Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Bihar megye / Belényes /

Magyar fesztivál volt Belényesben

Május 22-én került tartották a belényesi művelődési házban az I. Fekete Körös-völgyi Magyar Fesztivált. A rendezvény célja a régió hagyományainak megőrzése, a Belényesi-medence szokásainak a felelevenítése, kapcsolatok teremtése és azok elmélyítése, ugyanakkor a szabad idő értékeken alapuló megélése.

A fesztivál főszervezője, Benedek Judit tanárnő a múlt kincseinek feltárásának, azok megőrzését, illetve öröklött hagyományainak felelevenítését, a falusi élet tisztaságát, természethez való közelségét tekinti fontos szempontnak a nevelő, alkotómunka során.

Ehhez a közösségformáló munkához talált társakra Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa, a debreceni Hajdú Táncegyüttes szakmai vezetői személyében. Az ő irányításukkal tanulhatnak és fejlődhetnek a Fekete Körös-völgyében a felnövekvő generációk, havi rendszerességgel. „Ezúton is köszönjük áldásos tevékenységüket” – mondta a fesztivál főszervezője.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, aki köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a jövőnket csak akkor építhetjük, ha a múltunkat is ápoljuk. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban gyűltek össze e régió gyerekei, megmutatni az ősöktől szerzett és újra elsajátított tudásukat. Reméli, hogy még sok és tartalmas rendezvényen, fesztiválon fognak egymásra találni a gyerekek a magyar hagyományok körében.

Szakmai szempontok alapján a rendezvényt Tiszai Zsuzsa, a Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője méltatta. Kodály Zoltán szavaival élve fogalmazta meg a Fekete Körös-völgyi közösség tagjainak ma is aktuális küldetését: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Továbbá kérte a szülők támogatását ezen célok megvalósíthatósága érdekében. „Minden népnek fontos, hogy saját kultúráját tovább vigye, ápolja, becsülje” – mondotta.

A délután folyamán színpadra vitte a legjobb tudását a belényesi Rozmaring Néptánccsoport, a belényesújlaki Rezgő Néptáncegyüttes, a köröstárkányi Nótáskedvű Lányok, a magyarremetei Kéknefelecs Néptánccsoport, a belényesi Hegedűs Fiúk, szintén a belényesi Cununiţa Csoport, illetve a rendezvény díszvendége, a debreceni Hajdú Táncegyüttes. A hagyományos várasfenesi „fónoka”, szatmári, mezőségi, kalotaszegi illetve nagyiványi néptáncok ritmusa, dallama kápráztatta el a nagyérdeműt, mely vastapssal köszönte meg a látottakat.

Az erre az alkalomra megalakult zsűri, Kéry Hajnal, Tiszai Zsuzsa néptánctanár, művészeti vezető illetve Micle Rozália köröstárkányi tanitónő minden fellépő produkciót külön értékelt, kihangsúlyozva a látottak egyediségét. Megköszönték a felkészítő pedagógusok munkáját, színpadra szólítva egy taps erejéig őket is, átnyújtva a rendezvény emléklapjait. Az első ilyen jellegű fesztivál hangulatára a családiasság volt a jellemző, hisz a belényesi gyerekek szülei vendégszeretetét élvezhették a résztvevők.

Reggeli Újság, 2016. május 29.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro