Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Advent a Szárazvám völgyében

Advent a Szárazvám völgyében

Advent első vasárnapján Vetési László Fehér megyében, a lelkész nélküli Hari és Marosnagylak református gyülekezeteiben szolgált és osztott úrvacsorát.

A szórvány a nemzet végvára

A szórvány a nemzet végvára

2013. november 12-én, a Kárpát-medencei Magyar Szórvány Napja alkalmából, a budapesti Magyarság Házában Magyarok szórványban: folyamatok és stratégiák címmel konferenciát rendeztek és kulturális műsorral várták az érdeklődőket. A tanácskozást Répás Zuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója nyitotta meg.
 

Harangszentelés Köröstarjánban

Harangszentelés Köröstarjánban

2013. november 10-én a Bihar megyei Köröstarjánban harangszentelési ünnepet tartottak. A köröstarjáni reformátusok a hat és fél éve alakult Toldinagyfalui Református Missziós Gyülekezethez tartoznak és két éve van saját templomuk.

Tanácskozás a szászrégeni pedagógusokkal

Tanácskozás a szászrégeni pedagógusokkal

Találkozón vettünk részt a szászrégeni pedagógusokkal, 2013. november 7-én. Vetési László a szórványoktatásról tartott előadást, a „jobban érvényesül a gyermek” tévhitről, majd a jelenlevők elbeszélgettek a régió magyar oktatási kérdéseiről, gondjairól. Az együttlétet Ady István magyarfülpösi lelkész és felesége Ady Gyöngyvér szászrégeni tanárnő szervezte, akik a fülpösi Szivárvány Szórványiskola mellett ettől a tanévtől átvették és felújították a szászrégeni katolikus egyháznak erre a célra épült épületét is, és újraindították benne a diákotthont is.

Karamboloztunk, de az Úr szeret!

Karamboloztunk, de az Úr szeret!

2013. november 1-én este 3/4 6 órakor a Dobogóról Torda fele ereszkedve egy fék nélkül maradt pótremorkás TIR-kocsi rettenetes pusztítást végzett Torda bejáratánál. Elsöpört útjából egy teherszállító kisautót, egy dubát és egy személygépkocsit, kitört egy villanyoszlopot, majd hátulról hirtelen utolért minket is.

Gyulafehérvári egyetemisták műemlékvédelmi gyakorlaton

Gyulafehérvári egyetemisták műemlékvédelmi gyakorlaton

2013. október 12-én a gyulafehérvári „1 December 1918” Egyetem és Fehér Megye Tanácsa támogatásával az „Örökség és Oktatás 2013” program keretében, történelem, régészet és muzeológia szakos hallgatók a borosbenedeki és marosszentimrei református templomnál végeztek állapotfelmérő és karbantartási munkálatokat.

Szórványünnepség volt Románújfaluban

Szórványünnepség volt Románújfaluban

2013. október 14-én az Olt völgyi Románújfaluban adtuk át az idei Czelder Márton és Földes Károly szórványdíjakat. A 21. alkalommal sorra kerülő eseményen a lelkésznek járó Czelder Díjat dr. Molnár Jánosné Csoma Irma zsoboki lelkésznő kapta a zsoboki Bethesda árva- és szórvány diákotthon alapításával végzett munkásságáért. A világiaknak ítélhető Földes Díjat Nánási János románújfalusi gondnok vehette át két évtizedes gyülekezetépítő szolgálatáért.

A nagyilondai harang a Kolozsvári Református Kollégiumban

A nagyilondai harang a Kolozsvári Református Kollégiumban

2013. október 13-án, vasárnap délután új helyre költözött a nagyilondai (Szilágy megye, dési egyházmegye) néptelenné vált templomának harangja. Az 1800-as évek végén a Szász Domokos püspök által alapított körlelkészségek egyike volt a nagyilondai is, de sajnos mára a gyülekezet lélekszáma 3 lélekre apadt. Temploma erősen romos, ékesen szép berendezését szétdúlták. Egyik harangját az egyházmegye, a beszolgálást ellátó kozárvári gyülekezet ajándékából a Kolozsvári Református Kollégium örökölte meg.Néhány éve már beszállítottuk és a Kollégium dísztermébe helyeztük el a szószéket, a papi széket és patrónusi padokat. Most az 1905-ben Ujfalvi Károly által öntetett harang kerül a Farkas utcában új helyen szolgálatba, és majd még a megmaradt padok egy része következik.

Fodor Zsike néni búcsúzik Sajóudvarhelytől

Fodor Zsike néni búcsúzik Sajóudvarhelytől

2013. október 15-én Fodor Zsike néni, sajóudvarhelyi volt birtokos család utolsó helytállója 94 évesen útnak indul családja megmaradt részéhez Budapestre. Vasárnap úgy búcsúztunk el, hogy talán örökre megy. Nehéz lesz nélküle Észak-Erdélyben bizakodó és reménykedő (szórvány)magyarnak maradni.
 

Őszi látogatás a Komlódi völgyben

Őszi látogatás a Komlódi völgyben

Ősszel is nagyon szép a Mezőség. Ahogy termésével gazdagítja ezt a szegényesnek tűnő vidéket, úgy adja hozzá sárguló köntösét is. A Komlód patakának völgyében járunk. Hol is volna ez? Milyen sokan nem tudják! Közel száz km hosszú, kopasz völgyekben gazdag tájegység lenne Erdély közepén, Komlódtól Radnótig, de víz alig van medrében: még a torkolatánál is könnyedén átugorható. Kísérőnk Májai Varga Zoltán mezőörményesi missziós lelkész.

Előző 1 ... 17181920212223 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro