Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Nagysármáson jártunk

Nagysármáson jártunk

Amiről két évtizeddel ezelőtt még csak álmodtunk, most valóra válik: szeptember 28-án a régi református parókiából kialakított gyülekezeti központot és benne magyar diákotthont avatnak a Mezőség szívében, Nagysármáson.

Lillafüredi kiértékelő

Lillafüredi kiértékelő

A hét végén a Miskolc melletti Lillafüreden sikeresen zajlott le a határon túli szórványközösségekben oktató-nevelői missziót végző magyarországi pedagógusoknak, a  Vasárnapi Iskola Mozgalomnak évi szakmai tanácskozása. Illesse köszönet őket szép munkájukért!

Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra emlékeztek

Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra emlékeztek

2014. szeptember közepén, a Reménység Szigetén, az Erdélyi Gyülekezet karitatív és kulturális központjában Gyülekezetalakulás csodái a világháborúban és utána. Emlékezés I. világháborús oroszországi hadifoglyok között gyülekezetet szervező Szabó Mózesre és Szőnyi Sándorra címmel, kétnapos programot szerveztek. Vetési László Székelymuzsnáról, Petekről és Égéről tartott vetített képes előadást, valamint a vasárnapi istentisztelet igehirdetője volt.

Szórványlelkészek Algyógyon

Szórványlelkészek Algyógyon

2014. szeptember 1-3 között, 9 év után, újból Algyógyon tarthattak pihenéssel egybekötött szakmai tanácskozást a szórványgondozó lelkipásztorok.  Szegedi László generális direktor áhítata után Vetési László szórványügyi előadó köszöntötte az egybegyűlteket, majd a programot ismertette. Ezt követően az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége tartott beszámolót, amelyet megbeszélés követett.

Új időszámítás jegyében jelent meg a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

Új időszámítás jegyében jelent meg a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

A négyszáz oldalas, igényes külsővel és rendkívül színes tartalommal, hagyományos kalendárium-formátumban megjelent kiadvány egyik gerince a Magyar szórványok Kolozsvár gyűrűjében című sorozat, Vetési László munkája, amely a város körzetében fekvő magyarlakta falvak történetébe, életébe nyújt betekintést – mondta H. Szabó Gyula főszerkesztő, a Kriterion igazgatója.

Szebeni és szamosújvári csoda?- beszélgetés szórványoktatásról és kultúráról

Szebeni és szamosújvári csoda?- beszélgetés szórványoktatásról és kultúráról

10. EMI TÁBOR

Az Erdélyi Magyar Ifjak – Szórványért Szakcsoport meghívására, augusztus 7-én Serfőző Levente, a nagyszebeni HÍD Egyesület elnöke, valamint Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke a szórványban élő magyarok kulturális életéről tartott előadást. Vetési László (az erdélyi Diaszpóra Alapítvány elnöke) moderátor kérdései a szórvány anyanyelvi oktatás problémáit is érintették.

A göci csillag

A göci csillag

2014. július 12-én istentiszteletre hívott a göci templom harangja. A hagyományos évi hálaadó istentiszteletek megszakadt fonalát felvenni és a göci gyülekezet hűséges gondnokára emlékezni gyűltünk össze. Szabó István gondnok halálának napra pontosan tizedik évfordulójára időzített alkalmon, a múltba tekintés, egymás erősítése és a hálaadás szólította egybe Cege, Feketelak, Kispulyon, Ördöngösfüzes és a távolabbi Mezőpanit református gyülekezetének képviselőit, több mint 40 embert.

Megújult a báldi istenháza

Megújult a báldi istenháza

2014. július 27-én örömünnepet ültek Báldon. Templomszentelési istentisztelet keretében adtak hálát a Mindenhatónak, hogy a százötven éve templommá alakított gazdasági épületet első ízben sikerült teljesen felújítaniuk. A 35 lelkes református gyülekezetben Ft. Kató Béla püspök hirdetett igét.

Élni fog a közösség

Élni fog a közösség

2014. június 28-án az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület ötödik alkalommal szervezett közösségi napot. A nap főszervezője és e hagyomány éltetője, Kopenetz Lóránd gyógyszerész, egyesületi elnök, aki egyben a helyi református egyház gondnoka is. Az ünnepi alkalmon mintegy 80-an vettek részt.

A rendezvényre Kun Árpád ny. református lelkész írása és fényképei nyújtanak betekintést.

Korunk 2014/6 - Szigetek, szórványok, zárványok

Korunk 2014/6 - Szigetek, szórványok, zárványok

A Korunk szórványszáma lesz a soron következő nagyenyedi Áprily-estek témája. Találkozó a szerzőkkel 2014. június 26-án du. 5 órakor !!!

Előző 1 ... 14151617181920 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 10 órája

Darlac

feltöltve 10 órája

Kerc - a templomkolostor, mely még romjaiban is rendkívül impozáns

A kerci monostort 1202-ben Imre király (1196-1204) alapította Erdélyben, Fogarasföldön és azt a Boldogságos Szűz Máriáról nevezték el. A király...

feltöltve 10 órája

Kerc, Erdély egyik különleges látnivalója

Kerc Nagyszebentől bő ötven kilométerre keletre, az Olt bal partján fekszik. Egy 1207-es oklevél szerint Benedek erdélyi vajda beiktatta a néhány...

feltöltve 10 órája

Kerc

feltöltve 11 órája

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro