Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye / Odvos /

Konopi Kálmán (1880–1947)

A Maros völgyében, az Arad megyei Odvoson látta meg a napvilágot 1880. január 21-én. Középiskolai tanulmányait Gyulafehérváron és Budapesten a római katolikus főgimnáziumban végezte. Ugyancsak Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen tette le a doktorátust államtudományból. Halléban és Berlinben a mezőgazdasági főiskolán is tanulmányokat folytatott. Hazatérte után a saját földbirtokán gazdálkodott. 1911-ben kezdett el foglalkozni búzanemesítéssel, Odvoson egy laboratóriumot hozott létre. Néhány év alatt a bevált törzsek már állami elismerésben részesültek.

Elfelejtett nagy aradiak

Az impériumváltást követően a Kolozsváron megjelenő Erdélyi Gazda munkatársa lett. 1937-től az EMGE Arad megyei fiókjának elnökének, az aradi Mezőgazdasági Kamara intézőbizottsága tagjának választották. Szakemberi tekintélyét avval is növelte, hogy a ’20-as években lisztminőség-vizsgálati eljárást dolgozott ki.

Mintegy három és fél évtizedes tevékenysége folytán több elfogadott búzafajtát nemesített ki, az egyiket, az „Odvosi 241"-et kiváló tulajdonságaiért Erdély-szerte termesztették. Élete utolsó éveiben a bükköny, vöröslóhere és a kukorica nemesítésével is foglalkozott.

Tapasztalatait, kutatásai eredményeit cikkekben, valamint két könyvben (Utazás a búzavetőmagtól a mindennapi kenyérig, 1932; Jó búzából lesz a jó kenyér, 1936) tette közzé.

Most 55 éve, 1947. november 27-én hunyt el. A családja által épített odvosi római katolikus templom fala mellett helyezték örök nyugalomra.

Ujj János, Nyugati Jelen (Archívum), 2002. november 27.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro