Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Karamboloztunk, de az Úr szeret!

Karamboloztunk, de az Úr szeret!

2013. november 1-én este 3/4 6 órakor a Dobogóról Torda fele ereszkedve egy fék nélkül maradt pótremorkás TIR-kocsi rettenetes pusztítást végzett Torda bejáratánál. Elsöpört útjából egy teherszállító kisautót, egy dubát és egy személygépkocsit, kitört egy villanyoszlopot, majd hátulról hirtelen utolért minket is.

Gyulafehérvári egyetemisták műemlékvédelmi gyakorlaton

Gyulafehérvári egyetemisták műemlékvédelmi gyakorlaton

2013. október 12-én a gyulafehérvári „1 December 1918” Egyetem és Fehér Megye Tanácsa támogatásával az „Örökség és Oktatás 2013” program keretében, történelem, régészet és muzeológia szakos hallgatók a borosbenedeki és marosszentimrei református templomnál végeztek állapotfelmérő és karbantartási munkálatokat.

Szórványünnepség volt Románújfaluban

Szórványünnepség volt Románújfaluban

2013. október 14-én az Olt völgyi Románújfaluban adtuk át az idei Czelder Márton és Földes Károly szórványdíjakat. A 21. alkalommal sorra kerülő eseményen a lelkésznek járó Czelder Díjat dr. Molnár Jánosné Csoma Irma zsoboki lelkésznő kapta a zsoboki Bethesda árva- és szórvány diákotthon alapításával végzett munkásságáért. A világiaknak ítélhető Földes Díjat Nánási János románújfalusi gondnok vehette át két évtizedes gyülekezetépítő szolgálatáért.

A nagyilondai harang a Kolozsvári Református Kollégiumban

A nagyilondai harang a Kolozsvári Református Kollégiumban

2013. október 13-án, vasárnap délután új helyre költözött a nagyilondai (Szilágy megye, dési egyházmegye) néptelenné vált templomának harangja. Az 1800-as évek végén a Szász Domokos püspök által alapított körlelkészségek egyike volt a nagyilondai is, de sajnos mára a gyülekezet lélekszáma 3 lélekre apadt. Temploma erősen romos, ékesen szép berendezését szétdúlták. Egyik harangját az egyházmegye, a beszolgálást ellátó kozárvári gyülekezet ajándékából a Kolozsvári Református Kollégium örökölte meg.Néhány éve már beszállítottuk és a Kollégium dísztermébe helyeztük el a szószéket, a papi széket és patrónusi padokat. Most az 1905-ben Ujfalvi Károly által öntetett harang kerül a Farkas utcában új helyen szolgálatba, és majd még a megmaradt padok egy része következik.

Fodor Zsike néni búcsúzik Sajóudvarhelytől

Fodor Zsike néni búcsúzik Sajóudvarhelytől

2013. október 15-én Fodor Zsike néni, sajóudvarhelyi volt birtokos család utolsó helytállója 94 évesen útnak indul családja megmaradt részéhez Budapestre. Vasárnap úgy búcsúztunk el, hogy talán örökre megy. Nehéz lesz nélküle Észak-Erdélyben bizakodó és reménykedő (szórvány)magyarnak maradni.
 

Őszi látogatás a Komlódi völgyben

Őszi látogatás a Komlódi völgyben

Ősszel is nagyon szép a Mezőség. Ahogy termésével gazdagítja ezt a szegényesnek tűnő vidéket, úgy adja hozzá sárguló köntösét is. A Komlód patakának völgyében járunk. Hol is volna ez? Milyen sokan nem tudják! Közel száz km hosszú, kopasz völgyekben gazdag tájegység lenne Erdély közepén, Komlódtól Radnótig, de víz alig van medrében: még a torkolatánál is könnyedén átugorható. Kísérőnk Májai Varga Zoltán mezőörményesi missziós lelkész.

Vetési László: 5, maximum 10 évet szabad szórványban szolgálni egy lelkipásztornak

Vetési László: 5, maximum 10 évet szabad szórványban szolgálni egy lelkipásztornak

Szórványlelkészek találkozójára került sor szeptember 30. és október 1-én Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban. A találkozón az egyes szórványgyülekezetek lelkipásztorai bemutatták, hogy mi történt az elmúlt években, szó volt gondokról, örömökről. A beszámolókból az is kiderült, hogy bár gondok vannak bőven, a lelkipásztorok jól érzik magukat a közösségben, és bizakodóan tekintenek a jövő felé.

Kárpát-medencei szórványkollégiumok találkozója Segesváron

Kárpát-medencei szórványkollégiumok találkozója Segesváron

Szeptember 27-29-e között, a segesvári Gaudeamus Alapítvány működésének 20. évfordulója alkalmából, első ízben lehettek együtt és tarthattak munkáikról beszámolót a Kárpát-medencei szórványkollégiumok képviselői. A beszélgetések egyik moderátora Vetési László volt.

Vasárnapi Iskola Mozgalom

Vasárnapi Iskola Mozgalom

A magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány pedagógusainak idei évkiértékelő tanácskozására Lillafüreden került sor 2013. szeptember 21-22-én. Ennek a missziónak a keretében már nyolcadik éve járnak Bihar és Érmellék kis lélekszámú magyar településeire anyaországi pedagógusok gyermekeinkkel foglalkozni. Havi-kéthavi rendszerességgel, közel negyvenen, irodalmat, történelmet, zenét, magyarságtudományt oktatnak, népi mesterségekre, kézimunkázni tanítják a Fekete-Körös völgyében, Biharban, Érmelléken élő fiataljainkat.

Őszi út Szeben és Fehér megyében

Őszi út Szeben és Fehér megyében

Alamor, Vízakna - egyik már csak magyar emlék, a másik még kis nyelvsziget Szeben megye nyugati sarkában. Száradó vizű patakja mindkettőnek az alig ismert nevű Visza, mely Kiskapus mellett ömlik a Nagy-Küküllőbe. Vízakna fürdővárosként még igyekszik talpon maradni, magyarságában, monumentális templomában és egyházában is. Alamoron 1880-ban még 155, 1910-ben 278, 1941-ben, a nehéz dél-erdélyi időkben 132 magyar élt, református templommal, lelkésszel, tanítóval, felekezeti iskolával. 2002-re 10-en maradtak. 

Előző 1 ... 17181920212223 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 3 órája

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 4 órája

Radnót

feltöltve 4 órája

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 13 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro