Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Igehirdetések, előadások, elhangzott beszédek /

Nagyenyedi égő csipkebokor

Elhangzott Nagyenyeden A Misztótfalusi Kis Miklós Otthon avatásán 2003.október 10-én

2 Móz 3,1-4.

Nagyenyeden vagyunk, az erdélyi magyarság történelmének szellemi fővárosában. A nyelv és kultúra hajdani fellegvára köré itt a Maros völgyében a vidék kis falvaiban már majdnem utolsó hit-és nyelvszigetek húzódnak. Enyed a remény. Oktatási akadémiát itt teremtett, és a lángok elől ide menekített Apafi Mihály. De Erdélyben aligha szenvedett többet város, vidék, mint Nagyenyed. Szinte alig volt évszázad, amikor ne lett volna tűz martaléka: az otthonok, templomok, iskolák. És minden hamuba süppedés után az építés, a cselekvő hit lángja és fénye is kellett, hogy újra lehessen kezdeni.

 Az apósa juhait legeltető Mózest a Hóreb hegyén égő csipkebokorban szólítja meg az Úr. A bokor ég, de nincs füstje, és nem hamvad el. Ott a hegyen nemzetmentő feladatokra kap megbízatást, és arra, hogy az egyiptomi rabságból népének szabadítója legyen, legyen a szinte reménytelen újrakezdő. Itt kap személyes lángot arra, hogy népe legnagyobb prófétája, államférfia, országalapítója legyen. Még akkor is, ha emberileg reménytelen.

Hányszor kellett Enyeden újrakezdeni? Kicsinyke Erdély legnagyobb hadszínterén a Maros völgyében török és tatár, labanc és lázadó móctömeg, mindig ide rohant le gyújtogatni a pusztítás lángjaival. És valahogy mindig a templom, az iskola égett a leghamarabb, mindig a kultúra lett a lángok martaléka. Alexandria óta nem felejtjük, hogy a könyvek, a papíruszok égnek a legkönnyebben. Vajon tényleg ezek a legveszélyesebbek? Ezekre kell tehát a legjobban vigyázni.

Enyed a lángok városa volt, ide rohant mindenki bosszút állni, felégetni azt, ami nem az övék. Égett a csodálatos könyvtár, a múzeum, az Ige otthona, a templom és iskola, csak azért mert más. Délvidéken még ma is láthatjuk, hogy hová süllyedhet a magvadult gyújtogató tömeg.

De megmaradtak a falak, az újrakezdés fundamentumai, és újjá lehet építeni mindent, de nem a bosszú, hanem az építés lelkesedésének világánál. Újra kell kezdeni mindent, és Enyednek mindig volt ehhez ereje, hogy talpra álljon, hirdesse a cselekvő reményt. Ha kellett, a diákok fűzfadorongokat ragadtak a labancok ellen, hogy megvédjék a várost, templomot, iskolát. Ha kellett, volt bátorságuk hadba indulni a szabadságért. Ha nem volt más út, akár a torockói sziklabarlangokban is megtartották óráikat. A hit és a remény győzött: csakazértis.

Ezért van hát, hogy Nagyenyed ma sem egy Erdély fontos városai között, hanem a magyar oktatás nagy Szent Városa.

Barátaim! A pusztító lángokkal szemben csak az építés fényével és lángoló hitével lehet harcolni.

Ezért született hát most Nagyenyeden egy újabb otthon: az oktatásnak, az anyanyelvnek, a jövőbe vetett hitnek otthona. A helyi közösség mellett legnagyobb pedagógusunk, Apáczai Csere János nevével és szellemével tevékenykedő alapítvány támogatásával. Ebben a veszélyeztetett sarkában a Maros völgyének, ahol lassan már csak a kövek beszélnek, van ereje a lerombolt köveknek épületté emelkedni.

Mert vannak építő lángok, ahol csak fény van, de nincs füst, nincs pusztulás, enyészet. Ez a fény világít és másoknak is utat mutat. De ez csak ott van, ahol Isten maga van jelen munkánkban, lelkesedésünkben. És az Úr csak annyit vár, hogy munkára szólítására így válaszoljunk: ímhol vagyok.

Legyen az Úr áldása ezen az otthonon, építőin, fenntartóin, benne lakóin.

Vetési László

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Friss anyagok

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 9 napja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 11 napja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 13 napja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 13 napja

Maros megye 28.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.

feltöltve 13 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro