Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Borosjenő /

Szórványban fokozott a civil szervezetek felelőssége

Korcsog Gyöngyi a borosjenői magyar közművelődési élet egyik szervezője, mozgatója. A református nőszövetség elnökével a közelmúlt eseményeit elevenítjük fel.

– Mire összpontosít jelenleg a boKorcsog Gyöngyi átérzi a református nőszövetségre háruló felelősséget (Andrásy-fotó )rosjenői református közösség?
– Rendezvényeink közvetlen vagy közvetett módon a református templom építésével kapcsolatosak. A belgiumi, genti testvértelepülésünk hattagú küldöttsége is azért látogatott meg bennünket, hogy az 5 ezer márkát adományozó közösség nevében meggyőződjön az építés menete felől. Fogadásuk, utaztatásuk a nőszövetségre hárult. Szerették volna megismerni Erdély nevezetességeit, ezért megtekintették Vajdahunyad várát, a brádi aranymúzeumot, a Medve barlangot, Borosjenő környékét. Belga vendégeink igen jó véleménnyel, élményekben gazdagodva távoztak, s a jövő augusztusra tervezett templomszenteléskor újra eljönnek.

– Mit szervez a nőszövetség és kik a legaktívabb tagjai?
– Mindennek a lelke dr. Vajda Sándor és felesége, Katalin, de rendszeresen számítani lehet Szűcs Erzsébet, Nagy Erzsébet, Murvai Gizella, a Pataki és Tükör családok munkájára is. Szeretetvendégségeket, egyházi jellegű kulturális műsorokat szervezünk, ünnepekre ajándékokat készítünk az időseknek, gyermekeknek. A püspök úr felkérésére jelenleg a mikulási csomagokat készítjük árvaházak számára. A nyári szavalóverseny megszervezése általában a nőszövetség dolga, akárcsak az iskolásoknak a magyar nyelvű fakultatív oktatás felé irányítása. Az órákon való részvételt — dr. Tasnádi Erika és a budapesti 2001-es Nőszövetség jóvoltából — ajándékokkal serkentjük. A szavalóversenyeken jól szerepelteket Hatzmann Pál csernátoni iskolaigazgató jóvoltából egyhetes jutalomüdülésre vihettük.

Szotir Gábor katolikus kántor nagy lelkesedéssel végzi a fakultatív magyar nyelvű oktatást az iskolában több mint 40 diák számára. Az elemisek a magyar ábécét, versikéket, mondókákat, történelmi bevezetőt tanulnak, így betekintést nyerhetnek az anyanyelvű kultúrába. Román gyerekünk is van, aki azért tanul magyarul, mert a barátnője magyar. Sajnos, ellenpélda is akad, hiszen sok magyar családban tehernek tekintik az anyanyelvű oktatást, mert a gyereknek emiatt tovább kell az iskolában maradnia.

– Nem lenne esély a magyar elemi beindítására?
– Herdeán Gyöngyi tiszteletes borosjenői szolgálata idején kétszer is próbálkoztunk, össze is gyűlt 7 gyermek, csakhogy a tanfelügyelőségen keresztbe tettek nekünk. Az akkori kudarc miatt a szülőket nem tudtuk rávenni az újbóli próbálkozásra. Miközben a helybeli iskolaigazgatótól minden támogatást megkapunk, a szülők azt hangoztatják: azt akarjátok, hogy a gyerekem ne érvényesüljön? Pedig a helybeli magyar értelmiség túlnyomó többsége anyanyelvén tanult és érvényesült... Ahol egy közösségnek nincs saját lelkésze, sem anyanyelvű iskolája, a civil szervezeteire hárul a magyarságtudat megtartásának, fejlesztésének a felelőssége.

Balta János, Nyugati Jelen (Archívum), 2001. december 3.