Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal /

Hírek, beszámolók

Októberi utak

Októberi utak

Október 4-én lelkészek társaságában Beszterce – Naszód megyei településeken jártunk. Utunk először Vicébe vezetett, ahol szemügyre vettük a nemrégiben felújított és belső díszítésében is rekonstruált vicei református templomot és röviden elbeszélgettünk Gáspár Erika lelkésznővel. Naszódon megtekintettük a református templomot és a környék bejárására csatlakozott hozzánk Nagy László parókus lelkész.

Templomszentelések ideje

Templomszentelések ideje

Szeptember 23-án a Magyardécséhez közeli Lonkán, szeptember 30-án pedig Sajószentandráson tartottak templomszentelő istentiszteletet.

Sónak lenni

Sónak lenni

Szeptember 23-án rendhagyó istentisztelet volt Désaknán. Páll Zoltán magyarkályáni lelkipásztor és családja kezdeményezésére, megemlékező istentiszteletet tartottak néhai Páll Gyula emlékére. Az ünnepség keretében leleplezték az 1970-es évektől Désaknán szolgált lelkészek névsorát megörökítő emléktáblát.

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

A Vasárnapi Iskola évi kiértékelője

Szeptember 13-án Vetési László részt vett a Vasárnapi Iskola éves tevékenységéről beszámoló ülésén. A harmadik tanéve tartó munka során, a mozgalom munkatársai 16 határon túli településre jutottak el, hogy – hétvégenként – az itt élő magyar gyermekeknek magyar történelmi, irodalmi és kézműves foglalkozásokat tartsanak, ezzel segítve őket magyarságuk megőrzésében.

Beszterce megyei őrtállók

Beszterce megyei őrtállók

Szeptember 12-én hitüket őrző, egyházukat évtizedek óta hűséggel szolgáló gondnokokat és gyülekezeti tagokat látogattunk meg Almásmálomban, Cegén, Vicében és Kispulyonban.

Új kerítés Szelecskén

Új kerítés Szelecskén

Szeptember első vasárnapján ismét hálát adni gyűltek össze a Kozárvári Missziós Egyházközség hívei, ezúttal a Kolozs megyei Szelecskére, az imaház köré készült új kerítés felállítása alkalmából.

Magyarbece Újkenyér ünnepén

Magyarbece Újkenyér ünnepén

2012. augusztus 26-án negyedik alkalommal rendezték meg a Magyarbecei Kulturális Napot. Az újkenyér ünnepére eső tartalmas napon Vetési László is jelen volt. Az alábbi képek a rendezvényt nyitó istentiszteleten készültek.

Erdélyország az én hazám - fesztivál

Erdélyország az én hazám - fesztivál

2012. június 30 – július 1 között tartották a 6. Erdélyország az én hazám világtalálkozót, a Verőce melletti Lósi - völgyben. Az erdélyi, Erdélyből elszármazott vagy Erdély sorsát szívükön viselő résztvevők - az érmelléki kulturális életet képviselők segítségével - az idén az Érmellékkel ismerkedhettek meg közelebbről.

Százéves a semesnyei református imaház

Százéves a semesnyei református imaház

„Erős várunk nékünk az Isten”- kezdték az éneket a Daday és Fehérváry család tagjai 1912-ben a semesnyei református imaház és iskola felszentelésének ünnepén, és így kezdték 2012 június 24-én is, az Isten házát építtető családok a szélrózsa minden irányába szétszóródott, de a centenáriumra hazatérő leszármazottai és a meghívott vendégek. Száz éve még 118 magyar volt Semesnyén, ma csupán egyetlen egy, ennek ellenére több okból is méltán szólhatott a hálaadás.

Rövid utazás Szilágy megyében

Rövid utazás Szilágy megyében

2012. június 21-én Szilágy megyében, az Almás és az egyesült Szamos völgyben tettünk egy nagyobb felmérő utat.

Előző 1 ... 20212223242526 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 2 órája

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 3 órája

Radnót

feltöltve 3 órája

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 13 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro