Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Lippa

Egy vár, melynek ma már nyoma sincs

Egy vár, melynek ma már nyoma sincs

Lippa Aradtól bő harminc kilométerre keletre, a Maros bal partján fekszik. Nevének eredeti formája az ősszláv lipova, vagyis „hársas hely”. Német neve a magyarból, román neve a szerbből származik. Első említése Lipwa néven 1315-ben vagy 1316-ban történik.

Mátyás királyt, az igazságost méltatták Lippán

Mátyás királyt, az igazságost méltatták Lippán

Amint azt előzetesen bejelentettük, szerdán délután a lippai Hildegardis Ház üléstermében tartották meg a Degré Alajos Olvasókör februári ülését, ahol a mintegy 25 résztvevőt, köztük Bölöni György megyei tanácsost és a Lőrincz Matild vezetésével érkezett gyoroki József Attila Olvasókör tagjait Czernák Ferencz köszöntötte. Ezt követően Wonerth Loránd igen érdekes és tanulságos előadást tartott Mátyás királyról a magyarság és Közép-Európa legjelentősebb uralkodójáról, illetve arról a történelmi és földrajzi közegről, amelyben Mátyás király kifejtette nemzet- és országépítő tevékenységét.

Turisztikai tájékoztató központ létesül Lippán

Turisztikai tájékoztató központ létesül Lippán

Országos turisztikai információs központtá alakítanak egy régi, a város tulajdonában lévő épületet az Arad megyei Lippán, jelentették be önkormányzati vezetők a projekt ismertető konferenciáján.

Kettős ünnepség volt Lippán

Kettős ünnepség volt Lippán

Szerdán a lippai Hildegardis Ház tárgyaló termében fokozott érdeklődés mellett, mintegy 25 résztvevővel tartotta meg jubileumi ülését a helybeli Degré Alajos Olvasókör. Czernák Ferenc fő szervező üdvözlő szavait követően megemlékezett a Magyar Kultúra Napjáról, vagyis a Himnusz szövegének a befejezéséről. Ennek tiszteletére együtt elénekelték nemzeti imánkat, majd Czernák Ferenc vezetésével el is szavalták a költeményt végig.

Anekdoták a Puskel-házaspártól

Anekdoták a Puskel-házaspártól

Szerdán a lippai Degré Alajos Olvasókör a helybeli katolikus parókia hittantermében 17 órától tartotta évadzáró ülését, amelyiknek meghívott vendégei Puskel Péter aradi helytörténész, újságíró, közíró, illetve felesége, Puskel Emese tévériporter voltak.

Emlékezetes élménnyel gazdagodva

Emlékezetes élménnyel gazdagodva

Szerdán délután a lippai Degré Alajos Olvasókör meghívására, a helybeli egykori német iskola egyik tantermében adta elő Füstbe ment terv című szavalóestjét Kozsik József színművész.

Erdély nevezetes fő végháza: Lippa

Erdély nevezetes fő végháza: Lippa

Győzködöm fotográfusomnak is elszegődött komédiás cimborámat: Kisjenő után kanyarodjunk Hegyalja felé az aradi főútról. Lehet, hogy hosszabb és rosszabb a szülőföldemen, az ősi borvidék tövében haladó út, de élvezetesebb tájat kínál, mint a két nagyváros közötti lapályt átszelő fővonal.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro