Főoldal / Szórványtallózó / Bihar megye /

Tamáshida

Tamáshida, ahol az evangélium mellett a magyarnak levést is felkínálják

Pázmány Attila egy eldugott ősi magyar falu, Tamáshida, fiatal református lelkipásztora. Erős ellenszélben kell hogy mentse településének még létező magyarságát. A fiataloknak magyar közösségi programokat, beszélgetéseket, magyar órákat szervez.

Tamáshidán is járt a Mikulás

Bizony, abba a kis, dél-bihari falucskába is ellátogatott a múlt hét végén a Mikulás bácsi, amelyet Tamáshidának neveznek. Nagy volt az izgalom, a készülődés a fogadtatásra. Mert ugye, ha már a Pázmány Angéla vallástanár néni is megmondta, hogy bizony, az a messziről jövő mikulás megígérte, akkor az biztosan tartani fogja az adott szavát. Csak hát, illő a mikulást versekkel, énekekkel fogadni. Nagy volt a készülődés, a tanulás, a maroknyi gyereksereg aztán bizonyított is.

Felélesztik a romtemplomot Tamáshidán

Felújítják a Bihar megyei Tamáshida (Tămaşda) Árpád-kori romtemplomát, hogy ott a jövőben kulturális központot alakítsanak ki benne.

Tamáshida: híd múlt és jövő között

Tamáshida csendesen meghúzódó kis falu Dél-Biharban. Másfél száz magyar lakja, akiknek a templomozáson kívül helyben semmilyen más közösségi programjuk nincsen. Virágvasárnap jártunk a településen. A református lelkipásztor, Pázmány Attila vezetett körbe a faluban és mesélt hétköznapjaikról. Utunk végcélja a híres tamáshidai romtemplom volt.

Tamáshida: Isten házából tyúkól

A dél-bihari Tamáshidán, az ottani magyar közösségben járt a közelmúltban szervező-egyeztető megbeszélésen Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke. Pázmány Attila ottani parókus lelkész vezetésével a tamáshidai romtemplomot is meglátogatták.

Romok között is jövendő – Tamáshida, ahol a templom a baromfiudvar

Tamáshidáról sokat írtak mostanában is és sokan is járnak erre. Aki csak teheti, letér a Szalonta-aradi főútról és meglátogatja e romokat. 2005-ben Gurzó K. Enikő a Reggeli Újságban írt riportot a faluról és a romról. Már a címe is felrázó: „Majorság lakja az Árpád-kori templomot”.

Elporladó műemlékek

Eltűnhetnek a partiumi magyarság műemlékei, mert a román állam nem támogatja felújításukat. Gyakorlatilag pályázni sem lehet a megmentésükre, mert tisztázatlan a tulajdonjoguk. Ilyen Bihar megye egyetlen Árpád-kori műemléke, a tamáshidai templom is.

Majorság lakja az Árpád-kori templomot

Amikor megérkeztünk a tamáshidai portára, elállt a lélegzetünk. No nem azért, mert eleddig nem tudtuk, hogy a nagyvilág tele van furcsaságokkal, hanem azért, mert ott állt előttünk a múltunk a maga teljes gyönyörűségében, mégis lerongyolódva, megtépázva.