Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Borosjenő /

Megmenekülhet a borosjenői várkastély

Legalábbis a papírforma szerint, ugyanis a polgármesteri hivatal 25 évre koncesszióba adta az egyre rosszabb állapotba kerülő várat, amelynek állagmegőrzésére, pénzhiányra hivatkozva az önkormányzat egyetlen lejt sem költött.

Nicolae Mehelean polgármester eA borosjenői várkastélylmondta, a bukaresti cég évi 8750 eurós koncessziós díjat fizet, a lényeg azonban nem a befolyó összegen, hanem a vár megmentésén volt. „Semmiféle különösebb feltételeink nem voltak, csak annyit kértünk, hogy a restaurálást követően a város kapjon ott egy házasságkötő termet, legyen egy interaktív oktatásra alkalmas terem, és biztosítsák, hogy helyi, környékbeli kézművesek, hagyományos termékek előállítói jelen lehessenek, növelve a vár vonzerejét” – fűzte még hozzá Mehelean.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy a koncessziót elnyerő bukaresti Artex Services Internaţional Kft. milyen forrásból finanszírozza a felújítási munkálatokat, de erre egyelőre a polgármester sem tudott választ adni. Tény, a múzeumok, kiállítási termek, csarnokok felújítására, építésére, műtárgyak szállítására szakosodott, a kulturális tárca által akkreditált, önmagát kulturális szolgáltatónak nevező cég legutóbbi munkája, a bukaresti Grigore Antipa Múzeum rekonstrukciója némi felszisszenést keltett, több szakember úgy vélte, a munkálatok minősége nem felelt meg az elvárásoknak. A költségeket a szaktárca, restaurálási programra felvett hitelből finanszírozta, a borosjenői várkastély azonban egyelőre nem szerepelhet ebben a programban, amely már korábban rajtolt. Az Artex újított fel még, többek között nagyszebeni, craiovai múzeumokat is, kirendeltséget tartanak fenn Törökországban. Amíg kiderül, hogy milyen forrásokat használ az Artex a kivitelezésre, annyi megállapítható, hogy vagy számít a szaktárca támogatására, vagy magántőkét mozgósít, akkor viszont szórakozási lehetőségekkel kell rentábilissá kell majd tenni a várkastély működtetését.

A borosjenői várkastélyt valamikor a XIII. században építették, 1596 után, miután Borbély György sikeresen visszahódította a törököktől, a vár védelmére lovassági és gyalogos katonákat telepítettek ide de 1658-ban a II. Rákóczi György ellen induló budai pasa támadása során a betelepítettek megfutamodtak, feladták a várat, így az ismét török kézen volt 1683-ig. 1849-ben Vécsey Károly tábornok serege itt rakta le a fegyverét, emléktábláját a helyi református parókia folyosóján lehet megtekinteni, majd honvédkaszárnyának használták. Pár évvel ezelőtt még árvaház működött benne, de a gyermekeket aztán új épületbe költöztették, azóta az enyészet kezére került, senki nem törődik vele. A tetőszerkezet több helyen beszakadt, az udvar, a szobák siralmas állapotban vannak.

Irházi János, Nyugati Jelen, 2012. január 23.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro