Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Kispereg

Újabb halk csoda Kisperegen

Újabb halk csoda Kisperegen

Örömmel és hálával lépett az adventi időszakba a kisperegi református gyülekezet, mivel az egyházi esztendő utolsó vasárnapján, november 22-én a megújult belsőjű templomban ünnepelhettek.

Felújították a Szondy család kisperegi kriptáját

Felújították a Szondy család kisperegi kriptáját

Kisperegen szeptember 6-án ünnepi alkalomra gyűltek össze, nem csupán a helybeli református hívek, hanem a Szentleányfalváról érkezett gyülekezeti tagok és kórus is. Igét hirdetett Vékony Zsolt szentleányfalvi tiszteletes, buzdítva a gyülekezetet a szeretetben történő együtt-munkálkodásra, egy test lévén valamennyien a Krisztusban. Az igehirdetést követően a tiszteletes úr és felesége vezetésével, zenei kíséretével a szentleányfalvi gyülekezeti kórus szolgált.

Kispereg élni akar

Kispereg élni akar

Régóta motoszkál a fejemben a gondolat: egy-egy helységet a falu- (község, város) napjáról lehet megismerni. Nem is annyira a jelenét, bár azt is, de a múltját még inkább. Ilyenkor ugyanis eljön sok olyan ember, aki évek, évtizedek óta „elszármazott”, talán csak távoli rokonai  maradtak a szülőföldön, de évente, két- vagy többévente egyszer legalább látni szeretné gyermek- vagy ifjúkorának színhelyeit, egykori barátait, szomszédait, felidézni az egykori – nem biztos, hogy „objektíve” valóban szép, de a megszépítő messzeségben mégis annak tűnő – időket. Egy-egy falunapon látni, mennyien lehettek valamikor, s azt is, hogy mit jelent(ett) számukra az apai-anyai ház.

Összefogással és hittel sikerült a kisperegi templom újjáépítése

Összefogással és hittel sikerült a kisperegi templom újjáépítése

Erején felüli munkába kezdett tavaly a kisperegi református gyülekezet. A román–magyar határszéli falu 19. század elején épült temploma életveszélyessé vált, a tiszteletes szavaival élve, szó szerint csak a szentlélek tartotta a tetőt. Bár a település lakossága zömmel református magyar, mégis szórványnak számít Arad megyében: távol a jelentősebb magyar és református közösségektől.

Hálaadó istentisztelet volt Kisperegen

Hálaadó istentisztelet volt Kisperegen

December 7-én, advent II. vasárnapján hálaadó istentiszteletre került sor a kisperegi református templomban. Az összesereglett gyülekezet háláját tárta a Mindenható színe elé, mert csodálatos módon engedte megmenteni az ősök impozáns templomát az összeomlástól.

Emberfeletti áldozatvállalás a templomért

Emberfeletti áldozatvállalás a templomért

A kisperegi templom látványa megindítja az embert, hiszen amikor ott jártunk, az egész tetőszerkezete a mennyezettel együtt le volt bontva, belülről le lehetett fényképezni a fölötte őrködő tornyot. Az üres templomhajó karzatán fóliába csomagolták az orgonát, de a szószéket is hevenyészett tető, illetve fólia védi az esőtől. A munkálatokról Bognár Levente aradi alpolgármester, RMDSZ-megyei elnök társaságában a helybeli lelkipásztornál, nt. Tóbiás Tibor Györgynél érdeklődtünk, akivel felmásztunk a falak tetejének a szintjére.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 9 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 9 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 19 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro