Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Arad

Anyanyelvi tábor a Csiky-bentlakásban

Június 26-án kezdődött az a közel egyhetes anyanyelvi tábor, melyet a magyar nyelvet fakultatív módon tanuló Arad megyei magyar ajkú gyermekeknek hozott létre az Arad Megyei RMDSZ oktatási és szórvány szakbizottsága.

Az egykori pedagógusokat is köszöntötték

Harmadik alkalommal került sor május 8-án, vasárnap délután Gájban a Gizella-napi búcsúhoz kötődő anyák napi ünnepségre. Az arad-gáji magyarság hagyományőrző rendezvényét a helyi közösségi házban (egykori moziépület) tartották, az Arad Városi Helyi Tanács támogatásával, melyet a PRO IDENTITAS Egyesület nyert el pályázat útján.

Nyílt nap a Mosóczy-telepi magyar tagozatnál

Az első tavaszi nap mosolyt és jókedvet csalt a Mosóczy-telepi kisiskolások arcára. Örömük forrása nemcsak ez volt, hanem az is, hogy ellátogattak hozzájuk a ,,kicsik", ahogyan ők mondták.

Megemlékezés Tóth Sándor kopjafájánál

Ritka verőfényes napon emlékeztek meg szerda délben, 12 órakor a Maros-parton a ’89-es forradalom aradi mozzanatának egyetlen külföldi (magyar) áldozatáról, Tóth Sándorról. A mártír emlékére állított kopjafát többek között aradi, Arad megyei, hódmezővásárhelyi és Csongrád megyei hivatalosságok részvételével koszorúzták meg, a magyarországi vendégeket Bognár Levente aradi alpolgármester fogadta. Az eseményt, az előző évekhez hasonlóan, Tóth Sándor özvegye is megtisztelte jelenlétével.

Ilyen még nem volt!

A cím olvastán némelyeknek az a benyomása támadhat, hogy teljesen helytelen: dehogynem volt már nótaest. No de ilyen még nem: ezt a Kárpát-medencei Rendezvényszervező Egyesület hozta ide. Márpedig az egyesület mostanig nem jutott el hozzánk – ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy november utolsó napjaiban kétszer (először és utoljára) üdvözölhettük. Egyébként, ahogy az egyesületi elnök Fejes Ernő szavaiból kivettem: nem rajtuk múlik.

Versek, történetek az anyanyelvről

Először ünnepelték mg Aradon a Magyar Nyelv Napját, amelyet ötödik éve november 13-án ülnek meg Kárpát–medence-szerte, és Romániában először hivatalosan: az RMDSZ idén tavasszal kezdeményezte a nap megünneplését, s az államelnök pár nappal ezelőtt írta alá az erre vonatkozó törvényt.

„Itt áll a temető tanúnak / Fejfáin magyar még a szó”

November elseje Mindenszentek ünnepe, amikor az összes megdicsőült lélekre emlékezik a katolikus keresztény egyház, mindazokra, akiknek nincs külön ünnepük a naptárban. November 2-án, hétfőn pedig halottak napja következik, amikor elhunyt szeretteinkre – egyháztanilag „az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre” – emlékezünk.

Bensőséges hálaadó istentisztelet, emlékműavatás

Szombaton a 10 évvel ezelőtt felavatott arad-gáji református templomban 11 órakor kezdődött hálaadó istentiszteletre, ft. Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke és nt. Módi József, az Aradi Református Egyházmegye esperese társaságában bevonult nt. Czégé Imre helybeli lelkipásztor jelentette be a kezdő éneket.

Csiha Kálmánra emlékeznek a tízéves gáji református templomban

Az 1956-os magyarországi forradalom kitörésének évfordulója jegyében telik az arad-gáji református templom jubileum ünnepsége. Október 23-án lesz 59 éve, hogy kitört a kommunistaellenes forradalom, idén pedig tíz éve, hogy felszentelték a gáji gyülekezet új templomát. „A kettős mementó közti kapocs Csiha Kálmán, az egyházközség első lelkészének az emlékezete, akit 1956 miatt 1957-ben letartóztattak” – mondta Czégé Imre jelenlegi lelkipásztor.

„Minden nemzedéknek tudnia kell talpra állni”

Hosszú évek óta nem voltak ennyien az aradi Vesztőhelyen október 6-án, idén ugyanis, mint köztudott, a Megbékélési parkban elkezdődött felújítási munkálatok miatt a megemlékezésre és koszorúzásra a váraljai obeliszknél került sor.

1234 ... 7 Következő

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.