Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Sárkány Ferenc besztercei közösségszervezőre emlékeztünk

Sárkány Ferenc besztercei közösségszervezőre emlékeztünk

2015. január 10-én, szombaton délelőtt 10 órától Besztercén a református gyülekezeti házban a 100 éve született Sárkány Ferenc tanítóra, közösségszervezőre, egyházmegyei főgondnokra emlékeztünk.
Az emléknapot a helyi Pro Hereditatem Egyesület (Plesch Katalin elnök), a Besztercei Református Egyházközség (András Péter lelkész) és a Beszterce Megyei RMDSZ (Décsei Attila elnök) szervezte.
Köszönet minden jelenlevőnek és az együttlét sikeréért fáradozónak!

Karácsony - 2014

Karácsony - 2014

Erre az ünnepre újra Frontera nélkül maradtunk: szegény öregedő szolgánk ismét javítóban tölti a Karácsonyt és az esztendő fordulóját. A legnagyobb sárban hát saját kis Corsánkat kellett gyötörnünk úttalan utakon. Az angyaljáró csomagszállításban degeszre tömtük és úgy roskadozott a terhek alatt, mint József szamara a karácsony utáni egyiptomi meneküléskor.

Beszámoló a Holttenger szórványprogram 2014. évéről

Beszámoló a Holttenger szórványprogram 2014. évéről

Idei célkitűzésünk az Egyesült Szamos völgyének jobb és balpartján elhelyezkedő, egykor a történeti Szilágysághoz, ma közigazgatásilag Máramaros megyéhez tartozó magyar közösségek, építészeti emlékek, a közös múlt tanúinak felkutatása és fényképes megörökítése volt.
A terepjárások során összegyűlt terjedelmes anyagból a Máramaros megye 1. és Máramaros megye 2. címet viselő bemutatók nyújtanak ízelítőt. Ahogy a képsorok peregnek és kirajzolódik az általunk megtett útvonal, virtuális utazást tehet velünk minden érdeklődő. Utunk során templomokat, kúriákat, kastélyokat, várromot, emlékhelyeket és temetőket érintünk.
Tartsanak velünk!

Együtt Isten völgyében

Együtt Isten völgyében

November 30-án, az Együtt Isten völgyében újabb alkalmára közel másfélszáz személy gyűlt össze az Aranyos mentéről Bágyonba.

Tanácskozások, találkozók

Tanácskozások, találkozók

November 20-án a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban dr. Gáll László igazgató meghívására szülőkkel, diákokkal, helyi értelmiségiekkel találkoztunk a KORUNK júniusi szórványszáma kapcsán. November 22-én pedig Besztercén volt szórványtanácskozás a magyar szórványoktatás kérdéseiről és a besztercei önálló magyar iskola indításának tervéről.

100 éves templomukat ünnepelték a kolozskarai reformátusok

100 éves templomukat ünnepelték a kolozskarai reformátusok

Közel 300-an gyűltek össze 2014. október 26-án Kolozskarában, hogy megünnepeljék a templom fennállásának 100-ik évfordulóját. Erre a rendkívüli alkalomra a faluból elszármazottak is hazajöttek, de a közösséggel együtt ünnepeltek az egykor itt szolgáló lelkipásztorok is. Az ünnepségen jelen levő Vetési László szórványügyi előadó köszöntőjében elmondta, ez a nap azt üzeni, mindig van erőnk arra, hogy újrakezdjünk, mert Isten nem ad akkora terhet, hogy ne tudjuk elhordozni.

Megemlékezés Kendilónán

Megemlékezés Kendilónán

2014. október 26-án a gyülekezet volt lelkészére, a 70 éve meggyilkolt Dr. Kisborosnyói Tompa Artúrra emlékeztek Kendilónán. A megemlékező istentiszteleten Vetési László hirdetett igét és a Kolozsvári Református Kollégium kórusa szolgált. A mártírhalált halt lelkész tiszteletére emléktáblát is avattak a templomban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Barabás János, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja. Az ünnepi alkalom a kendilónai temetőben, a lelkész és családja földi nyughelyének megkoszorúzásával zárult.

Felszentelték a közmunkával felújított mezőszengyeli templomot

Felszentelték a közmunkával felújított mezőszengyeli templomot

A felújítási munkálatok végéhez érve, 2014. október 25-én hálaadó istentisztelet keretében szentelték fel az újra fehérben pompázó mezőszengyeli református templomot.

Czelder Márton emlékére

Czelder Márton emlékére

Ebben az évben Czelder Márton emlékév is lett volna, ha megünnepeltük volna. 2014. augusztus 23-án volt halálának 125. évfordulója. Nemrég kedves levelet kaptunk Budapestről, Czelder dédunokájától. Ugyanakkor szomorú hírt is közölt: augusztusban elhunyt Czelder Márton utolsó unokája.
Íme a levél részlete:

Szórvány díjátadás Parajdon

Szórvány díjátadás Parajdon

Szombaton, 2014. október 11-én, a parajdi református templomban adtuk át a Czelder Márton és Földes Károly nevével fémjelzett szórványdíjakat. Idén Zöld György nyugalmazott székelyvajai lelkipásztor és Bálint Árpád nyugalmazott magyargyerőmonostori tanító részesült az elismerésben.

Előző 1 ... 13141516171819 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro