Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Gyorok

Gyorokon a 105 éves Wesmás Izabellát köszöntötték

Január 17-én ünnepelte 105. születésnapját Wesmás Izabella tiszteletes asszony, Gyorok községének és az Aradi Református Egyházmegyének is legidősebb tagja. Az ünnepi alkalmon köszöntötte őt két gyermeke, Wesmás Gábor és Wesmás Dániel, a község polgármestere, Popi-Morodan Corneliu, Gecse Tamás lelkipásztor, valamint a Gyoroki Református Egyházközség néhány tagja.

Egy kettős kisebbségben élő közösség szép példamutatása

Gyorokon a magyarok ma már kisebbségben élnek, a reformátusok pedig kettős kisebbségben. A maroknyi, de lelkes gyülekezetnek sikerült teljesen felújítani a templomát. Az erőt próbáló munka a Királyhágómelléki Egyházkerület elismerését is kivívta, Pro Ecclesia-díjjal tüntette ki a gyoroki gyülekezetet.

Ahol egy évtized alatt feleződik a nyáj

A még remélhető jövő jegyében, sajátos, többgyökerű maradékmagyarság jelenének és múltjának járt utána egy történelmi borvidéken Szilágyi Aladár, a fotografáló Szűcs László kíséretében az Arad megyei Gyorokon.

Gyorokon hajnalig táncoltak

Idén sem maradt el a hagyományos farsangi bál a gyoroki magyarság körében. Az időjárás is kicsit kegyesebb volt a bálozókhoz, akiket a gazdateremben kellemes meleg várt.

Olvasótalálkozó Gyorokon

Aki nem volt a vasárnapi gyoroki olvasótalálkozón, bánhatja, már csak azért is, mert számos olyan, a magyar közösséget érintő témáról esett szó, melyhez talán hozzászólhatott volna. Az ehhez hasonló találkozókkal szeretnénk szorosabbra fűzni a szálakat az illető település magyarjai és a lapunk között. Ezért (is) érdemes ilyenkor eljönni és kihasználni az alkalmat, melyben a helybéliek kérdéseket intézhetnek magyar polgármesterükhöz vagy alpolgármesterükhöz, esetleg valamelyik tanácsoshoz. Ezt többen (de nem elegen) ki is használták.

„A te hited megtartott téged…”

Az élet minden területén megjelenő válságokkal, gondokkal, betegségekkel terhes világunkban 10-20 év is nagy időnek tűnik, és lassan az sem számít rendkívülinek, ha rokonaink, ismerőseink 50-60 éves földi élet után térnek meg a Teremtőhöz. Éppen ezért lehet példaértékű számunkra az egy teljes századot betöltött emberélet.

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.