Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Borosjenő

Elkötelezetten a gyermekek iránt

Elkötelezetten a gyermekek iránt

Benkei Ildikó, a Magyar Rádió munkatársa már évekkel ezelőtt beindította az ún. „vasárnapi iskola” programot, melynek keretében anyaországi pedagógusok a határon túl szórványban élő magyar gyermekekkel foglalkoznak.

A 18. Horváth Béla szavalóverseny

A 18. Horváth Béla szavalóverseny

Szombaton az Arad megyei Borosjenő városában 18. alkalommal tartották meg a város szülöttéről, Horváth Béla színművészről elnevezett szavalóversenyt.

Megmenekülhet a borosjenői várkastély

Megmenekülhet a borosjenői várkastély

Legalábbis a papírforma szerint, ugyanis a polgármesteri hivatal 25 évre koncesszióba adta az egyre rosszabb állapotba kerülő várat, amelynek állagmegőrzésére, pénzhiányra hivatkozva az önkormányzat egyetlen lejt sem költött.

Hinni, odaadással szolgálni

Hinni, odaadással szolgálni

Egy borosjenői református hívő akkora lelkesedéssel beszélt a helybeli lelkipásztornak, Bodnár Lajosnak a közösségmegtartó, -építő munkájáról, a kis létszám ellenére ott zajló tartalmas hitéletről, hogy az felkeltette az érdeklődésünket, megkerestük a lelkészt.

Elsőrendű a lelki gondozás

Elsőrendű a lelki gondozás

Bodnár Lajos pályakezdő református lelkipásztort júliusban nevezték ki a borosjenői egyházközség szolgálatára. Olyan lelkes gyülekezetet tudhat maga mögött, amelyik határtalan erőfeszítéssel, összefogással, két évvel ezelőtt képes volt templomot építeni, ebben az évben pedig felújította az addig romos parókia épületét.

Új templomot emelt a száz borosjenői református

Új templomot emelt a száz borosjenői református

Az új református templom – szombati fölszentelésekor – szűkösnek bizonyult, az ajtókat sem lehetett becsukni. Vajon látom-e még valaha zsúfolásig telve Istennek ezt a jó félszáz férőhelyes hajlékát, amelyet szellemi és fizikai energiát nem kímélve teremtett meg a semmiből a száz reformátust számláló borosjenői közösség?

Szórványban fokozott a civil szervezetek felelőssége

Szórványban fokozott a civil szervezetek felelőssége

Korcsog Gyöngyi a borosjenői magyar közművelődési élet egyik szervezője, mozgatója. A református nőszövetség elnökével a közelmúlt eseményeit elevenítjük fel.

Templomot építenek a borosjenői reformátusok

Templomot építenek a borosjenői reformátusok

Az elmúlt év nyarán lebontották a borosjenői református templom megroggyant, közveszélyessé vált épületét. Ugyanazon a helyen nemsokára megkezdi az Isten új házának felhúzását a maroknyi helybeli. Dr. Vajda Sándor presbiter, a Temesvári Egyházmegye volt főgondnoka, jelenleg az egyházkerület Arad megyei igazgatótanácsosa, közgyűlési és zsinati tag a borosjenői reformátusság múltjáról, az új templom építésének előkészületeiről beszél.

Templomépítéshez segítőkész embereket várnak

Templomépítéshez segítőkész embereket várnak

Az alap megvan, a felvétel talán a méreteket is jól érzékelteti. Ha minden jól megy, 2001 telére tető alá kerülhet az új borosjenői református templom.

Előző 12

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 1 napja

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 1 napja

Radnót

feltöltve 1 napja

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 14 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro