Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Szentleányfalva

Élő kövekként beépülni Isten házába

Élő kövekként beépülni Isten házába

Szombaton szervezték meg a XIV. Szentleányfalvi Falunapot. A helybeli református templomban 15 órakor kezdődött hálaadó istentiszteleten igehirdetésében nt. Vékony Zsolt lelkipásztor a „ti magatok is, mint élő kövek, épüljetek fel lelki házzá…” (I. Pt. 2, 5) igeversből kiindulva arról beszélt, hogy a világ manapság nem olyan, mint régen, amikor az emberek sokkal többet beszéltek egymással, közvetlenebbek, segítőkészebbek voltak egymáshoz. Manapság széthullóban vannak az emberi kapcsolatok és a közösségek. Ilyen körülmények között az egyén elbizonytalanodik, nem tudja, kiben bízhat, kire számíthat a bajban.

Szentleányfalvi anyák-napi majális

Szentleányfalvi anyák-napi majális

Manapság egyre többet beszélünk a generációk közötti szakadékokról. Pedagógusok és lelkipásztorok gyakran számolnak be arról, hogy az úgynevezett „Z” generációval (a facebookon és interneten felnövő nemzedék) nem tudnak mit kezdeni.

Építeni, kovásza lenni a közösségnek

Építeni, kovásza lenni a közösségnek

Nt. Vékony Zsolt, frissen végzett református lelkipásztort szeptember 1-jétől helyezték a szentleányfalvi és a zimándközi református gyülekezetek szolgálatába. Az alkalomból a tervei felől faggattuk.

Nemzedékek találkozója Szentleányfalván - 2013

Nemzedékek találkozója Szentleányfalván - 2013

Szombaton tartották meg az Arad melletti Szentleányfalván az idei nemzedékek találkozóját, a helybeliek és a távolba szakadt, hazalátogató falubeliek szokásos évi találkozóját. A rendezvény díszvendége volt a falu egykori református lelkésze, a 92. évében járó Karcagi Sándor tiszteletes, akit a kommunista titkosrendőrség meghurcolt, és akit kényszermunkára ítéltek.

Isten áldása lenni ott, ahova helyezett

Isten áldása lenni ott, ahova helyezett

Ari László református lelkipásztor február 1-jétől kapott kinevezést a szentleányfalvi református gyülekezet szolgálatára. Eddigi munkájáról, jövőbeli terveiről beszélgetünk.

Nemzedékek találkozója Szentleányfalván

Nemzedékek találkozója Szentleányfalván

A szórványsors mellett a nagyváros közelségének minden előnyét és hátrányát viseli az Arad megyei Szentleányfalva református közössége.

A múltból merítettek erőt a jövőhöz

A múltból merítettek erőt a jövőhöz

A megyeszékhelytől egy ugrásnyira lévő Szentleányfalván úgy tartják, hogy a faluból külföldre elszármazottak a helyi református egyház által szervezett közösségi ünnephez igazítják a pihenőszabadságukat, hogy hazalátogathassanak. Idén az elmúlt hétvégén tehették meg ezt.

Hívekkel a hívekért, minden erővel

Hívekkel a hívekért, minden erővel

Papp Csaba református lelkipásztor Zsombolyáról, alig 80 fős gyülekezet szolgálatából került a közelmúltban Szentleányra, ahol nagyjából kétszer akkora, de kis létszámúnak számító közösségbe került.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro