Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Áldozócsütörtök a Bődi hegyen

Áldozócsütörtök a Bődi hegyen

Mennybemenetel ünnepén az almásmálomi istentisztelet után a Bődi tanyára látogattam a Trombitás családhoz. A hajdan népes tanyán már csak a két Trombitás testvér özvegye, Giza és Erzsi néni maradtak, egyikük nőtlen fiával, Mikivel. Jó falusi, tanyai szokás szerint kiabálok a nyitott ajtó előtt, semmi válasz. Pedig a kutyák tépik erősen a láncot, mégis semmi hang.
A nyárikonyha felől aztán különös hangot hallok: valaki hangosan beszél, mintha imádkozna. Odalépve látom, hogy Giza néni az ágy szélén ülve hangosan olvassa a Bibliát, szemüveg nélkül.
A Könyvet az ablak fénye fordítja, hogy jobban lássa. Megható pillanat: áldozócsütörtök koradélutánján Trombitás Giza néni a bődi hegy oldalában egyedül üli meg az ünnepet.
A mennybemenetel történetét olvassa, hogy ünnepe legyen.

Szórványhúsvét Fejérden

Szórványhúsvét Fejérden

A Kolozsvártól 19 km-re fekvő Fejérd, nem is olyan régen még néhány száz lelkes magyar református közösség volt. Ma Kajántó szórványa és Móra László lelkész gondozza őket. A hívek száma ma 5 lélek, de őriznek egy 16. századi harangot és két kókuszdió úrasztali kelyhet. Temploma romos, parókiája összedőlt, de a maroknyi kis közösségben él a hit és van belső erő. Húsvétkor majdnem teljes volt a létszám.

Vetítés Magyarkiskapuson

Vetítés Magyarkiskapuson

2013. március 10-én a magyarkiskapusi gyülekezet vendége volt Vetési László lelkipásztor, szórványügyi előadó. A látogatásról Gombár Sándor parókus lelkész számolt be.

EMLÉKEZZÜNK 2013-BAN IS SZÓRVÁNYNAGYJAINKRA!

EMLÉKEZZÜNK 2013-BAN IS SZÓRVÁNYNAGYJAINKRA!

A Diaszpóra Alapítványnak egyik fontos feladata az év első felében, hogy erdélyi és szórvány vonatkozású évfordulós naptárt készítsen az előttünk álló esztendőre.

Mit kíván tőlünk az Isten? (Mikeás 6,6–8)

Mit kíván tőlünk az Isten? (Mikeás 6,6–8)

Az idei imahét is népes gyülekezetekkel és tele templomokkal örvendeztetett meg. Még februárra is átnyúlik az ünneplés és amíg részletesebb beszámolót készíthetünk, két gyülekezet tele templomába kívánunk képes bemutatónkkal ellátogatni: a szilágysági Egrespatakra és a Beszterce-Naszód megyei Szentmátéba.

Köszönet az áldásthozóknak

Köszönet az áldásthozóknak

Elmúltak az ünnepek, hazaértek az „angyalok a Mezőségről”, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány önkéntesei. Minden bizonnyal fáradtan, elcsigázottan, meggyötört testtel a hosszú úttól. De meggyújtották a szíveket, így hát mégis itt maradtak közöttünk. Mert aki lángot ad, az már nem maradhat olyan, mint azelőtt. Sokkal gazdagabb, mert fénylik és melegít.

Kalotaszeg-alszegi örökség

Kalotaszeg-alszegi örökség

A 2012-es esztendőben a Holttenger dokumentációs szórványprogram újabb állomásaként Szilágy megye épített örökségének rögzítésébe kezdtünk. Magyar közösségek, építészeti emlékek és a magyar-román egymás mellett élés bizonyítékai kerültek lencsevégre Kalotaszeg alszegi részén, a Körös–Nádas vizétől északra, az Almás patak völgyében.

Cipősdoboznyi szeretet

Cipősdoboznyi szeretet

Karácsonyra készülve a Tordai egyházmegyéhez tartozó harasztosi gyülekezet is bekapcsolódott a Cipősdoboz-akcióba. A gyermekek szüleikkel közösen állították össze ajándékaikat, hogy örömet szerezzenek egy másik közösség hasonló korú gyermekeinek.

Angyalok a Mezőségen

Angyalok a Mezőségen

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány a Rex Alapítvánnyal közösen Angyalok a Mezőségen címmel ajándékgyűjtést szervez, hogy szebbé varázsolja a mezőségi magyarok idei karácsonyát.

Halottak napján az Egregy völgyében

Halottak napján az Egregy völgyében

Római kori emlékek, nemesi kripta maradványa és régi sírok, szépen karbantartott Isten - háza és sorsára hagyott műemlék kastély - így lehetne címszavakban a szilágysági Egregy völgyében töltött napunkat összegezni. Az út során felkeresett települések: Moigrad-Porolissum, Beréd, Zsibó, Nyirsid, Ördögkút.

Előző 1 ... 1819202122232425 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 12 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 12 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 22 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro