Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Van autónk!

Van autónk!

Négy és fél hónap után március 21-én végre felébredt karambol-kómájából hűséges munka- és utazó társunk, az Opel Frontera. Hosszú, fájdalmas műtétek után megújulva, megszépülve, szinte megfiatalodva készül újra szolgálatba állni. A hétvégi egyik első hála-utunk a templomba vezetett, igazi „egyházkelés” volt. Igen, jól olvastátok: templomba ment. Erdélyben sajnos van néhány magyar templom, ahová be lehet menni autóval is. Ilyen a Tövis melletti alsóorbói rom is. Köszönjük mindenkinek, aki aggodalmával, imájával, szeretetével, adományával követte sorsunkat.

Imahét képekben - frissítve (2014. március 3.)

Imahét képekben - frissítve (2014. március 3.)

2014. február 10-én Vetési László imaheti szolgálatainak sorát a Kolozs megyei Bodrog és Kolozspata, valamint február 11-én a szilágysági Zsibó református gyülekezeteiben folytatta. Február 13-án - szintén imahét alkalmából - az Orbán Tibor missziós lelkészhez tartozó Szépkenyerűszentmárton, Noszoly és Vasasszentegyed református közösségeiben hirdette az Igét. Március 2-án a csekefalvi gyülekezet vendége volt.

Kisperegi keserű kivonulás

Kisperegi keserű kivonulás

Vasárnap szívszorongató esemény történt Kisperegen: a református hívek könnyezve és keseregve voltak kénytelenek elhagyni impozáns templomukat a statikai szakértők írásbeli felszólítására, akik szerint a templomtető bármelyik pillanatban beomolhat a teljesen elkorhadt gerendázata miatt.

A dél-erdélyi reformátusság a II. bécsi döntés után

A dél-erdélyi reformátusság a II. bécsi döntés után

A II. bécsi döntés után a dél-erdélyi magyaroknak egy kapaszkodójuk maradt: az egyház. Ennek az intézménynek kellett felvállalni az érdekképviseletet, az oktatást és a lelki gondozást.

"Hát részekre szakitható-e Krisztus?" (1Kor 1,1-17)

"Hát részekre szakitható-e Krisztus?" (1Kor 1,1-17)

2014. január 19-én Vetési László imaheti szolgálatainak sorát a Szilágycsehi Református Egyházközségben kezdte meg. Az ünnepi istentiszteleten a vasárnapi iskolások kis csoportja műsorral ajándékozta meg a jelenlevőket.

Új esztendő fordulóján...

Új esztendő fordulóján...

A felemelő mezőségi angyaljárás és a megható almásmálomi „szülinévnapozások” után még nem volt időnk elszámolni a elmúlt év veszteségeivel. Máris ránk szakadtak új gondok. Hosszabb számvetésre lesz szükség, úgyhogy csak tallózgatok a szomorúságból.

Haldokló temető

Haldokló temető

Nézegetem a novemberi veszteségszámláló útjaim képeit, és ráakadok az aranyosgyéresi felhagyott magyar temetőre. Nincs szomorúbb annál, amikor temetőt kell látnunk haldokolni. Először a kerítés tűnik el, a terület szeméttelep lesz, aztán a sírkövei kezdenek megritkulni, majd már bele-bele szántanak a szomszédok innen is, onnan is. Nemsokára felbátorodnak a villaépítők, és bele is építenek egyik vagy másik sarkába, vagy épp a közepébe. Itt is az egyik ház tövében még ott maradt néhány sírkő - valameddig. A szántóföld közepén is ott árválkodik néhány. Először talán még körbeszántják tisztelettudóan, majd be is szántják. Végül kiszántják, kiássák azokat is, akik odabenn nyugosznak.
Megtisztul a földdarab a múlttól, és mondhatjuk: elvégeztetett!

Angyalok a Mezőségen - 2013

Angyalok a Mezőségen - 2013

Angyaljárás ideje van, és közöttünk is járnak angyalok, akik bezörgetnek az ablakon. Pedig gyermekkorunk vége felé rájöhettünk, nem is angyalok díszítik fel a karácsonyfát, nem is ők járnak nálunk temérdek finomsággal, várva-várt ajándékkal. Pár évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjünk, mégiscsak léteznek angyalok, ha nem is szárnyalnak, de két lábon járva, több száz kilométeren át gépkocsit vezetve érkeznek, bezörgetnek az ablakon, hogy mosolyt, melegséget, szeretetet vigyenek az otthonokba.

Angyaljáró utakon

Angyaljáró utakon

2013. karácsonyára - régi hagyományainkhoz híven - ismét angyaljáró utakra indultunk. Első állomásunk Naszód volt, majd hazafele Bálványosváraljára látogattunk, ahová nemrég érkezett új lelkész a Fehér megyei Vajasdról, Orbán Csaba. Utaink a Mezőségen és Dél-Erdélyben folytatódnak.

„Ez a helység régentén magyarokból állott”

„Ez a helység régentén magyarokból állott”

2013-ban a Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében folytattuk a tavaly megkezdett utazást Szilágy megye magyarságának nyomában. Magyar közösségek, építészeti emlékek és a közös múlt tanúi tűnnek fel ezúttal is objektívünk célkeresztjében, az Egyesült Szamos völgyében Zsibóig, a Kővár vidékén és a Szilágy patak völgyében.

Előző 1 ... 16171819202122 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro