Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

EMLÉKEZZÜNK 2013-BAN IS SZÓRVÁNYNAGYJAINKRA!

EMLÉKEZZÜNK 2013-BAN IS SZÓRVÁNYNAGYJAINKRA!

A Diaszpóra Alapítványnak egyik fontos feladata az év első felében, hogy erdélyi és szórvány vonatkozású évfordulós naptárt készítsen az előttünk álló esztendőre.

Mit kíván tőlünk az Isten? (Mikeás 6,6–8)

Mit kíván tőlünk az Isten? (Mikeás 6,6–8)

Az idei imahét is népes gyülekezetekkel és tele templomokkal örvendeztetett meg. Még februárra is átnyúlik az ünneplés és amíg részletesebb beszámolót készíthetünk, két gyülekezet tele templomába kívánunk képes bemutatónkkal ellátogatni: a szilágysági Egrespatakra és a Beszterce-Naszód megyei Szentmátéba.

Köszönet az áldásthozóknak

Köszönet az áldásthozóknak

Elmúltak az ünnepek, hazaértek az „angyalok a Mezőségről”, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány önkéntesei. Minden bizonnyal fáradtan, elcsigázottan, meggyötört testtel a hosszú úttól. De meggyújtották a szíveket, így hát mégis itt maradtak közöttünk. Mert aki lángot ad, az már nem maradhat olyan, mint azelőtt. Sokkal gazdagabb, mert fénylik és melegít.

Kalotaszeg-alszegi örökség

Kalotaszeg-alszegi örökség

A 2012-es esztendőben a Holttenger dokumentációs szórványprogram újabb állomásaként Szilágy megye épített örökségének rögzítésébe kezdtünk. Magyar közösségek, építészeti emlékek és a magyar-román egymás mellett élés bizonyítékai kerültek lencsevégre Kalotaszeg alszegi részén, a Körös–Nádas vizétől északra, az Almás patak völgyében.

Cipősdoboznyi szeretet

Cipősdoboznyi szeretet

Karácsonyra készülve a Tordai egyházmegyéhez tartozó harasztosi gyülekezet is bekapcsolódott a Cipősdoboz-akcióba. A gyermekek szüleikkel közösen állították össze ajándékaikat, hogy örömet szerezzenek egy másik közösség hasonló korú gyermekeinek.

Angyalok a Mezőségen

Angyalok a Mezőségen

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány a Rex Alapítvánnyal közösen Angyalok a Mezőségen címmel ajándékgyűjtést szervez, hogy szebbé varázsolja a mezőségi magyarok idei karácsonyát.

Halottak napján az Egregy völgyében

Halottak napján az Egregy völgyében

Római kori emlékek, nemesi kripta maradványa és régi sírok, szépen karbantartott Isten - háza és sorsára hagyott műemlék kastély - így lehetne címszavakban a szilágysági Egregy völgyében töltött napunkat összegezni. Az út során felkeresett települések: Moigrad-Porolissum, Beréd, Zsibó, Nyirsid, Ördögkút.

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Október 28-án vasárnap, rendhagyó reformációi ünnepségre került sor a Kolozs megyei Kendilónán. A szórványmissziós gyülekezet az egyház megújulásának ünnepekor hálát adott azért is, hogy elkészült a romos melléképületekből kialakított új gyülekezeti terem. Ugyanakkor megemlékeztek a gyülekezet 140 éve született és az 1944 októberében mártírhalált halt lelkészére, Kisborosnyói Tompa Artúrra is.

Sipos Pál emléknapok

Sipos Pál emléknapok

Október harmadik hétvégéjén Sipos Pálra emlékeztek a vajdahunyadi Magyar Házban. Az 1759-ben Nagyenyeden született, és 1816-ban Tordoson elhunyt református lelkészt, költőt, matematikust és filozófust, sokoldalú tudományos munkásságáért igazi erdélyi polihisztorként tiszteljük.

Húsz év – 45 kitüntetett

Húsz év – 45 kitüntetett

Október 16-án a Malozsa völgyi Istvánháza református templomában húszadik alkalommal került sor a Czelder Mártonról és Földes Károlyról elnevezett szórványdíjak ünnepélyes átadására. Ebben az évben Czelder Márton Díjban Ady István magyarfülpösi lelkész részesült és Földes Károly Díjjal Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró szórványra odafigyelő közírói munkásságát jutalmazták.

Előző 1 ... 1920212223242526 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 9 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro