Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Borosjenő /

Elkötelezetten a gyermekek iránt

Benkei Ildikó, a Magyar Rádió munkatársa már évekkel ezelőtt beindította az ún. „vasárnapi iskola” programot, melynek keretében anyaországi pedagógusok a határon túl szórványban élő magyar gyermekekkel foglalkoznak.

Beszélgetés dr. Tatárné Vas Annával, a vasárnapi iskola-mozgalom munkatársával

Vasárnapi iskolások és felkészítőik BorosjenőnJanuár óta havonta egyszer az Arad megyei Borosjenőbe is ellátogat egy pedagógus családjával együtt, hogy az itteni magyar gyermekeknek segítsen magyarnak megmaradni, identitástudatukat erősítse.
– Egy Szeged melletti kis településen, Domaszéken élünk férjemmel és két gyermekünkkel. Foglalkozásunkat tekintve – bár rendelkezem pedagógus szakvégzettséggel is – szociális területen dolgozom segítő szakemberként, férjem pedig ügyvéd.

– Hogyan kerültek bele ebbe a programba?
– A településünkön élő, a programot kitaláló és szervező helyi vállalkozó, Kovács Attila újsághirdetés útján keresett önként jelentkezőket. Az induláskor még úgy tűnt, négyen kezdünk bele a programba, melynek kereteiben és lebonyolításában szabad kezet kaptunk. A program megvalósításához szerencsésebb a csoportmunka, mert minden felnőtt a saját személyiségét viszi bele. A kezdeti lelkesedés után azonban úgy tűnt, magunkra maradtunk. De lelkesedésünk ettől korántsem csökkent.

– Mi motivál egy anyaországi pedagógust, hogy havonta egy napot feláldozzon szabadidejéből, több száz kilométert utazzon saját költségén azért, hogy szórványban élő gyermekekkel foglalkozzon?
– Mondjuk úgy, hogy minden, a magyar nyelvet beszélő család és gyermek iránti elkötelezettség. Gyermekvédelmi szakemberként kiemelten fontosnak tartom a magyar nyelv ápolását, gondozását, a magyar történelem és hagyományok, szokások ismeretét, a gyermekek beszédkészségének, szókincsének fejlesztését Magyarország határain belül és kívül is. A másik indok: személyes, családi érintettségünk is van. A véletlen úgy hozta, hogy pont abban a városban adunk át a gyermekeknek ismereteket, ahonnan férjem édesapjának a családja származik, és jelenleg is élő rokoni kapcsolataink vannak.

– Milyen foglalkozásokat tartanak, és hogyan zajlanak ezek?
– A foglalkozások alapja a cselekedtetés melletti beszédkészség és kapcsolatteremtés fejlesztése. A Magyarország határán belül élő fiatalok esetén is az önkifejezést és a személyiség fejlődését segíti elő a magyar nyelv gyakorlása. Másrészt az elsajátított ismeretek, készségek révén megtanulják saját magukat kifejezni – játékos formában. Mindegyik gyakorlat jellemzője azonban az, hogy nem kötött korhoz. Az ideális csoportlétszám 10-15 fő ezeknél a gyakorlatoknál, de ha kevesebben vagyunk, akkor sincs baj.
Mozgásos, cselekvéses, valamint megfigyelést és részvételt igénylő, ismeretek, szokások, hagyományok megismerésen alapuló foglalkozásokat váltogatunk az egy napon zajló alkalmon. A foglalkozásokat otthon férjemmel megosztva tervezzük, én a kommunikációs és készségfejlesztő helyzetgyakorlatokat, párom a történelmi ismereteket adja át képek, rajzos dokumentumfilmek, médiaeszközök útján a gyermekeknek. Az eszközök megteremtésében, beszerzésében, összeállításában teljes mértékben a saját erőforrásaink és találékonyságunk a mérvadó.

– Hogy látja, eredményes a munkájuk?
– Még úgy érzem, nagyon a folyamat elején vagyunk, eredményről még nem, inkább látható sikerekről lehet beszélni. Ha négy alkalom tükrében kell nyilatkoznom, akkor elmondhatom, hogy a gyermekek szívesen jönnek, nagyon jól érzik magukat, a tanult szavakat, kifejezéseket a foglalkozások során alkalmazzák.

– Miben segíti, illetve segíthetné munkájukat a helyi magyar közösség?
– Elsősorban abban, hogy gyermekeik számára lehetőséget adva minél több gyermek jön el az alkalmakra, s viszi tovább „jó hírünket, jó kedvünket”.

– Milyen terveik, célkitűzéseik vannak a jövőre nézve?
– Nem adtuk fel a reményt, hogy a kétszemélyes felkészítő csapatunkat stabil tagokkal bővítjük és még többféle, sokoldalúbb fejlesztési lehetőséget tudunk biztosítani a fiatalok számára. Célkitűzésünk pedig az, hogy minden gyermek a magyar szokásokra, hagyományokra nyitott füllel és szívvel érkezve jól érezze magát, és az alkalmakon tanult, elsajátított tapasztalati tudást később sikerrel, magyarságában erősödve tudja majd használni.

– Köszönöm a beszélgetést.

(Web)Nyugati Jelen, 2012. június 3.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro