Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Bihar megye /

Sólyomkővár

Sólyomkő vára - II. rész

Sólyomkő vára - II. rész

Bihar megyében, a Réz-hegység nyugati részén, Sólyomkőpestestől északnyugatra fekvő hegy tetején, négyszáznegyvennyolc méteres tengerszint feletti magasságban fekszenek Sólyomkő várának romjai.

Sólyomkővár maradványai - I. rész

Sólyomkővár maradványai - I. rész

Élesd Románia nyugati részén, a Erdélyi-szigethegység északi peremén, a Rév-Báród-i medencében helyezkedik el, melyet délen a Király-erdő, északon a Réz-hegység határol. A két hegység között a Sebes-Körös medre húzódik.

Megőrizve szórványsorsban

Megőrizve szórványsorsban

Másodszor szervezték meg a Sólyomkővár napokat Élesden, ahol vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban. Az igét Dénes István Lukács élesdi parókus lelkész hirdette a református templomban, melynek falain fotókat és ismertetőket állítottak ki a mai Sólyomkővárról.

II. Sólyomkővári Napok

II. Sólyomkővári Napok

Az élesdi Castrum Egyesület, a református egyház és az RMDSZ mindenkit szeretettel hív és vár a Sólyomkővár Napjai rendezvényre.

Romok között is jövendő – Sólyomkő vára

Romok között is jövendő – Sólyomkő vára

Egy szomorkás hangulatú napon, amikor szerettem volna magamra maradni valahol, ahol elcsendesülhet a lélek, elhatároztam, hogy megvalósítom egy régi tervemet: bejárom a partiumi templomromokat és néhány várromot, meg-meg állva útközben olyan helyeken is, ahol építés folyik. Amennyi néhány napba belefér. Régóta készülök szétnézi errefele, csalogat a szép ősz, űz a megsokasodott emberi csalódás. De a temetők, a romok és sírkövek nem bántanak. Bizony, milyen sokszor történik meg, hogy az ember a romok közötti csendben piheni ki barátaitól kapott sebeit. És gyűjt erőt a folytatáshoz.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 23 napja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 23 napja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 23 napja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 4 hónapja

Darlac

feltöltve 4 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro