően az egész Moldovát átfogja, és három saját ingatlannal rendelkező gyülekezeti szolgálati pontja van: Bákó mellett Karácsonykőn (Piatra Neamt) és Jászvásáron (Iasi).

Előző 1 ... 13141516171819 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 órája

Darlac

feltöltve 9 órája

Kerc - a templomkolostor, mely még romjaiban is rendkívül impozáns

A kerci monostort 1202-ben Imre király (1196-1204) alapította Erdélyben, Fogarasföldön és azt a Boldogságos Szűz Máriáról nevezték el. A király...

feltöltve 10 órája

Kerc, Erdély egyik különleges látnivalója

Kerc Nagyszebentől bő ötven kilométerre keletre, az Olt bal partján fekszik. Egy 1207-es oklevél szerint Benedek erdélyi vajda beiktatta a néhány...

feltöltve 10 órája

Kerc

feltöltve 10 órája

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro