Főoldal / Szórványtallózó / Beszterce-Naszód megye /

Óradna

Beszélő kövek Óradnán

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által a Beszterce-Naszód megyei Óradnán és a közigazgatásilag hozzá tartozó Radnaborbereken július közepén tartott riporttábor termését mutatták be szeptember 12-én az óradnai kultúrházban a X. Óradnai Magyar Napok során. A Szűcs László által szerkesztett, Nem magyarul magyarok című könyvben megjelent szocio­riportok, tényfeltáró anyagok, a környék múltját, az ércbányászat szerepét, a két település magyar közösségének rendhagyó identitástudatát bemutató írások között helyet kapott Szekeres Attila, a Háromszék munkatársa Beszélő kövek Óradnán című írása, melyet terjedelmi okokból rövidítve közlünk.

Óradnai Magyar Napok – Nem magyarul magyarok

Tizedik alkalommal szervezték meg Óradnán a Magyar Napokat. Ez alkalommal mutatták meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete kiadásában napvilágot látott Nem magyarul magyarok című riportkötetet is.

IX. Óradnai Magyar Napok

Folyó év szeptember 12-14 között került sor az immár hagyományossá vált Óradnai Magyar Napok megszervezésére, idén kilencedik alkalommal.

VIII. Óradnai Magyar Napok

A már hagyományossá vált Óradnai Magyar Napok folyó év szeptember 14-15 között kerültek megszervezésre, érdekes és színes programokkal szórakoztatva az érdeklődőket.

Óradnán léptek fel a viceiek

Üzen a föld című műsorával vendégszerepelt a vicei Hagyományőrző Csoport az Óradnai Magyar Napokon. Szeptember 10-én több Beszterce-Naszód megyei, illetve magyarországi csoport igyekezett Óradnára, eleget téve Osztrovszky Strambu Erzsébet meghívásának, aki az Óradnai Magyar Közművelődési Egyesület alapítója, és egyben a Magyar Napok megálmodója és főszervezője.

Óradna, a régió követendő példája

Óradna példát mutat, nemcsak a megyének, hanem a régiónak is – ezekkel a szavakkal méltatta a rendkívül sikeres Óradnai Magyar Kulturális Napok rendezvényeit Borsos László, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ vezetőségének tagja augusztus 30-án a szépen felújított római katolikus templomban, a záró rendezvényen, ahol ezúttal az ünnepi szentmisét vendégként a város szülötte, Robb Dániel plébános celebrálta.

Elhal az anyanyelv Óradnán?

Már csak az egyház tartja a „magyar lelket” a Beszterce-Naszód megyei település katolikus híveiben. „Az igaz szavak nem mindig szépek, és a szép szavak nem mindig igazak” – vallja T. Kovács Attila óradnai plébános, amikor a nagy múltú bányászközség magyarságáról faggatjuk. Bár a római katolikus egyház adatai szerint a természetes fogyatkozás még nem ad okot aggodalomra, az egykor virágzó bányaipar letűnése okozta elvándorlás jelentős méreteket ölt.

Tanítónőt keresnek a szórvány szórványába

Negyvenegy év után újra magyarul tanulhatnak Óradnán „Az öcsém is magyarul tanult az elemi iskolában itt Óradnán, később pedig románul, mégis jó mérnök lett belőle” – sorolja a magyar nyelvű oktatás újraíndítása mellé felsorakoztatott érveit Oszrovszki Erzsébet, a helyi Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

Valóságközelben az óradnai magyar csoda

Meglepően gyorsan gyökerezett meg az erdélyi magyarság északi nyelvhatárán, a Radnai havasok tövében meghúzódó bányavároskában, Óradnán a hivatalos keretek között megvalósuló, tömeges jellegű fakultatív magyar nyelv és irodalom oktatás. Szombaton a helyi iskola két tantermében nyolcvan kisdiákot „kényszerítettek” vizsgára a Kolozsvárról érkezett tévések. Kiderült: egytől-tízig már mindenki tud számolni magyarul, sőt, a hónapok nevét is tudogatják. A negyven éves szünet után megszületett „szombati iskolát” egész Beszterce-Naszód megyében az óradnai csodaként emlegetik.

Hajtóvadászatok Óradnán

Vannak Erdélyben olyan települések, amelyek ellen valóságos hajtóvadászatot indított az elmúlt évszázadokban a történelem. Óradna és kistestvére, Borberek ezek közé tartozik. Távol a nagyváros zajától, tenyérnyire a mord vadontól – mítoszköntösbe öltözött vidék ez.

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.