Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Borossebes

Rendszeresen igénylik a borossebesiek a magyar könyveket

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, nt. Prém Imre Csaba helybeli református lelkipásztor – aki nyilvántartásba vette, elrendezte a Böszörményi Zoltán laptulajdonos által felajánlott új, a Kölcsey Egyesület, illetve a Nyugati Jelen olvasói által felajánlott használt, az RMDSZ autójával eljuttatott, összesen mintegy 1000 kötet könyvet –, kérdésünkre elmondta: a helybeli magyarság örvend a létrejött magyar könyvtárnak.

Újra betlehemesnek örvendhettek a borossebesiek

Sokévi kihagyás után, újra eljátszották a Betlehemest Borossebesen.

Késik a felekezeti iskolaépület visszaszolgáltatása

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, a helybeli református, illetve katolikus egyházközségek elöljáróival folytatott beszélgetésen Máthé József református főgondnok a templomon tervezett javításokról, illetve a hosszú, kemény törvényszéki küzdelem után visszaszerzett egyházi ingatlanjaikról beszélt. Ezzel ellentétben Mellák István, a katolikus közösség egyik elöljárója a pénztelenségre panaszkodott, mert a hívek adományain kívül semmiféle mellékjövedelmük nincs. Azért, mert a katolikus templom közterületen lévén, a város tulajdonát képezi. Nagyon fontos lenne számukra az egykori katolikus iskolaépületnek a visszaszolgáltatása. Az központi helyen található, ezért ha visszakapnák, illetve bérbe adnák, komoly pénzforrást jelentene az egyházközségnek a lelkész javadalmazása, illetve a templomon szükséges javítások, karbantartási munkálatok finanszírozása tekintetében.

Borossebesi köszönet az iskolatábláért

Ígéretéhez híven, az RMDSZ Arad megyei szervezete vadonatúj, korszerű iskolatáblával ajándékozta meg a 14 gyerekkel működő borossebesi magyar nyelvű fakultatív oktatást. A táblát felszerelték, a gyerekek örömmel használják – tájékoztatta lapunkat Máté Andrea önkéntes oktató, aki ezúton is köszönetet mond az RMDSZ megyei szervezetének, amiért lelkén viseli az olyan kicsiny magyar közösség gondjait is, mint a borossebesi.

Segítség az anyanyelvű kultúra ápolásában

Amint arról kora tavasszal, a borossebesi anyanyelvű fakultatív oktatáson tett látogatás alkalmával írtunk, a helybeli magyarok szerettek volna egy kis magyar könyvtárt használni a református parókián. Az információra számos olvasónk ajánlott fel használt könyveket, ugyanakkor Böszörményi Zoltán laptulajdonos, könyvkiadó az Irodalmi Jelen Könyvek teljes sorozatának egy-egy új példányát ajánlotta fel, de az aradi Kölcsey Egyesület vezetősége is nagyszámú használt könyvvel támogatta a maroknyi magyarságot.

Az aradi vértanúkra emlékeztető borossebesi tölgyek

Az aradi vértanúk tiszteletére, emlékük megőrzésére, mártírhaláluk 50. évfordulóján az egykori Piacz-téren (ma Central park) Borossebes magyarsága tölgyfacsemetéket ültetett, mintegy 8 m átmérőjű körben.

Borossebes első (és utolsó) hetilapja 1907-ben

Körösvölgy címmel, a borossebesi hetilap első száma 1907. április 14-én jelent meg. Utána vasárnaponként, heti rendszerességgel. Szerkesztőség és kiadóhivatal helyben volt az egykori „Leököss-féle” házban.

Bensőséges megemlékezés Borossebesen

Kedden a borossebesi református parókia zsúfolásig megtelt közösségi termében Bölöni György és Péró Tamás küldöttek jelenlétében megszervezett RMDSZ tisztújító közgyűlés után március 15-i megemlékezést tartottak.

Visszaszerezni a borossebesi magyarok önbizalmát

Mellák Istvánnal, az RMDSZ borossebesi szervezetének az elnökével, vállalkozóval a helybeli magyar vonatkozású eseményeket vesszük számba.

Azt keresni, ami összetartja a magyarságot

Amikor Borossebesen jártunk, a helybeli magyar nyelvű fakultatív oktatás kapcsán több polgárt megszólaltattunk, köztük nt. Prém Imre Csaba református lelkipásztort is, aki érdeklődésünkre elmondta: a fakultatív oktatásnak az ötletét azonnal felkarolta, hiszen azt már az elődje, nt. Balla Sándor felesége elkezdte, amikor gyermekeket és felnőtteket egyaránt magyar nyelvre tanított.

123 Következő