Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Vetési László: 5, maximum 10 évet szabad szórványban szolgálni egy lelkipásztornak

Vetési László: 5, maximum 10 évet szabad szórványban szolgálni egy lelkipásztornak

Szórványlelkészek találkozójára került sor szeptember 30. és október 1-én Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban. A találkozón az egyes szórványgyülekezetek lelkipásztorai bemutatták, hogy mi történt az elmúlt években, szó volt gondokról, örömökről. A beszámolókból az is kiderült, hogy bár gondok vannak bőven, a lelkipásztorok jól érzik magukat a közösségben, és bizakodóan tekintenek a jövő felé.

Kárpát-medencei szórványkollégiumok találkozója Segesváron

Kárpát-medencei szórványkollégiumok találkozója Segesváron

Szeptember 27-29-e között, a segesvári Gaudeamus Alapítvány működésének 20. évfordulója alkalmából, első ízben lehettek együtt és tarthattak munkáikról beszámolót a Kárpát-medencei szórványkollégiumok képviselői. A beszélgetések egyik moderátora Vetési László volt.

Vasárnapi Iskola Mozgalom

Vasárnapi Iskola Mozgalom

A magyarországi Vasárnapi Iskola Alapítvány pedagógusainak idei évkiértékelő tanácskozására Lillafüreden került sor 2013. szeptember 21-22-én. Ennek a missziónak a keretében már nyolcadik éve járnak Bihar és Érmellék kis lélekszámú magyar településeire anyaországi pedagógusok gyermekeinkkel foglalkozni. Havi-kéthavi rendszerességgel, közel negyvenen, irodalmat, történelmet, zenét, magyarságtudományt oktatnak, népi mesterségekre, kézimunkázni tanítják a Fekete-Körös völgyében, Biharban, Érmelléken élő fiataljainkat.

Őszi út Szeben és Fehér megyében

Őszi út Szeben és Fehér megyében

Alamor, Vízakna - egyik már csak magyar emlék, a másik még kis nyelvsziget Szeben megye nyugati sarkában. Száradó vizű patakja mindkettőnek az alig ismert nevű Visza, mely Kiskapus mellett ömlik a Nagy-Küküllőbe. Vízakna fürdővárosként még igyekszik talpon maradni, magyarságában, monumentális templomában és egyházában is. Alamoron 1880-ban még 155, 1910-ben 278, 1941-ben, a nehéz dél-erdélyi időkben 132 magyar élt, református templommal, lelkésszel, tanítóval, felekezeti iskolával. 2002-re 10-en maradtak. 

Hálaadó istentisztelet Almásmálomban

Hálaadó istentisztelet Almásmálomban

2013. szeptember 1-én a Beszterce-Naszód megyei Almásmálom református gyülekezete hálaadó istentiszteleten emlékezett meg temploma újjáépítésének századik évfordulójáról, és egyben felszentelte közadakozásból épült új gyülekezeti házát. Az istentiszteleten Bányai Csaba rettegi lelkész, dési esperes bevezető szolgálata után a gyülekezet régi barátja, Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő hirdette Isten Igéjét, majd Bocskai László gyülekezeti lelkész ismertette az újjáépülés és az új gyülekezeti otthon történetét. Nagy Ferenc jelenleg tancsi lelkész tizenöt évi szolgálatát idézte fel, majd Gergely Miklós gondnok köszöntötte a templomot zsúfolásig megtöltő gyülekezetet és vendégeket. A templomi ünnepséget az ifjúság rövid műsora zárta, majd a gyülekezet ház megnyitása és megáldása következett, melyet Tőkés László és Bányai Csaba közösen végeztek.

Vörösmarty-szobor Cegőtelkén

Vörösmarty-szobor Cegőtelkén

Erdélyben elsőként állítottak szobrot Vörösmarty Mihálynak szombaton a Beszterce-Naszód megyei Cegőtelkén. Az ünnepi istentiszteleten Vetési László szórványügyi előadó hirdetett igét.

Mezőség: emlékhely vagy a holnap színtere?

Mezőség: emlékhely vagy a holnap színtere?

Hétvégén zajlott Szamosújváron a IV. Mezőségi Fejlesztési Műhely, amelyet a Téka Alapítvány, a Kallós Zoltán Alapítvány és a budapesti Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) szervezett.

Látogatóban Cadar Juszuf vicei születésű ortodox lelkésznél

Látogatóban Cadar Juszuf vicei születésű ortodox lelkésznél

2013. június 18-án özv. Vincze Zoltánné Szőke Márta aranyospolyáni nyugalmazott (volt vicei) tanítónővel kolozsvári lakásában meglátogattuk a vicei születésű Cadar Juszuf nyugdíjas ortodox lelkipásztort és családját.

„Találj meg mindenkit, aki elveszett”

„Találj meg mindenkit, aki elveszett”

Száz éve született Kövesdi Kiss Ferenc (1913-2004) tanár, költő, karnagy, a Mezőség krónikása, a mezőségi szórványmisszió ébresztője, nemzeti fennmaradásunk lelkes szószólója. Rá emlékeztünk vasárnap a marosvásárhelyi református temetőben és a Vártemplomban.

Presbiteri találkozó Nagyercsében

Presbiteri találkozó Nagyercsében

2013. június 8-án, a Görgényi Egyházmegye Alsó-Maros menti presbiteri köre soron következő presbiteri találkozóját tartotta Nagyercsében. Ötvös József vártemplomi lelkész bevezető áhítata után, Vetési Lászlónak „A gyülekezeti vezetők sajátos feladatai kisgyülekezetekben és szórványban” címet viselő - már több helyen megtartott - előadását hallhatták. A hozzászólások és beszélgetések után a résztvevők a szomszédos pókai gyülekezet vendégei voltak. Nagyercse a Görgényi egyházmegye egyik teljesen néptelen gyülekezete: utolsó református lakói közül Nagy Jánosné Kós Ilona néhány éve hunyt el és fia, Nagy Károly Szászrégenbe költözött.

Előző 1 ... 18192021222324 ... 26 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro