Főoldal / Szórványtallózó / Bihar megye /

Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok

Belényesben zárultak a 3. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok vasárnap

A város református templomában nemcsak a helybeliek gyülekeztek délután, hanem a környező falvakból érkezett kórusok is, hiszen az ünnepi istentisztelet keretében megtartották az egyházi kórusok találkozóját is, majd a Belényesi Művelődési Házban átadták a Zsiskú János-szórványdíjat, ezt követően pedig a Hajdú Táncegyüttes fellépésével befejeződött az idei három napos rendezvény.

Köröstárkány ünnepelt

Köröstárkány volt a fő helyszíne a III. Fekete-Körös völgyi Magyar Napok szombati rendezvényeinek. Ünnepi istentisztelettel kezdődött a nap a helyi református templomban, majd Bartók Béla mellszobrának avatójával folytatódott a délelőtt, délután pedig a szabadtéri szórakoztató rendezvényeké volt a főszerep.

Néptánccal indult a dél-bihari magyarság ünnepe

A hétvégén megtartott III. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok pénteken délután Várasfenesen kezdődött el a rendezvényen már hagyományos néptáncegyüttesek találkozójával. A dél-bihari településen tizennégy csapat lépett a közönség elé.

Szórványnapok a megmaradásért

Szeptember 5-7. közt az RMDSZ Bihar megyei szervezete második alkalommal rendezi meg a Fekete Körös Völgyi Magyar Napokat. Változatos programok várják az érdeklődőket a jövő hétvégén. A részletekről kedden a szervezők tájékoztatták a sajtót az RMDSZ váradi székházában.

A kultúra örömet okoz, a szórakozás boldogságot

A hétvégén szervezték meg első alkalommal a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. Kétség sem férhet hozzá, hogy hiánypótló rendezvényről beszélhetünk, melynek összeállításakor a szervezők nagy hangsúlyt fektettek népi kultúránkra, a szórakozásra és az egyházi értékek felmutatására is.

Szórvány-díjat kapott Miklós János

Vasárnap este a helyi katonai kultúrházban Miklós János belényesi képzőművésznek, tanárnak adtak át az RMDSZ Bihar megyei szervezete alapította Zsiskú János-szórványdíjat. Ezzel zárult az RMDSZ Bihar megyei szervezete által szeptember 6-8. között megrendezett I. Fekete Körös-völgyi Magyar Napok.

A félelem lebénít, az összefogás erősít

Vasárnap a kultúráé és a hitéleté volt a főszerep Belényesben, az RMDSZ Bihar megyei szervezete által megrendezett I. Fekete Körös-völgyi Magyar Napok záróalkalmain. Délután a református templomban, este a katonai kultúrotthonban gyűlt össze a sokadalom. Íme a részletek.

Fekete Körös-völgyi Magyar Napok

Méltóságteljes ünnepség jellemezte az első ízben kiírt Fekete Körös-völgyi Magyar Napok első két napját, mely pénteken Belényesújlakon szombaton Köröstárkányban zajlott. Igazi siker volt ez, hiszen először mozdult meg szinte egy emberként a térség magyarsága e korszakalkotó rendezvényen.

Magyar napok a szórványban

Szeptember 6–8. között tartják meg a Fekete-Körös-völgyi magyar napokat. Szeptember első hétvégéjén a Belényesi-medence három települése három különféle rendezvénynek ad majd otthont.