Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Kispereg /

Hálaadó istentisztelet volt Kisperegen

December 7-én, advent II. vasárnapján hálaadó istentiszteletre került sor a kisperegi református templomban. Az összesereglett gyülekezet háláját tárta a Mindenható színe elé, mert csodálatos módon engedte megmenteni az ősök impozáns templomát az összeomlástól.

Az 1821–1833. között épült templom tetőszerkezete idén januárra életveszélyessé vált, ezért hosszú hónapokra a gyülekezet kénytelen volt elhagyni a templomot, és az istentiszteleteket a községi önkormányzat által rendelkezésére bocsátott teremben, illetve a kultúrotthonban tartani, majd a felállványozott templomban, ahol hét közben munkálatok folytak.

Most újból a visszaállított templomi padokban ülve dicsőíthették Istent énekben és imádságban – és bár még sok munka és idő szükséges ahhoz, hogy a templom teljes pompájában fogadja a híveket, de újjáépített tetőzete hisszük, hosszú ideig dacol a mulandósággal.

A hálaadó istentiszteleten részt vettek az Aradi Református Egyházmegye esperese és főgondnoka, a szomszédos Nagypereg gyülekezetének diakónusa, megyei tanácsosok, a Kisperegi Általános Iskola igazgatója, valamint a munkálatok terveit elkészítő mérnökök.

Igét hirdetett nt. Módi József esperes, majd a helybeli lelkipásztor rövid vetítőképes beszámolóban ismertette az elvégzett munkálatokat – melyekre a gyülekezet ereje fölött adakozott.

Az istentiszteletet követően szeretetvendégség várta a híveket, a gyülekezet asszonyainak és presbitériumának hozzájárulásával. A presbiterek egész évben kitartóan és bizakodva munkálkodtak, és felismerték, hogy minden külső segítség testvéri kéznyújtás.

A segítségkérést meghallotta az egész Királyhágó-melléki Református Egyházkerület, melynek számos gyülekezetében gyűjtöttek e célra, de Belső-Erdélyből és több anyaországi településről is jelentős anyagi segítség érkezett. Többen a Nyugati Jelen szombati lapszámaiban rendszeresen közölt segítségkérésre jelentkeztek.

Bátran állítható, hogy idén csodának lehettek tanúi a kisperegi reformátusok – és ezért egyedül Istené a dicsőség!

Tóbiás Tibor György lelkipásztor, Nyugati Jelen, 2014. december 10.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 2 hónapja

Darlac

feltöltve 2 hónapja

Kerc - a templomkolostor, mely még romjaiban is rendkívül impozáns

A kerci monostort 1202-ben Imre király (1196-1204) alapította Erdélyben, Fogarasföldön és azt a Boldogságos Szűz Máriáról nevezték el. A király...

feltöltve 2 hónapja

Kerc, Erdély egyik különleges látnivalója

Kerc Nagyszebentől bő ötven kilométerre keletre, az Olt bal partján fekszik. Egy 1207-es oklevél szerint Benedek erdélyi vajda beiktatta a néhány...

feltöltve 2 hónapja

Kerc

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro