Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Pécska

IV. Verskedvelők délutánja Pécskán

Hétfőn a pécskai 2-es számú Általános Iskola étkezdéjében a helybeli RMDSZ Nőszervezete negyedik alkalommal szervezte meg a Verskedvelők délutánját, ahol a 35 fős társaság apraja, nagyja – az elemisektől a nyugdíjasokig –, jó két órán át olvasta fel vagy mondta el kedvenc verseit. A farsang hangulatához igazodva, mindenki a kedvenc tréfás verseiből próbált ízelítőt adni, majd kötetlen beszélgetés következett.

Klebelsberg Kunó, a kultúrpolitikus

Száznegyven éve, 1875. november 13-án született az Arad megyei Magyarpécskán Klebelsberg Kunó gróf, a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusa.

35 éve őrzik a pécskai magyar hagyományokat

Megható, vastapssal jutalmazott gálaműsorral és hajnalig tartó bállal ünnepelték a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes egykori és mai tagjai fennállásának a 35. évfordulóját szombaton.

Nem jutnak el a szórványba az elméletek

Számos helytörténeti könyv születésénél bábáskodott. Ma is aktívan ír, szerkeszt és közösségi rendezvényeket hoz tető alá. A szórvány napszámosával, Nagy István magyarpécskai tanárral többek közt Klebelsberg Kunóról, a leépülő oktatásról, a politizálás kiúttalanságáról és a helybenmaradásról beszélgettünk.

Biztos alapokon, reményteljes jövőképpel

Az elmúlt hetek a református hívek számára a hálaadás idejét hordozták. Újkenyér ünnepének táján illik lelkiekben elcsendesedni, őszintén végigtekinteni a mögöttünk hagyott időszakot, hogy a sok panasz, elégedetlenség, félelem ellenére mégis mindenünk adott ahhoz, hogy békében, biztonságban tudhassuk életünket, családunkat. Ezen felül is bőven akadt, miért hálát adni a közelmúltban a Maros északi partján levő református gyülekezetekben, közelebbről Pécskán és Kisperegen.

Elhelyezték a templomtorony alapkőletételének az emlékiratát

Noha még tavaly novemberben hozzáfogtak a pécskai református templom toronyalapjának a beöntéséhez, majd tavasszal a falazással folytatták, két szint el is készült belőle, az eddigi munka előmeneteléért vasárnap 14 órától hálaadó istentiszteletet tartottak, amelyiken ünnepélyesen elhelyezték a torony alapkőletételének az emlékiratát.