Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Arad megye /

Vadász

Színes program, hangulatos szüreti bál Vadászon

Színes program, hangulatos szüreti bál Vadászon

Amint azt előzetesen meghirdettük, a vadászi kultúrotthonban szombaton műsorral egybekötött szüreti mulatságot szervezett az RMDSZ helybeli szervezete és a Tőzmiskei Önkormányzat.

Vadászon is megemlékeztek a szabadságharcról

Vadászon is megemlékeztek a szabadságharcról

1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére immár negyedik alkalommal tartottak a Vadászi Református Egyházközségben testvérgyülekezetükkel, a Köröstarcsai Református Egyházzal közös ünnepséget.

Körösközi nőszövetségi imanap Vadászon

Körösközi nőszövetségi imanap Vadászon

Vasárnap a vadászi volt községháza felújított épületének a fűtött tárgyalótermében 17 órakor kezdődött az Ökumenikus Világimanap alkalmából, az Aradi Református Egyházmegye körösközi nőszövetségei részvételével, a Bahamai Világimanap Rendezőbizottságával közösen szervezett imai alkalma.

Rendbe teszik a vadászi temetőt

Rendbe teszik a vadászi temetőt

A vadászi református temetőben épülő ravatalozó kápolnához menet, balkéz felöl található a XIX. században még községi rangot viselt település jegyzőjének, Zilahy Lajosnak és családjának a kovácsoltvas kerítéssel szegélyezett sírkertje.

Vakációs Gyermek-bibliahét Vadászon

Vakációs Gyermek-bibliahét Vadászon

Az elmúlt héten, hétfőtől péntekig tartottuk meg Vadászon a KOEN Alapítvány által kezdeményezett és támogatott, immár 20. alkalommal szervezett Vakációs Gyermek-bibliahetet.

Élet a Leveles-ér partján

Élet a Leveles-ér partján

Gyermekkori nyaralásaim fontos színtere volt a Fekete- és a Fehér-Körös ölelésében Kis-Körösköz nevezettel ékeskedő táj, azon belül Vadász, Vadászon belül a református parókia. A papi portán öt virágszál, öt papkisasszony nyílott, mindegyikbe szerelmes voltam, s bár nem mind lett volna korban hozzám illő, hatéves koromban bármelyiket szívesen elvettem volna feleségül. A szomszédos Bélzerindnek, a környék legapróbb és legeldugottabb falujának anyai nagyapám, Gyenge János volt bő száz évnek előtte a lelkipásztora. A múltbeli dolgok ilyetén állásának köszönhetően mostani riport utunk számomra többet jelentett szokásos etnoszportyánál: zarándoklat egy kisvilág tünedező partjain.

A vadászi református templom freskója

A vadászi református templom freskója

Vadász, a Körösközhöz tartozó ősi magyar település már elnevezésében is honfoglalás kori eredetre enged következtetni, a falu határában álló halmok pedig arra, hogy a közelben áldozati vagy temetkezési hely lehetett. Egyik legrégibb épülete a környéknek, a vadászi református templom tornya magasan kiemelkedik a látókörben. S amilyen messziről látszik a torony, olyan régmúlt időkről árulkodik az, ami alatta látható.

Lelkészbeiktatás Vadászon

Lelkészbeiktatás Vadászon

Több mint egy fél évszázad után ismét lelkészbeiktatásra gyűlhettek egybe a hívek a vadászi református templomban. Az elmúlt vasárnap, amelyet lelkésztovábbképzés vasárnapjaként is számon tartanak, ünnepélyesen beiktatta nt. Seres Géza, az Aradi Református Egyházmegye esperese Lőrincz Loránd Péter vadászi lelkipásztort.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro