Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Arad

Anyanyelvi tábor a Csiky-bentlakásban

Anyanyelvi tábor a Csiky-bentlakásban

Június 26-án kezdődött az a közel egyhetes anyanyelvi tábor, melyet a magyar nyelvet fakultatív módon tanuló Arad megyei magyar ajkú gyermekeknek hozott létre az Arad Megyei RMDSZ oktatási és szórvány szakbizottsága.

Az egykori pedagógusokat is köszöntötték

Az egykori pedagógusokat is köszöntötték

Harmadik alkalommal került sor május 8-án, vasárnap délután Gájban a Gizella-napi búcsúhoz kötődő anyák napi ünnepségre. Az arad-gáji magyarság hagyományőrző rendezvényét a helyi közösségi házban (egykori moziépület) tartották, az Arad Városi Helyi Tanács támogatásával, melyet a PRO IDENTITAS Egyesület nyert el pályázat útján.

Nyílt nap a Mosóczy-telepi magyar tagozatnál

Nyílt nap a Mosóczy-telepi magyar tagozatnál

Az első tavaszi nap mosolyt és jókedvet csalt a Mosóczy-telepi kisiskolások arcára. Örömük forrása nemcsak ez volt, hanem az is, hogy ellátogattak hozzájuk a ,,kicsik", ahogyan ők mondták.

Megemlékezés Tóth Sándor kopjafájánál

Megemlékezés Tóth Sándor kopjafájánál

Ritka verőfényes napon emlékeztek meg szerda délben, 12 órakor a Maros-parton a ’89-es forradalom aradi mozzanatának egyetlen külföldi (magyar) áldozatáról, Tóth Sándorról. A mártír emlékére állított kopjafát többek között aradi, Arad megyei, hódmezővásárhelyi és Csongrád megyei hivatalosságok részvételével koszorúzták meg, a magyarországi vendégeket Bognár Levente aradi alpolgármester fogadta. Az eseményt, az előző évekhez hasonlóan, Tóth Sándor özvegye is megtisztelte jelenlétével.

Ilyen még nem volt!

Ilyen még nem volt!

A cím olvastán némelyeknek az a benyomása támadhat, hogy teljesen helytelen: dehogynem volt már nótaest. No de ilyen még nem: ezt a Kárpát-medencei Rendezvényszervező Egyesület hozta ide. Márpedig az egyesület mostanig nem jutott el hozzánk – ami remélhetőleg nem azt jelenti, hogy november utolsó napjaiban kétszer (először és utoljára) üdvözölhettük. Egyébként, ahogy az egyesületi elnök Fejes Ernő szavaiból kivettem: nem rajtuk múlik.

Versek, történetek az anyanyelvről

Versek, történetek az anyanyelvről

Először ünnepelték mg Aradon a Magyar Nyelv Napját, amelyet ötödik éve november 13-án ülnek meg Kárpát–medence-szerte, és Romániában először hivatalosan: az RMDSZ idén tavasszal kezdeményezte a nap megünneplését, s az államelnök pár nappal ezelőtt írta alá az erre vonatkozó törvényt.

„Itt áll a temető tanúnak / Fejfáin magyar még a szó”

„Itt áll a temető tanúnak / Fejfáin magyar még a szó”

November elseje Mindenszentek ünnepe, amikor az összes megdicsőült lélekre emlékezik a katolikus keresztény egyház, mindazokra, akiknek nincs külön ünnepük a naptárban. November 2-án, hétfőn pedig halottak napja következik, amikor elhunyt szeretteinkre – egyháztanilag „az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre” – emlékezünk.

Bensőséges hálaadó istentisztelet, emlékműavatás

Bensőséges hálaadó istentisztelet, emlékműavatás

Szombaton a 10 évvel ezelőtt felavatott arad-gáji református templomban 11 órakor kezdődött hálaadó istentiszteletre, ft. Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke és nt. Módi József, az Aradi Református Egyházmegye esperese társaságában bevonult nt. Czégé Imre helybeli lelkipásztor jelentette be a kezdő éneket.

Csiha Kálmánra emlékeznek a tízéves gáji református templomban

Csiha Kálmánra emlékeznek a tízéves gáji református templomban

Az 1956-os magyarországi forradalom kitörésének évfordulója jegyében telik az arad-gáji református templom jubileum ünnepsége. Október 23-án lesz 59 éve, hogy kitört a kommunistaellenes forradalom, idén pedig tíz éve, hogy felszentelték a gáji gyülekezet új templomát. „A kettős mementó közti kapocs Csiha Kálmán, az egyházközség első lelkészének az emlékezete, akit 1956 miatt 1957-ben letartóztattak” – mondta Czégé Imre jelenlegi lelkipásztor.

„Minden nemzedéknek tudnia kell talpra állni”

„Minden nemzedéknek tudnia kell talpra állni”

Hosszú évek óta nem voltak ennyien az aradi Vesztőhelyen október 6-án, idén ugyanis, mint köztudott, a Megbékélési parkban elkezdődött felújítási munkálatok miatt a megemlékezésre és koszorúzásra a váraljai obeliszknél került sor.

1234 ... 7 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro