Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Borosjenő /

Elsőrendű a lelki gondozás

Bodnár Lajos pályakezdő református lelkipásztort júliusban nevezték ki a borosjenői egyházközség szolgálatára. Olyan lelkes gyülekezetet tudhat maga mögött, amelyik határtalan erőfeszítéssel, összefogással, két évvel ezelőtt képes volt templomot építeni, ebben az évben pedig felújította az addig romos parókia épületét.

– Milyen tervekkel érkezett Borosjenőbe, ahol alig 100 református hívő él?
– Valóban kevesen vannak, ugyanis Borosjenőn 95, a leánygyülekezetben, Csermőn 34 református hívő szerepel az egyházi nyilvántartásban. Pályakezdő lelkészek általában összetartó, erős gyülekezet létrehozását tervezik, amitől én mentesülök, mivel a borosjenői gyülekezet példaadó összefogással, lelki és fizikai erővel hatalmas feladatokat volt képes Bodnár Lajos tiszteletes a hívek lelkigondozására kiván összpontosítani (Andrásy-fotó)megoldani. Ami nem jelenti, hogy a gyülekezetnek nem lennének gyenge pontjai is, értem ezen a nézeteltéréseket, a vádaskodásokat. Én e gyenge pontok kiiktatását, azaz a békesség megteremtését tervezem.

– A beszélgetésünk előtt zajlott vitafórumon a borosjenői magyar nyelvűelemi oktatás újraindításának lehetőségeit taglaltuk. Önnek van-e ötlete ezzel kapcsolatban?
– Természetesen, pozitívan állok hozzá, hiszen jól tudom: hosszú távon az anyanyelvű egyháznak is csak ott van jövője, ahol a fiatalság az anyanyelvén tanul. Egyelőre csak vallásoktatást végzek három fiatal számára csütörtök délutánonként, a parókián. Szomorú, hogy a reformátusok közül hárman vannak fiatalok, továbbá az a csecsemő, akit két évvel ezelőtt kereszteltek meg.

– Csermőn megtartott beszélgetésünk alkalmával a szülők aggodalommal érdeklődtek az eddig Kondor Erzsébet tiszteletes asszony által végzett magyar nyelvű fakultatív oktatás folytatása felől. Kerül-e gazdája?
– Sajnálatosnak tartom, amiért későn értesültem róla ahhoz, hogy hivatalos módon, az iskolában folytatódjék az oktatás. Jövőre szeretnénk ebben a formában folytatni, addig azonban találnunk kell valakit, aki tovább viszi az elkezdett munkát. Decemberben mindkét településen elkezdem a családlátogatást, melynek során szeretném jobban megismerni a híveket, akiknek a lelki gondozására szeretnék összpontosítani. Ők eddig megépítették a „katedrálist” most már az „ember-katedrális” építésével kell kiemelten foglalkoznunk. Ha ez is elkészül, nem lesz gond sem a hívek számának a megőrzése, gyarapítása, sem pedig az anyanyelvű oktatáshoz szükséges gyermeklétszám elérése terén.

– Úgy legyen!

Balta János, Nyugati Jelen (Archívum) ,  2004. december 4-5.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro