Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Németszentpéter

Szórvány szórványa Arad megyében: Csak a templomban találkoznak a magyarok

A Székesút Községhez tartozó Németszentpéteren elbeszélgettünk régi olvasónkkal, Magyar Rozáliával, akinek a társaságában székesúti, illetve munári magyarokat kerestünk. Munáron örömmel találkoztunk ottani régi olvasónkkal, Botka Antallal, aki egyben a helybeli katolikus templom mindenese is.

Harangszentelés a Németszentpéteri Református Gyülekezetben

Már a szenteléskor azon gondolkoztunk, hogy milyen jó lenne a toronyba egy harang is. Ennek a vágyunknak már akkor hangot adtunk, és azután is, aminek meglett a gyümölcse. Keresgéltünk, kérdezősködtünk és találtunk. A szigetfalui templomban (Temes megye) hevert egy megrepedt harang, melyet egy adomány fejében gyülekezetünknek adományoztak. Mivel közelebb nem találtunk jobb megoldást az újraöntéshez, Marosvásárhelyig jutottunk, ahol beolvasztották, újraöntötték és a felszereléshez szükséges eszközökkel is ellátták.

Megáldották a németszentpéteri református templomot

Szombaton a németszentpéteri református templom előtt nt. Józsa Ferencz lelkipásztor és nt. Módi József esperes társaságában ft. Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke megáldotta, majd a templomépítő lelkipásztorral, nt. Józsa Ferenccel együtt átvágta az ajtó előtt kifeszített avatószalagot, felavatva, használatba adva a közelmúltban elkészült új református templomot.

Lelki erőt a további munkához

„Eben-Háézer: Mindeddig megsegített minket az Úr!” – az 1 Sámuel 7. részének 12. verse volt az alapigéje a vasárnapi istentiszteletnek az épülő németszentpéteri református templomban.

Pirosban elkészült a templom

Kemény, dolgos évet tudhatnak maguk mögött a Mosóczy-telepi református gyülekezethez tartozó németszentpéteri szórványgyülekezet hívei.

Élni akaró hit Németszentpéteren

Németszentpéteren, a mintegy 45 tagú református közösség évtizedek óta az egyik helybeli, Tóth Sándor házában tartja az istentiszteleteket minden második vasárnap.

Tanszercsomagok a szórványba

Az elmúlt héten az Aradi Alma Mater Alapítvány vezetősége több olyan településre látogatott el, ahol magyar nyelvű fakultatív oktatás folyik. Dr. Pálfi Sándor elnök, Hadnagy Éva alelnök, valamint Ujj Ágnes, a fakultatív oktatás koordinálója Simándon, Pankotán, Dezsőházán, Németszentpéteren keresték fel a magyar nyelvű fakultatív csoportokat, amelyeknek minden diákja tanszercsomagot kapott.