Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Október 28-án vasárnap, rendhagyó reformációi ünnepségre került sor a Kolozs megyei Kendilónán. A szórványmissziós gyülekezet az egyház megújulásának ünnepekor hálát adott azért is, hogy elkészült a romos melléképületekből kialakított új gyülekezeti terem. Ugyanakkor megemlékeztek a gyülekezet 140 éve született és az 1944 októberében mártírhalált halt lelkészére, Kisborosnyói Tompa Artúrra is.

Sipos Pál emléknapok

Sipos Pál emléknapok

Október harmadik hétvégéjén Sipos Pálra emlékeztek a vajdahunyadi Magyar Házban. Az 1759-ben Nagyenyeden született, és 1816-ban Tordoson elhunyt református lelkészt, költőt, matematikust és filozófust, sokoldalú tudományos munkásságáért igazi erdélyi polihisztorként tiszteljük.

Húsz év – 45 kitüntetett

Húsz év – 45 kitüntetett

Október 16-án a Malozsa völgyi Istvánháza református templomában húszadik alkalommal került sor a Czelder Mártonról és Földes Károlyról elnevezett szórványdíjak ünnepélyes átadására. Ebben az évben Czelder Márton Díjban Ady István magyarfülpösi lelkész részesült és Földes Károly Díjjal Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró szórványra odafigyelő közírói munkásságát jutalmazták.

Októberi utak

Októberi utak

Október 4-én lelkészek társaságában Beszterce – Naszód megyei településeken jártunk. Utunk először Vicébe vezetett, ahol szemügyre vettük a nemrégiben felújított és belső díszítésében is rekonstruált vicei református templomot és röviden elbeszélgettünk Gáspár Erika lelkésznővel. Naszódon megtekintettük a református templomot és a környék bejárására csatlakozott hozzánk Nagy László parókus lelkész.

Templomszentelések ideje

Templomszentelések ideje

Szeptember 23-án a Magyardécséhez közeli Lonkán, szeptember 30-án pedig Sajószentandráson tartottak templomszentelő istentiszteletet.

Sónak lenni

Sónak lenni

Szeptember 23-án rendhagyó istentisztelet volt Désaknán. Páll Zoltán magyarkályáni lelkipásztor és családja kezdeményezésére, megemlékező istentiszteletet tartottak néhai Páll Gyula emlékére. Az ünnepség keretében leleplezték az 1970-es évektől Désaknán szolgált lelkészek névsorát megörökítő emléktáblát.

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

Szeptember 13-án Vetési László részt vett a Vasárnapi Iskola éves tevékenységéről beszámoló ülésén. A harmadik tanéve tartó munka során, a mozgalom munkatársai 16 határon túli településre jutottak el, hogy – hétvégenként – az itt élő magyar gyermekeknek magyar történelmi, irodalmi és kézműves foglalkozásokat tartsanak, ezzel segítve őket magyarságuk megőrzésében.

Beszterce megyei őrtállók

Beszterce megyei őrtállók

Szeptember 12-én hitüket őrző, egyházukat évtizedek óta hűséggel szolgáló gondnokokat és gyülekezeti tagokat látogattunk meg Almásmálomban, Cegén, Vicében és Kispulyonban.

Új kerítés Szelecskén

Új kerítés Szelecskén

Szeptember első vasárnapján ismét hálát adni gyűltek össze a Kozárvári Missziós Egyházközség hívei, ezúttal a Kolozs megyei Szelecskére, az imaház köré készült új kerítés felállítása alkalmából.

Magyarbece Újkenyér ünnepén

Magyarbece Újkenyér ünnepén

2012. augusztus 26-án negyedik alkalommal rendezték meg a Magyarbecei Kulturális Napot. Az újkenyér ünnepére eső tartalmas napon Vetési László is jelen volt. Az alábbi képek a rendezvényt nyitó istentiszteleten készültek.

Előző 1 ... 19202122232425 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 12 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 12 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 22 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro