Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

"Hát részekre szakitható-e Krisztus?" (1Kor 1,1-17)

"Hát részekre szakitható-e Krisztus?" (1Kor 1,1-17)

2014. január 19-én Vetési László imaheti szolgálatainak sorát a Szilágycsehi Református Egyházközségben kezdte meg. Az ünnepi istentiszteleten a vasárnapi iskolások kis csoportja műsorral ajándékozta meg a jelenlevőket.

Új esztendő fordulóján...

Új esztendő fordulóján...

A felemelő mezőségi angyaljárás és a megható almásmálomi „szülinévnapozások” után még nem volt időnk elszámolni a elmúlt év veszteségeivel. Máris ránk szakadtak új gondok. Hosszabb számvetésre lesz szükség, úgyhogy csak tallózgatok a szomorúságból.

Haldokló temető

Haldokló temető

Nézegetem a novemberi veszteségszámláló útjaim képeit, és ráakadok az aranyosgyéresi felhagyott magyar temetőre. Nincs szomorúbb annál, amikor temetőt kell látnunk haldokolni. Először a kerítés tűnik el, a terület szeméttelep lesz, aztán a sírkövei kezdenek megritkulni, majd már bele-bele szántanak a szomszédok innen is, onnan is. Nemsokára felbátorodnak a villaépítők, és bele is építenek egyik vagy másik sarkába, vagy épp a közepébe. Itt is az egyik ház tövében még ott maradt néhány sírkő - valameddig. A szántóföld közepén is ott árválkodik néhány. Először talán még körbeszántják tisztelettudóan, majd be is szántják. Végül kiszántják, kiássák azokat is, akik odabenn nyugosznak.
Megtisztul a földdarab a múlttól, és mondhatjuk: elvégeztetett!

Angyalok a Mezőségen - 2013

Angyalok a Mezőségen - 2013

Angyaljárás ideje van, és közöttünk is járnak angyalok, akik bezörgetnek az ablakon. Pedig gyermekkorunk vége felé rájöhettünk, nem is angyalok díszítik fel a karácsonyfát, nem is ők járnak nálunk temérdek finomsággal, várva-várt ajándékkal. Pár évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjünk, mégiscsak léteznek angyalok, ha nem is szárnyalnak, de két lábon járva, több száz kilométeren át gépkocsit vezetve érkeznek, bezörgetnek az ablakon, hogy mosolyt, melegséget, szeretetet vigyenek az otthonokba.

Angyaljáró utakon

Angyaljáró utakon

2013. karácsonyára - régi hagyományainkhoz híven - ismét angyaljáró utakra indultunk. Első állomásunk Naszód volt, majd hazafele Bálványosváraljára látogattunk, ahová nemrég érkezett új lelkész a Fehér megyei Vajasdról, Orbán Csaba. Utaink a Mezőségen és Dél-Erdélyben folytatódnak.

„Ez a helység régentén magyarokból állott”

„Ez a helység régentén magyarokból állott”

2013-ban a Holttenger dokumentációs szórványprogram keretében folytattuk a tavaly megkezdett utazást Szilágy megye magyarságának nyomában. Magyar közösségek, építészeti emlékek és a közös múlt tanúi tűnnek fel ezúttal is objektívünk célkeresztjében, az Egyesült Szamos völgyében Zsibóig, a Kővár vidékén és a Szilágy patak völgyében.

Advent a Szárazvám völgyében

Advent a Szárazvám völgyében

Advent első vasárnapján Vetési László Fehér megyében, a lelkész nélküli Hari és Marosnagylak református gyülekezeteiben szolgált és osztott úrvacsorát.

A szórvány a nemzet végvára

A szórvány a nemzet végvára

2013. november 12-én, a Kárpát-medencei Magyar Szórvány Napja alkalmából, a budapesti Magyarság Házában Magyarok szórványban: folyamatok és stratégiák címmel konferenciát rendeztek és kulturális műsorral várták az érdeklődőket. A tanácskozást Répás Zuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója nyitotta meg.
 

Harangszentelés Köröstarjánban

Harangszentelés Köröstarjánban

2013. november 10-én a Bihar megyei Köröstarjánban harangszentelési ünnepet tartottak. A köröstarjáni reformátusok a hat és fél éve alakult Toldinagyfalui Református Missziós Gyülekezethez tartoznak és két éve van saját templomuk.

Tanácskozás a szászrégeni pedagógusokkal

Tanácskozás a szászrégeni pedagógusokkal

Találkozón vettünk részt a szászrégeni pedagógusokkal, 2013. november 7-én. Vetési László a szórványoktatásról tartott előadást, a „jobban érvényesül a gyermek” tévhitről, majd a jelenlevők elbeszélgettek a régió magyar oktatási kérdéseiről, gondjairól. Az együttlétet Ady István magyarfülpösi lelkész és felesége Ady Gyöngyvér szászrégeni tanárnő szervezte, akik a fülpösi Szivárvány Szórványiskola mellett ettől a tanévtől átvették és felújították a szászrégeni katolikus egyháznak erre a célra épült épületét is, és újraindították benne a diákotthont is.

Előző 1 ... 16171819202122 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 10 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro