Főoldal / Szórványtallózó / Beszterce-Naszód megye /

Beszterce

Veszélyben a besztercei Bognár-torony

Vlad Alexandrescu művelődési miniszterhez fordult több besztercei lakos, az egykori vár egyetlen megmaradt bástyájának, a Bognár-toronynak a megmentését kérve.

Folytatódik a besztercei magyar iskola kálváriája

Harmadik nekifutásra elutasította Beszterce város tanácsa az önálló magyar iskola létrehozását célzó határozattervezetet.

A Magyar Szórvány Napja besztercevidéken

A Szórvány napja tiszteletére a besztercei szórványmagyarság számára az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete két különleges programmal készült, mely szép alkalmat nyújtott a felhőtlen szórakozásra, az ünneplésre.

Nem lesz önálló magyar iskola ősztől Besztercén

Nem indulhat önálló magyar iskola az új tanévtől Besztercén, az oktatási minisztérium ugyanis jogi kifogásokat fogalmazott meg a helyi tanács ez irányú határozata ellen, és már nincs idő orvosolni a hibákat.

Beszterce és a szórványiskolák védelméért

Példás összefogásról, segíteni akarásról tettek tanúbizonyságot mindazok a résztvevők, akik a Fehér Holló Médiaklub Egyesület meghívására a májusban létrejött önálló besztercei magyar iskola indulásához, eredményes működtetéséhez adtak ötleteket, jó tanácsot, erőt és biztatást a tanintézmény vezetőségének és pedagógusközösségének.

Részletek az önálló magyar iskola létrejöttéről Besztercén

Megszavazta a Beszterce Városi Tanács a különálló magyar iskola létrejöttét Besztercén, 2015. május 28-án. A javaslatot Antal Attila, helyi tanácsos vitte a tanács elé.

Magyar iskola Besztercén

Önálló magyar iskola létrehozásáról döntött Beszterce város önkormányzata – tájékoztatta pénteken az MTI-t Décsei Attila Lehel, az RMDSZ Beszterce megyei szervezetének elnöke. Közben a magyar kormány is elhatárolódott a szórvány fiataljainak Székelyudvarhelyen való taníttatásától.

„Ha eljön ideje”

Újabb könyvbemutatót szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a helyi Nőszervezet és az EMKE május 8-án a Besztercei Magyar Házban. Az esemény vendége M. Simon Katalin, az Andrei Muresanu Főgimnázium egykori tanítónője, aki nem az első kötetét mutatja be városunkban.

Ne feledjük a magyar nyelv szépségeit

A magyar nyelv szépségeire hívta fel ismét a figyelmet a besztercei MADISZ egy újabb Vitadélután lebonyolítása által április 28-án, a Besztercei Magyar Ház Léstyán József könyvtártermében.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Ezt kívánta közel 400 jelenlévő Besztercén és szerte a megyében március 15-én.

Megemlékeztek a „fekete vasárnapról” Besztercén

A Básta német császári generális által lemészárolt több száz székely várvédőre emlékeztek kedden délután Besztercén.

Fókuszban a magyar nyelv szépsége a fiatalok körében

Vitadélutánt szervezett a Besztercei MADISZ közösen a Besztercei Magyar Diáktanáccsal február 17-én, Besztercén, a Léstyán József Besztercei Magyar Könyvtár dísztermében. Az eseményt az anyanyelv nemzetközi napjának közeledte alkalmából (február 21.) valósították meg a fiatalok, felhívva a figyelmet a magyar nyelv sokszínűségére, szépségére. Az esemény célja, hogy felkészítse a játékban résztvevő fiatalokat az aktív társadalmi életre.

III. Magyar Ház Napja Besztercén: kézműves tevékenység, gasztronómia, tánc és koncert minden korosztálynak

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Ház Napját az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és Beszterce városi szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ június 14-én.

Felavatták a Léstyán József Besztercei Magyar Könyvtárat

Szakemberek véleményére alapozva nem lehet túl korán elkezdeni olvasni, de sem túl későn. Olvasni elsősorban azért fontos, mert fejleszteni tudjunk ezáltal beszédkészségünket, gondolkodásmódunkat és tudománytárunkat. Besztercén ritka az a hely, ahol megadatik a lehetőség magyar nyelvű könyvek birtokába jutni. Erre próbált megoldást keresni a besztercei MADISZ, az RMDSZ Beszterce városi és Beszterce-Naszód megyei szervezete, amikor 2013-ban elkezdte a munkálatokat egy magyar könyvtár működtetéséhez.

A Magyar Szórvány Napja

A Magyar Szórvány Napja alkalmával eseménysorozatot szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, amely november 15-én indult. E jeles ünnepen Beszterce-Naszód megye minden magyarlakta településén déli tizenkét órakor megkondultak történelmi egyházaink harangjai. Továbbá folyó év november 20-án, sor került a János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezésecímű előadás bemutatására Besztercén, a Szakszervezetek Művelődési házában.

Fokozódik a magyar hangulat

Hagyományőrző magyar bálokat szervezett idén is megyénkben a Pro Hereditatem Egyesület, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Communitas Alapítvány támogatásával és a besztercei MADISZ segítségével.

Vakációs Bibliahét

A Besztercei Református Egyház 2012 szeptember 3-7. között óvodások és iskolások számára KOEN vakációs bibliahetet szervezett.

Tízéves a Magyar Ház

Egy évtizede működik Besztercén a Magyar Ház. Fennállásának 10 éves évfordulója alkalmából az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei és Beszterce városi szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ Jubileumi Emléknapot szervezett a helyi önkormányzat és a Communitas Alapítvány támogatásával.

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...