Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Borosjenő

Borosjenő - Erdély legfontosabb végvárainak egyike

Borosjenő - Erdély legfontosabb végvárainak egyike

Borosjenő, a Fehér-Körös partján fekvő egykori járási székhely Aradtól északkeletre, szűk negyven kilométerre fekszik. Neve a magyar Jenő törzsnévből ered, melynek szállásterülete lehetett. Előtagja a környék gazdag bortermő voltára utal. Várát 1295-ben említik először castri Jeneu alakban. Albert magyar király 1438-as sikertelen hadjárata után a Murád szultán bosszúja elől menekülő szerbek telepedtek le itt.

Magyarkönyvtár-avató Borosjenőn

Magyarkönyvtár-avató Borosjenőn

Pénteken délután felavatták a Borosjenői Magyar Házban a magyar könyvtárat.

Ünnepi istentiszteleten köszöntöttük nemzeti ünnepünket

Ünnepi istentiszteleten köszöntöttük nemzeti ünnepünket

A borosjenői református templomban az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot, a modern parlamentáris kormányzás megszületését ünnepeltük.

„Magyarrá csak a szív tesz és a lélek”

„Magyarrá csak a szív tesz és a lélek”

Szombaton immár 21. alkalommal tartották meg a Fehér-Körös-parti Borosjenőben a város szülöttéről, Horváth Béla színész-rendező-íróról elnevezett szavalóversenyt. Ezúttal a szokásosnál kevesebben jelentkeztek – néhány helységben, ahonnan versmondók szoktak érkezni, szintén valamilyen rendezvényt tartottak –, de aki eljött, ezúttal is jól érezte magát és nem távozott üres kézzel, mert részvételi emléklapot és magyar könyvet valamennyi fellépő kapott.

Együtt örvendhettek a szórványmagyarok

Együtt örvendhettek a szórványmagyarok

Múlt szombaton Borosjenőn a rendszerváltás óta eltelt 25 év alatt egyedülálló rendezvényként tartották meg az I. Borosjenői Magyar Napot, amelyen mintegy 70 néptáncos, énekes és zenész lépette fel, 100-nál több helybeli és környékbeli magyar érdeklődő tekintette meg a programot. Úgy éreztük, hogy a helyszíni tudósításon túlmenően érdemes megszólaltatni a résztvevők, a közreműködők, de a szervezők képviselőit is.

Felújítják a borosjenői Magyar Házat

Felújítják a borosjenői Magyar Házat

Borosjenőn felújítják a Magyar Házként ismert termet, ami a múzeumnak is otthont adó, a köztudatban a katolikus iskola épületének az emeletén található. A hír hallatán a helyszínre utaztunk, ahol Mészáros Dávid vállalkozó, a városbeli magyar kulturális élet fő szervezője fogadott.

A vers ünnepe Borosjenőn

A vers ünnepe Borosjenőn

Huszadik évfordulójához érkezett a borosjenői, a város szülöttéről, Horváth Béla színész-rendezőről elnevezett szavalóverseny.

Élő Magyar Ház, Borosjenőn

Élő Magyar Ház, Borosjenőn

A Nyugati Jelen több alkalommal foglalkozott a borosjenői magyarság azon igényének a kielégítésével, hogy a város vezetősége a katolikus, illetve a református templomokon kívül, biztosítson számukra egy olyan helyiséget, ahol zavartalanul megtarthatják az ünnepeiket, közösségi életet élhetnek.

Nem külsőségeiben csodálatos, hanem abban, amit megtestesít

Nem külsőségeiben csodálatos, hanem abban, amit megtestesít

Szombaton Borosjenőben legalább háromszor hangzott el a „gyönyörűszép (kis) templom” kifejezés: az igehirdetésben, a templomépítés történetét taglaló beszámolóban, s a templomépítő lelkész felszólalásában.

Tízéves a borosjenői református templom

Tízéves a borosjenői református templom

November 10-én, szombaton 10 órától emlékeznek meg Borosjenőben a református templom felszentelésének 10. évfordulójáról. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdet Ft. Csűry Bálint, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 2 napja

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 2 napja

Radnót

feltöltve 2 napja

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 15 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro