Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Borosjenő /

A 18. Horváth Béla szavalóverseny

Szombaton az Arad megyei Borosjenő városában 18. alkalommal tartották meg a város szülöttéről, Horváth Béla színművészről elnevezett szavalóversenyt.

Amikor a rendező EMKE vezetői először szervezték meg a rendezvényt, azoknak a fiataloknak a bevonását célozták meg az anyanyelv ápolásába, akiknek nem adatott meg, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. A környéken ugyanis addigra teljesen megszűntek a magyar tannyelvű iskolák: Borosjenőn, Dezsőházán, Csermőn, Máriaradnán, illetve részlegesen Pankotán, Gyorokon (csak az V-VIII. osztály). Nagyszerű kezdeményezés volt. Most, amikor nyilvánvaló, hogy fokozatosan száradnak nemzetiségünk éltető gyökerei, egyre több a vegyes házasság, kevesebb a gyermek, az anyanyelvét beszélő utód, annak is örülnünk kell, hogy közel két évtizede még mindig él a kezdeményezés. Az EMKE és az RMDSZ helyi szervezetének, valamint a Magyar Műveltségszolgálatnak, magánszemélyeknek dicséretes, önzetlen támogatásával, fáradságos munkájával. Ha mostanság nem is gyűlik egybe száznál több iskoláskorú diák (mint történt az eddigiek során többször is), de még mindig akad a közelben félszáz olyan fiatal, aki megtanul egy vagy több verset anyanyelvén, s azt nem szégyelli elmondani a közönség előtt. (Még ha a versmondók egy része bizony idegen hangsúlyozással!) Igaz, a kezdet óta a jelentkezők köre kissé kitágult, mert a közeli településeken drasztikusan megritkult a magyarul beszélő fiatalság. Mint évek óta mindig, szombaton délután is dr. Vajda Sándor főszervező üdvözölte a résztvevőket, az érdeklődőket. A verseny megkezdése előtt Bodnár Lajos helyi református tiszteletes köszöntötte az édesanyákat, majd Faragó Péter, az RMDSZ parlamenti képviselője, Horváth Levente megyei alprefektus az anyanyelv megőrzésének fontosságát igyekezett ecsetelni.

A dr. Brauch Magda nyelvész vezette öttagú zsűri előbb meghallgatta a pankotai magyar tannyelvű óvodai csoport hét kis palántájának verseit, majd korcsoportonként külön osztályozta a magyar tannyelvű oktatásban részt vevő gyoroki, szapáryligeti és pankotai „kis-”, valamint az ágyai „nagydiákokat”, illetve a fakultatív oktatásban részt vevő borosjenői, csermői, sofronyai, szapáryligeti fiatalokat. Az eredmények:

Magyar tannyelvű oktatás: I-IV. osztály: I. Máté Ricsi (Szapáryliget), II. Szász Lídia, III. Straub Dorotty (mindkettő Pankota), Különdíj: Szász Rebeka (Pankota); V-VIII. osztály: I. Fülöp Márton, II. László Barbara, III. Vékony Nándor (mindhárman Ágya).

Fakultatív magyar oktatásban részt vevők: I-IV. osztály: I. Csillag Erika, II. Nagy Beatrix (mindkettő Borosjenő); V-VIII. osztály: Tamas Roland (Borosjenő), II. Gál Iza, III. Bochis Roland (mindkettő Szapáryliget), Különdíj: Kafinek Róbert (Borosjenő), Tóth Erika, Avramut Krisztina (mindkettő Sofronya), Ilea Dániel (Csermő); IX-XIII. osztály: I. Koczka Mónika, II. Koczka Larisza (Borosjenő) és Farkas Roxana (Szapáryliget), III. Nagy Tímea (Borosjenő) és Gál Miklós (Szapáryliget). Különdíj: Demeter Rudolf (Borosjenő). A Heti Új Szó által felajánlott különdíjakat két pankotai tanuló, a IV. osztályos Kalmár Gábor és az V. osztályos Józsa András kapta.

S ha valaki arról érdeklődne a tudósítótól, hogy mi ragadta meg leginkább a mintegy három órát tartó versenyen, neki azt válaszolnám, amit dr. Brauch Magda is kiemelt: néhány olyan produkció, amely bármely diák-szavalóversenyen megállná a helyét. Gondolok Máté Ricsi felszabadult, mondhatnám játékos produkciójára (Kányádi: Az elveszett követ), Tamas Roland érzelemmel telített szavalatára (Simon István: Mirza), avagy a középiskolásoknak az alkotásokat értő versmondására, ahogyan Wass Albert költeményeit elmondták. (Utóbbiak valamennyien Sotir Gábor tanítványai.) S hozzátenném: a kisiratosi néptáncosok fellépését, akiknek virtuóz tánca a terembe csalogatta azokat a többségi nemzetbeli érdeklődőket is, akik a versenyt követő politikai rendezvényre gyülekeztek a művelődési ház előtt.
Búcsúzásként egy kívánságot tolmácsolok a nézők részéről a rendezőknek: Előre, legalább a 20-ig!

(Web)Heti Új Szó, 2012. május 11.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro