Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Borossebes

Rendszeresen igénylik a borossebesiek a magyar könyveket

Rendszeresen igénylik a borossebesiek a magyar könyveket

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, nt. Prém Imre Csaba helybeli református lelkipásztor – aki nyilvántartásba vette, elrendezte a Böszörményi Zoltán laptulajdonos által felajánlott új, a Kölcsey Egyesület, illetve a Nyugati Jelen olvasói által felajánlott használt, az RMDSZ autójával eljuttatott, összesen mintegy 1000 kötet könyvet –, kérdésünkre elmondta: a helybeli magyarság örvend a létrejött magyar könyvtárnak.

Újra betlehemesnek örvendhettek a borossebesiek

Újra betlehemesnek örvendhettek a borossebesiek

Sokévi kihagyás után, újra eljátszották a Betlehemest Borossebesen.

Késik a felekezeti iskolaépület visszaszolgáltatása

Késik a felekezeti iskolaépület visszaszolgáltatása

Amikor legutóbb Borossebesen jártunk, a helybeli református, illetve katolikus egyházközségek elöljáróival folytatott beszélgetésen Máthé József református főgondnok a templomon tervezett javításokról, illetve a hosszú, kemény törvényszéki küzdelem után visszaszerzett egyházi ingatlanjaikról beszélt. Ezzel ellentétben Mellák István, a katolikus közösség egyik elöljárója a pénztelenségre panaszkodott, mert a hívek adományain kívül semmiféle mellékjövedelmük nincs. Azért, mert a katolikus templom közterületen lévén, a város tulajdonát képezi. Nagyon fontos lenne számukra az egykori katolikus iskolaépületnek a visszaszolgáltatása. Az központi helyen található, ezért ha visszakapnák, illetve bérbe adnák, komoly pénzforrást jelentene az egyházközségnek a lelkész javadalmazása, illetve a templomon szükséges javítások, karbantartási munkálatok finanszírozása tekintetében.

Borossebesi köszönet az iskolatábláért

Borossebesi köszönet az iskolatábláért

Ígéretéhez híven, az RMDSZ Arad megyei szervezete vadonatúj, korszerű iskolatáblával ajándékozta meg a 14 gyerekkel működő borossebesi magyar nyelvű fakultatív oktatást. A táblát felszerelték, a gyerekek örömmel használják – tájékoztatta lapunkat Máté Andrea önkéntes oktató, aki ezúton is köszönetet mond az RMDSZ megyei szervezetének, amiért lelkén viseli az olyan kicsiny magyar közösség gondjait is, mint a borossebesi.

Segítség az anyanyelvű kultúra ápolásában

Segítség az anyanyelvű kultúra ápolásában

Amint arról kora tavasszal, a borossebesi anyanyelvű fakultatív oktatáson tett látogatás alkalmával írtunk, a helybeli magyarok szerettek volna egy kis magyar könyvtárt használni a református parókián. Az információra számos olvasónk ajánlott fel használt könyveket, ugyanakkor Böszörményi Zoltán laptulajdonos, könyvkiadó az Irodalmi Jelen Könyvek teljes sorozatának egy-egy új példányát ajánlotta fel, de az aradi Kölcsey Egyesület vezetősége is nagyszámú használt könyvvel támogatta a maroknyi magyarságot.

Az aradi vértanúkra emlékeztető borossebesi tölgyek

Az aradi vértanúkra emlékeztető borossebesi tölgyek

Az aradi vértanúk tiszteletére, emlékük megőrzésére, mártírhaláluk 50. évfordulóján az egykori Piacz-téren (ma Central park) Borossebes magyarsága tölgyfacsemetéket ültetett, mintegy 8 m átmérőjű körben.

Borossebes első (és utolsó) hetilapja 1907-ben

Borossebes első (és utolsó) hetilapja 1907-ben

Körösvölgy címmel, a borossebesi hetilap első száma 1907. április 14-én jelent meg. Utána vasárnaponként, heti rendszerességgel. Szerkesztőség és kiadóhivatal helyben volt az egykori „Leököss-féle” házban.

Bensőséges megemlékezés Borossebesen

Bensőséges megemlékezés Borossebesen

Kedden a borossebesi református parókia zsúfolásig megtelt közösségi termében Bölöni György és Péró Tamás küldöttek jelenlétében megszervezett RMDSZ tisztújító közgyűlés után március 15-i megemlékezést tartottak.

Visszaszerezni a borossebesi magyarok önbizalmát

Visszaszerezni a borossebesi magyarok önbizalmát

Mellák Istvánnal, az RMDSZ borossebesi szervezetének az elnökével, vállalkozóval a helybeli magyar vonatkozású eseményeket vesszük számba.

Azt keresni, ami összetartja a magyarságot

Azt keresni, ami összetartja a magyarságot

Amikor Borossebesen jártunk, a helybeli magyar nyelvű fakultatív oktatás kapcsán több polgárt megszólaltattunk, köztük nt. Prém Imre Csaba református lelkipásztort is, aki érdeklődésünkre elmondta: a fakultatív oktatásnak az ötletét azonnal felkarolta, hiszen azt már az elődje, nt. Balla Sándor felesége elkezdte, amikor gyermekeket és felnőtteket egyaránt magyar nyelvre tanított.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro