Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Konferencia Révkomáromban

Konferencia Révkomáromban

A Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság a Magyar Egészségügyi Társasággal együtt június 6-8. között negyedik alkalommal rendezte meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!“ című nemzetközi konferenciát. A Selye János Egyetem Konferencia-központjában zajló tanácskozás egyik meghívott előadójaként Vetési László „Erdélyi szórványoktatás – sikerek és kihívások“ címmel tartott előadást. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a szervezők ezúttal is kulturális műsorokkal és a környék nevezetességeinek bemutatásával színesítették a programot.

Pünkösd Lozsádon - képriport

Pünkösd Lozsádon - képriport

Kun Árpád nyugalmazott református lelkipásztor képei a lozsádi pünkösdhétfőt örökítik meg.

Ajánló

Ajánló

Szórványról – másként. Ez az alaphangja a Korunk újabb szórvány-számának. (Az 1989 után megújult folyóirat 1991 novemberében hívta fel először nagyobb nyomatékkal szórványgondjainkra a figyelmet.)

Nagy Ödön évforduló

Nagy Ödön évforduló

Május 31-én száz éve annak, hogy Sajóudvarhelyen megszületett Nagy Ödön lelkész, néprajzi író, szórványkutató.

Könyvbemutató Déván

Könyvbemutató Déván

2014. április 27-én a dévai református templomban a gyülekezet előtt mutattuk be Barra Árpád tanár: „A dévai református temető monográfiája” című kötetét.

Tavasz a mezőszavai temetőben

Tavasz a mezőszavai temetőben

2014. április 3-án úgy tűnt, az üde tavaszias idő is útitársunkká szegődött a Mezőségre. Még a szeszélyesnek tartott áprilisi időjárás is kedvezett annak a tavaly megfogalmazott szándékunknak, hogy mezőszava református temetőjében, a régen esedékes karbantartási munkálatok elvégezéséhez segítő kezet nyújtsunk. A kezdeményezésben részt vettek: Páll Zoltán magyarkályáni missziós lelkész, magyarkályáni és mezőszavai gondnokok és presbiterek, Tussai Endre egyházkerületi altiszt és a Diaszpóra Alapítvány munkaközössége.

Van autónk!

Van autónk!

Négy és fél hónap után március 21-én végre felébredt karambol-kómájából hűséges munka- és utazó társunk, az Opel Frontera. Hosszú, fájdalmas műtétek után megújulva, megszépülve, szinte megfiatalodva készül újra szolgálatba állni. A hétvégi egyik első hála-utunk a templomba vezetett, igazi „egyházkelés” volt. Igen, jól olvastátok: templomba ment. Erdélyben sajnos van néhány magyar templom, ahová be lehet menni autóval is. Ilyen a Tövis melletti alsóorbói rom is. Köszönjük mindenkinek, aki aggodalmával, imájával, szeretetével, adományával követte sorsunkat.

Imahét képekben - frissítve (2014. március 3.)

Imahét képekben - frissítve (2014. március 3.)

2014. február 10-én Vetési László imaheti szolgálatainak sorát a Kolozs megyei Bodrog és Kolozspata, valamint február 11-én a szilágysági Zsibó református gyülekezeteiben folytatta. Február 13-án - szintén imahét alkalmából - az Orbán Tibor missziós lelkészhez tartozó Szépkenyerűszentmárton, Noszoly és Vasasszentegyed református közösségeiben hirdette az Igét. Március 2-án a csekefalvi gyülekezet vendége volt.

Kisperegi keserű kivonulás

Kisperegi keserű kivonulás

Vasárnap szívszorongató esemény történt Kisperegen: a református hívek könnyezve és keseregve voltak kénytelenek elhagyni impozáns templomukat a statikai szakértők írásbeli felszólítására, akik szerint a templomtető bármelyik pillanatban beomolhat a teljesen elkorhadt gerendázata miatt.

A dél-erdélyi reformátusság a II. bécsi döntés után

A dél-erdélyi reformátusság a II. bécsi döntés után

A II. bécsi döntés után a dél-erdélyi magyaroknak egy kapaszkodójuk maradt: az egyház. Ennek az intézménynek kellett felvállalni az érdekképviseletet, az oktatást és a lelki gondozást.

Előző 1 ... 15161718192021 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 10 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro