Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Gyorok

Gyorokon a 105 éves Wesmás Izabellát köszöntötték

Gyorokon a 105 éves Wesmás Izabellát köszöntötték

Január 17-én ünnepelte 105. születésnapját Wesmás Izabella tiszteletes asszony, Gyorok községének és az Aradi Református Egyházmegyének is legidősebb tagja. Az ünnepi alkalmon köszöntötte őt két gyermeke, Wesmás Gábor és Wesmás Dániel, a község polgármestere, Popi-Morodan Corneliu, Gecse Tamás lelkipásztor, valamint a Gyoroki Református Egyházközség néhány tagja.

Egy kettős kisebbségben élő közösség szép példamutatása

Egy kettős kisebbségben élő közösség szép példamutatása

Gyorokon a magyarok ma már kisebbségben élnek, a reformátusok pedig kettős kisebbségben. A maroknyi, de lelkes gyülekezetnek sikerült teljesen felújítani a templomát. Az erőt próbáló munka a Királyhágómelléki Egyházkerület elismerését is kivívta, Pro Ecclesia-díjjal tüntette ki a gyoroki gyülekezetet.
 

Ahol egy évtized alatt feleződik a nyáj

Ahol egy évtized alatt feleződik a nyáj

A még remélhető jövő jegyében, sajátos, többgyökerű maradékmagyarság jelenének és múltjának járt utána egy történelmi borvidéken Szilágyi Aladár, a fotografáló Szűcs László kíséretében az Arad megyei Gyorokon.

Gyorokon hajnalig táncoltak

Gyorokon hajnalig táncoltak

Idén sem maradt el a hagyományos farsangi bál a gyoroki magyarság körében. Az időjárás is kicsit kegyesebb volt a bálozókhoz, akiket a gazdateremben kellemes meleg várt.

Olvasótalálkozó Gyorokon

Olvasótalálkozó Gyorokon

Aki nem volt a vasárnapi gyoroki olvasótalálkozón, bánhatja, már csak azért is, mert számos olyan, a magyar közösséget érintő témáról esett szó, melyhez talán hozzászólhatott volna. Az ehhez hasonló találkozókkal szeretnénk szorosabbra fűzni a szálakat az illető település magyarjai és a lapunk között. Ezért (is) érdemes ilyenkor eljönni és kihasználni az alkalmat, melyben a helybéliek kérdéseket intézhetnek magyar polgármesterükhöz vagy alpolgármesterükhöz, esetleg valamelyik tanácsoshoz. Ezt többen (de nem elegen) ki is használták.

„A te hited megtartott téged…”

„A te hited megtartott téged…”

Az élet minden területén megjelenő válságokkal, gondokkal, betegségekkel terhes világunkban 10-20 év is nagy időnek tűnik, és lassan az sem számít rendkívülinek, ha rokonaink, ismerőseink 50-60 éves földi élet után térnek meg a Teremtőhöz. Éppen ezért lehet példaértékű számunkra az egy teljes századot betöltött emberélet.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro