Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Brassó megye /

Barcaföldvár

A Német Lovagrend kőből épített vára - Barcaföldvár

A Német Lovagrend kőből épített vára - Barcaföldvár

Földvár Brassótól mintegy húsz kilométerre északnyugatra, az Olt bal partján, nem messze a Barca torkolatától, Hídvéggel szemben fekszik. Magyar nevét nem a várról kapta, amelyet az erre vonatkozó tilalom ellenére a Német Lovagrend valószínűleg kezdettől kőből épített fel.

Hajtsunk fejet, és tekintsünk a jövőbe

Hajtsunk fejet, és tekintsünk a jövőbe

Mintegy száz megemlékező gyűlt össze Barcaföldváron, az egykori 2-es számú fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertben tegnap, a nemzeti gyásznapon. A hidvégi és helybeli magyarokon kívül szép számmal voltak brassóiak, árapatakiak, bölöniek, uzoniak, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének háromszéki tagjai, az egykori Erdélyi Magyar Ifjak brassói meghurcoltjai, valamint a Vitézi Rend erdővidéki és sepsiszéki képviselői.

Barcaföldvár és Szászveresmart

Barcaföldvár és Szászveresmart

Magyar emberek, börvelyi magyar svábok, de nemcsak magyarok, hanem a földvári fogolytáborban elpusztult orosz kiskatona utódai is csak a szomorú múltra emlékezhetnek Földvár nevének hallatán. 1944 és 1945 októbere között itt működött ugyanis minden idők egyik legkegyetlenebb fogolytábora, amelyet a háború utáni romániai vezetés tartott fenn a második világháború végének zűrzavaros időszakában, s ahol nagyon sokan vesztették életüket a legembertelenebb körülmények között.

Földvári foglyok hitvallása

Földvári foglyok hitvallása

Hetven éve, 1944 októberében kezdték a volt magyar honvédeket begyűjteni a barcaföldvári lágerbe, ahol mintegy hatezren sínylődtek, s a túlélők vallomásai szerint ezren elpusztultak. Eddig 350 halottat sikerült azonosítani. Az utolsó tömegsír fölött kialakított emlékkertben 2000 óta tartanak megemlékezést. Az elején a halottak napja utáni hétvégén, 2003-tól november 4-én, a nemzeti gyásznapon. Tegnap délután mintegy százötvenen emlékeztek a vértanúkra.

Barcaföldvári megemlékezés

Barcaföldvári megemlékezés

Tizennegyedik alkalommal gyűlt össze Barcaföldváron Háromszék és a Barcaság magyarsága, hogy az egykori gyűjtőtábor helyén emelt emlékműnél lerója kegyeletét az 1944 szeptembere és 1945 októbere között itt halálra éheztetett vagy agyondolgoztatott magyar áldozatok emléke előtt.

Sikolt a múlt

Sikolt a múlt

Nemzeti gyásznapunkon, vasárnap Brassó és Kovászna megyei lelkipásztorok, szervezetek, politikai pártok és civilek népes tömege emlékezett meg az 1944. augusztus 23-ai román átállás után Erdély területéről a barcaföldvári gyűjtőtáborba hurcolt és ott elpusztult ártatlanokról.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 11 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro