Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Igehirdetések, előadások, elhangzott beszédek /

Felfelé néző idők

Istentiszteleteinken gyakran hangzik el az előfohász, hogy „a mi segedelmünk jöjjön onnan felülről”. Halljuk, mondjuk, és szinte már nem is figyeljük tartalmát és üzenetét. Egy felfelé figyelő alaklom hozott ma minket össze Pusztakamarásra azzal, hogy a Duna Televízióért Alapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány ajándékából egy műholdvevő antennát, egy színes televíziót és videót hozhattunk ide ajándékba ennek a közösségnek. Ide, ahol már megszűnt a magyar oktatás és a pusztakamarási gyermekek román iskolába kénytelenek járni. Anyanyelv szűkölő mezőségi időkben. Meg kell próbálnunk fentről pótolni azt, amit már idelent a földről magunk között meg nem teremthetünk és nehezen őrizhetünk.

 A mezőségi ember megtanulta a különös és ellentmondásos idők parancsszavát, ahogyan azt épp Sütő András segítette világrangra: „a felemelt fő” szavát. És ez azt jelenti, hogy egyszerre kell fölfelé nézni, ahonnan a segítség jő, Arra, aki igazgatja az eget és a földet, és egyszerre kell lefelé is látni, ahol járni, élni és túlélni kell. Így és csakis együtt lehet.

Egy ilyen égből jövő ajándék a nemsokára tíz éves Duna Televízió is. Amely onnan, egy mennyei magaslatú Illyés Gyula-i hazából próbálja pótolni az anyanyelv ritkuló levegőjét. Onnan fentről, egyedül onnan, ahonnan a segítség jöhet. Ez pedig a Sütő András-i az „úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk”. Meghajlás a szélben, ortodoxul éneklés és beszéd, olyanná alakulás, hogy megmaradjunk.

 Morzsolgatjuk a völgy nevét: Füzes-mente. A szomorú fűz fáradt lombját eszünkbe juttató mélabús hallgatónál már csak a falunk neve kilátástalanabb: Van-e szomorúbb falusi ház, ahol puszta a kamara. Néhány éve baráti körben már viccé is röpítettük önironizálóan, hogy ha így haladunk tovább, ennek a falunak a nevét akár fel is vehetné az Európába üres zsebekkel és „puszta kamarával” igyekvő Románia.

Pedig ez a völgy tele van reménykeltő, hitsugárzó nagy emberekkel. Nemcsak a szépszál katonai nemes emberekben gyönyörködhetünk, de itt vannak a befelé néző, naponta remélni és hinni tudó asszonyok is, az iskola hiányában anyanyelvvel otthon küszködő gyermekek. Felfelé néző, nagyot látó emberek vidéke ez a völgy, a Füzes-mente. Aligha van Erdélyben völgy, amely ennyi nagy embert adott volna az egyetemes magyar szellemiségnek: a történelmi múlt mélységében mindannyian együtt és egyenként egy-egy Duna Televíziót. Van, aki indult, van, aki érkezett, de ezt a tájat hordozta magában. Alvinci szülőhellyel, budapesti írói és publicista életművel maga mögött itt élte tébolyult éveit Kemény Zsigmond, és itt is pihen a családi kertben. Innen nem messze, Katonából indult a híres szentendrei festő, Barcsay Jenő. Vasasszentgothárd és Cege volt az utolsó helikoni írónknak, Wass Albertnek ősi családi fészke. Itt van közöttünk a mai ünnep és ajándékozás egyik szorgalmazója, az egyetemes magyar irodalom élő klasszikusa, Sütő András bátyánk, aki az egyetemes magyar szellemiség felé nem csak e falu nevét, de a megmaradási küzdelem egyetemes sorskérdéseit is világgá röpítette. Kispulyonból származik Kallós Zoltán édesanyja, aki innen hozta magával a családba a Mezőség dallamvilágát. És mint legfiatalabbat, nem felejthetjük el azt sem, hogy anyai ágon innen, Szépkenyerűszentmártonból származik Tőkés László, akit szintén mezőségi lelkész-és néptanítói élmények indítottak lelkészi szolgálatra. Sokan vannak nagyok itt ma velünk, akik együtt egy kisebb Duna Tévé szerkesztőségét is alkothatnának. Hazát a magasban.

Mindenikük szava a remény, a hit abban, hogy küzdeni kell és érdemes.

Most, amikor ünnepelünk és megköszönjük az ajándékot, ezt az Ige szavával tesszük, amely arra figyelmeztet, hogy a segítség onnan felülről jön. Egyedül onnan. De Isten keres, ad és teremt megtartó eszközöket, hogy megnyissa mennyei csatornáit a hit, az anyanyelv és önazonosság rejtett útjai felé is. Ilyen égi csatorna anyanyelvünk hírnöke, a Duna Televízió is, most már pusztakamarási magyar gyermekek számára is. Nekünk pedig meg kell tanulnunk, hogy csak az a nép marad meg, amelyik ég felé tudja fordítani antennáit. Próbáljunk meg „úgy cselekedni tehát, hogy valahogy megmaradjunk”.

Vetési László


Elhangzott Pusztakamaráson 2002. január 26-án.
Megjelent a Reformátusok Lapja 2002. február 17-ei és a Levél 2002. húsvéti számában.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család...

feltöltve 11 napja

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 1 hónapja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 1 hónapja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 2 hónapja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro