Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Könyvbemutató

Könyvbemutató

Tegnap, 2014. október 9-én,
Szekernyés János: A magyarság emlékjelei a Bánságban című különösen fontos könyvének bemutatójára került sor Kolozsváron, a Magyar Unitárius Egyház székházának Dávid Ferenc imatermében.

Rendhagyó istentisztelet Mezőpagocsán

Rendhagyó istentisztelet Mezőpagocsán

2014. október 4-én hálát adtunk Istennek azért, hogy megújulhatott a mezőpagocsai harangláb. A nyolc lelket számláló gyülekezetnek nem lévén temploma, a harangláb közvetlen közelében, a szabad ég alatt tartotta meg örömünnepét.

Negyven éves az újjászervezett moldvai református misszió

Negyven éves az újjászervezett moldvai református misszió

Hétvégén ünnepeltük a világháború után önálló gyülekezeti keretek között újraindult moldvai református misszió 40. évfordulóját is. Az elmúlt negyven év alatt 17 lelkész teljesített szolgálatot a nagy kiterjedésű moldvai és bukovinai területeken, mely a Duna mentétől, Brăilától kezdődően az egész Moldovát átfogja, és három saját ingatlannal rendelkező gyülekezeti szolgálati pontja van: Bákó mellett Karácsonykőn (Piatra Neamt) és Jászvásáron (Iasi).

Nagysármáson jártunk

Nagysármáson jártunk

Amiről két évtizeddel ezelőtt még csak álmodtunk, most valóra válik: szeptember 28-án a régi református parókiából kialakított gyülekezeti központot és benne magyar diákotthont avatnak a Mezőség szívében, Nagysármáson.

Lillafüredi kiértékelő

Lillafüredi kiértékelő

A hét végén a Miskolc melletti Lillafüreden sikeresen zajlott le a határon túli szórványközösségekben oktató-nevelői missziót végző magyarországi pedagógusoknak, a  Vasárnapi Iskola Mozgalomnak évi szakmai tanácskozása. Illesse köszönet őket szép munkájukért!

Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra emlékeztek

Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra emlékeztek

2014. szeptember közepén, a Reménység Szigetén, az Erdélyi Gyülekezet karitatív és kulturális központjában Gyülekezetalakulás csodái a világháborúban és utána. Emlékezés I. világháborús oroszországi hadifoglyok között gyülekezetet szervező Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra címmel, kétnapos programot szerveztek. Vetési László Székelymuzsnáról, Petekről és Égéről tartott vetített képes előadást, valamint a vasárnapi istentisztelet igehirdetője volt.

Szórványlelkészek Algyógyon

Szórványlelkészek Algyógyon

2014. szeptember 1-3 között, 9 év után, újból Algyógyon tarthattak pihenéssel egybekötött szakmai tanácskozást a szórványgondozó lelkipásztorok.  Szegedi László generális direktor áhítata után Vetési László szórványügyi előadó köszöntötte az egybegyűlteket, majd a programot ismertette. Ezt követően az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége tartott beszámolót, amelyet megbeszélés követett.

Új időszámítás jegyében jelent meg a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

Új időszámítás jegyében jelent meg a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

A négyszáz oldalas, igényes külsővel és rendkívül színes tartalommal, hagyományos kalendárium-formátumban megjelent kiadvány egyik gerince a Magyar szórványok Kolozsvár gyűrűjében című sorozat, Vetési László munkája, amely a város körzetében fekvő magyarlakta falvak történetébe, életébe nyújt betekintést – mondta H. Szabó Gyula főszerkesztő, a Kriterion igazgatója.

Szebeni és szamosújvári csoda?- beszélgetés szórványoktatásról és kultúráról

Szebeni és szamosújvári csoda?- beszélgetés szórványoktatásról és kultúráról

10. EMI TÁBOR

Az Erdélyi Magyar Ifjak – Szórványért Szakcsoport meghívására, augusztus 7-én Serfőző Levente, a nagyszebeni HÍD Egyesület elnöke, valamint Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke a szórványban élő magyarok kulturális életéről tartott előadást. Vetési László (az erdélyi Diaszpóra Alapítvány elnöke) moderátor kérdései a szórvány anyanyelvi oktatás problémáit is érintették.

A göci csillag

A göci csillag

2014. július 12-én istentiszteletre hívott a göci templom harangja. A hagyományos évi hálaadó istentiszteletek megszakadt fonalát felvenni és a göci gyülekezet hűséges gondnokára emlékezni gyűltünk össze. Szabó István gondnok halálának napra pontosan tizedik évfordulójára időzített alkalmon, a múltba tekintés, egymás erősítése és a hálaadás szólította egybe Cege, Feketelak, Kispulyon, Ördöngösfüzes és a távolabbi Mezőpanit református gyülekezetének képviselőit, több mint 40 embert.

Előző 1 ... 14151617181920 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro