Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Borossebes

Rendszeresen igénylik a borossebesiek a magyar könyveket

Rendszeresen igénylik a borossebesiek a magyar könyveket

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, nt. Prém Imre Csaba helybeli református lelkipásztor – aki nyilvántartásba vette, elrendezte a Böszörményi Zoltán laptulajdonos által felajánlott új, a Kölcsey Egyesület, illetve a Nyugati Jelen olvasói által felajánlott használt, az RMDSZ autójával eljuttatott, összesen mintegy 1000 kötet könyvet –, kérdésünkre elmondta: a helybeli magyarság örvend a létrejött magyar könyvtárnak.

Újra betlehemesnek örvendhettek a borossebesiek

Újra betlehemesnek örvendhettek a borossebesiek

Sokévi kihagyás után, újra eljátszották a Betlehemest Borossebesen.

Késik a felekezeti iskolaépület visszaszolgáltatása

Késik a felekezeti iskolaépület visszaszolgáltatása

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, a helybeli református, illetve katolikus egyházközségek elöljáróival folytatott beszélgetésen Máthé József református főgondnok a templomon tervezett javításokról, illetve a hosszú, kemény törvényszéki küzdelem után visszaszerzett egyházi ingatlanjaikról beszélt. Ezzel ellentétben Mellák István, a katolikus közösség egyik elöljárója a pénztelenségre panaszkodott, mert a hívek adományain kívül semmiféle mellékjövedelmük nincs. Azért, mert a katolikus templom közterületen lévén, a város tulajdonát képezi. Nagyon fontos lenne számukra az egykori katolikus iskolaépületnek a visszaszolgáltatása. Az központi helyen található, ezért ha visszakapnák, illetve bérbe adnák, komoly pénzforrást jelentene az egyházközségnek a lelkész javadalmazása, illetve a templomon szükséges javítások, karbantartási munkálatok finanszírozása tekintetében.

Borossebesi köszönet az iskolatábláért

Borossebesi köszönet az iskolatábláért

Ígéretéhez híven, az RMDSZ Arad megyei szervezete vadonatúj, korszerű iskolatáblával ajándékozta meg a 14 gyerekkel működő borossebesi magyar nyelvű fakultatív oktatást. A táblát felszerelték, a gyerekek örömmel használják – tájékoztatta lapunkat Máté Andrea önkéntes oktató, aki ezúton is köszönetet mond az RMDSZ megyei szervezetének, amiért lelkén viseli az olyan kicsiny magyar közösség gondjait is, mint a borossebesi.

Segítség az anyanyelvű kultúra ápolásában

Segítség az anyanyelvű kultúra ápolásában

Amint arról kora tavasszal, a borossebesi anyanyelvű fakultatív oktatáson tett látogatás alkalmával írtunk, a helybeli magyarok szerettek volna egy kis magyar könyvtárt használni a református parókián. Az információra számos olvasónk ajánlott fel használt könyveket, ugyanakkor Böszörményi Zoltán laptulajdonos, könyvkiadó az Irodalmi Jelen Könyvek teljes sorozatának egy-egy új példányát ajánlotta fel, de az aradi Kölcsey Egyesület vezetősége is nagyszámú használt könyvvel támogatta a maroknyi magyarságot.

Az aradi vértanúkra emlékeztető borossebesi tölgyek

Az aradi vértanúkra emlékeztető borossebesi tölgyek

Az aradi vértanúk tiszteletére, emlékük megőrzésére, mártírhaláluk 50. évfordulóján az egykori Piacz-téren (ma Central park) Borossebes magyarsága tölgyfacsemetéket ültetett, mintegy 8 m átmérőjű körben.

Borossebes első (és utolsó) hetilapja 1907-ben

Borossebes első (és utolsó) hetilapja 1907-ben

Körösvölgy címmel, a borossebesi hetilap első száma 1907. április 14-én jelent meg. Utána vasárnaponként, heti rendszerességgel. Szerkesztőség és kiadóhivatal helyben volt az egykori „Leököss-féle” házban.

Bensőséges megemlékezés Borossebesen

Bensőséges megemlékezés Borossebesen

Kedden a borossebesi református parókia zsúfolásig megtelt közösségi termében Bölöni György és Péró Tamás küldöttek jelenlétében megszervezett RMDSZ tisztújító közgyűlés után március 15-i megemlékezést tartottak.

Visszaszerezni a borossebesi magyarok önbizalmát

Visszaszerezni a borossebesi magyarok önbizalmát

Mellák Istvánnal, az RMDSZ borossebesi szervezetének az elnökével, vállalkozóval a helybeli magyar vonatkozású eseményeket vesszük számba.

Azt keresni, ami összetartja a magyarságot

Azt keresni, ami összetartja a magyarságot

Amikor Borossebesen jártunk, a helybeli magyar nyelvű fakultatív oktatás kapcsán több polgárt megszólaltattunk, köztük nt. Prém Imre Csaba református lelkipásztort is, aki érdeklődésünkre elmondta: a fakultatív oktatásnak az ötletét azonnal felkarolta, hiszen azt már az elődje, nt. Balla Sándor felesége elkezdte, amikor gyermekeket és felnőtteket egyaránt magyar nyelvre tanított.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro