Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Megújult a báldi istenháza

Megújult a báldi istenháza

2014. július 27-én örömünnepet ültek Báldon. Templomszentelési istentisztelet keretében adtak hálát a Mindenhatónak, hogy a százötven éve templommá alakított gazdasági épületet első ízben sikerült teljesen felújítaniuk. A 35 lelkes református gyülekezetben Ft. Kató Béla püspök hirdetett igét.

Élni fog a közösség

Élni fog a közösség

2014. június 28-án az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület ötödik alkalommal szervezett közösségi napot. A nap főszervezője és e hagyomány éltetője, Kopenetz Lóránd gyógyszerész, egyesületi elnök, aki egyben a helyi református egyház gondnoka is. Az ünnepi alkalmon mintegy 80-an vettek részt.

A rendezvényre Kun Árpád ny. református lelkész írása és fényképei nyújtanak betekintést.

Korunk 2014/6 - Szigetek, szórványok, zárványok

Korunk 2014/6 - Szigetek, szórványok, zárványok

A Korunk szórványszáma lesz a soron következő nagyenyedi Áprily-estek témája. Találkozó a szerzőkkel 2014. június 26-án du. 5 órakor !!!

Templomkert és cinterem takarítás Göcön

Templomkert és cinterem takarítás Göcön

A Dési Református Egyházmegye és a Diaszpóra Alapítvány szervezésében összesen tizennyolcan gyűltünk össze június 12-én a Füzes menti majdnem néptelen Göc református templomkertjének és temetőjének kitakarítására.

Konferencia Révkomáromban

Konferencia Révkomáromban

A Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság a Magyar Egészségügyi Társasággal együtt június 6-8. között negyedik alkalommal rendezte meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!“ című nemzetközi konferenciát. A Selye János Egyetem Konferencia-központjában zajló tanácskozás egyik meghívott előadójaként Vetési László „Erdélyi szórványoktatás – sikerek és kihívások“ címmel tartott előadást. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a szervezők ezúttal is kulturális műsorokkal és a környék nevezetességeinek bemutatásával színesítették a programot.

Pünkösd Lozsádon - képriport

Pünkösd Lozsádon - képriport

Kun Árpád nyugalmazott református lelkipásztor képei a lozsádi pünkösdhétfőt örökítik meg.

Ajánló

Ajánló

Szórványról – másként. Ez az alaphangja a Korunk újabb szórvány-számának. (Az 1989 után megújult folyóirat 1991 novemberében hívta fel először nagyobb nyomatékkal szórványgondjainkra a figyelmet.)

Nagy Ödön évforduló

Nagy Ödön évforduló

Május 31-én száz éve annak, hogy Sajóudvarhelyen megszületett Nagy Ödön lelkész, néprajzi író, szórványkutató.

Könyvbemutató Déván

Könyvbemutató Déván

2014. április 27-én a dévai református templomban a gyülekezet előtt mutattuk be Barra Árpád tanár: „A dévai református temető monográfiája” című kötetét.

Tavasz a mezőszavai temetőben

Tavasz a mezőszavai temetőben

2014. április 3-án úgy tűnt, az üde tavaszias idő is útitársunkká szegődött a Mezőségre. Még a szeszélyesnek tartott áprilisi időjárás is kedvezett annak a tavaly megfogalmazott szándékunknak, hogy mezőszava református temetőjében, a régen esedékes karbantartási munkálatok elvégezéséhez segítő kezet nyújtsunk. A kezdeményezésben részt vettek: Páll Zoltán magyarkályáni missziós lelkész, magyarkályáni és mezőszavai gondnokok és presbiterek, Tussai Endre egyházkerületi altiszt és a Diaszpóra Alapítvány munkaközössége.

Előző 1 ... 15161718192021 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro