Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Halottak napján az Egregy völgyében

Halottak napján az Egregy völgyében

Római kori emlékek, nemesi kripta maradványa és régi sírok, szépen karbantartott Isten - háza és sorsára hagyott műemlék kastély - így lehetne címszavakban a szilágysági Egregy völgyében töltött napunkat összegezni. Az út során felkeresett települések: Moigrad-Porolissum, Beréd, Zsibó, Nyirsid, Ördögkút.

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Reformáció, hálaadás és megemlékezés Kendilónán

Október 28-án vasárnap, rendhagyó reformációi ünnepségre került sor a Kolozs megyei Kendilónán. A szórványmissziós gyülekezet az egyház megújulásának ünnepekor hálát adott azért is, hogy elkészült a romos melléképületekből kialakított új gyülekezeti terem. Ugyanakkor megemlékeztek a gyülekezet 140 éve született és az 1944 októberében mártírhalált halt lelkészére, Kisborosnyói Tompa Artúrra is.

Sipos Pál emléknapok

Sipos Pál emléknapok

Október harmadik hétvégéjén Sipos Pálra emlékeztek a vajdahunyadi Magyar Házban. Az 1759-ben Nagyenyeden született, és 1816-ban Tordoson elhunyt református lelkészt, költőt, matematikust és filozófust, sokoldalú tudományos munkásságáért igazi erdélyi polihisztorként tiszteljük.

Húsz év – 45 kitüntetett

Húsz év – 45 kitüntetett

Október 16-án a Malozsa völgyi Istvánháza református templomában húszadik alkalommal került sor a Czelder Mártonról és Földes Károlyról elnevezett szórványdíjak ünnepélyes átadására. Ebben az évben Czelder Márton Díjban Ady István magyarfülpösi lelkész részesült és Földes Károly Díjjal Bodolai Gyöngyi marosvásárhelyi újságíró szórványra odafigyelő közírói munkásságát jutalmazták.

Októberi utak

Októberi utak

Október 4-én lelkészek társaságában Beszterce – Naszód megyei településeken jártunk. Utunk először Vicébe vezetett, ahol szemügyre vettük a nemrégiben felújított és belső díszítésében is rekonstruált vicei református templomot és röviden elbeszélgettünk Gáspár Erika lelkésznővel. Naszódon megtekintettük a református templomot és a környék bejárására csatlakozott hozzánk Nagy László parókus lelkész.

Templomszentelések ideje

Templomszentelések ideje

Szeptember 23-án a Magyardécséhez közeli Lonkán, szeptember 30-án pedig Sajószentandráson tartottak templomszentelő istentiszteletet.

Sónak lenni

Sónak lenni

Szeptember 23-án rendhagyó istentisztelet volt Désaknán. Páll Zoltán magyarkályáni lelkipásztor és családja kezdeményezésére, megemlékező istentiszteletet tartottak néhai Páll Gyula emlékére. Az ünnepség keretében leleplezték az 1970-es évektől Désaknán szolgált lelkészek névsorát megörökítő emléktáblát.

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

Szeptember 13-án Vetési László részt vett a Vasárnapi Iskola éves tevékenységéről beszámoló ülésén. A harmadik tanéve tartó munka során, a mozgalom munkatársai 16 határon túli településre jutottak el, hogy – hétvégenként – az itt élő magyar gyermekeknek magyar történelmi, irodalmi és kézműves foglalkozásokat tartsanak, ezzel segítve őket magyarságuk megőrzésében.

Beszterce megyei őrtállók

Beszterce megyei őrtállók

Szeptember 12-én hitüket őrző, egyházukat évtizedek óta hűséggel szolgáló gondnokokat és gyülekezeti tagokat látogattunk meg Almásmálomban, Cegén, Vicében és Kispulyonban.

Új kerítés Szelecskén

Új kerítés Szelecskén

Szeptember első vasárnapján ismét hálát adni gyűltek össze a Kozárvári Missziós Egyházközség hívei, ezúttal a Kolozs megyei Szelecskére, az imaház köré készült új kerítés felállítása alkalmából.

Előző 1 ... 20212223242526 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro