Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Brassó megye /

Keresztvár

Keresztvár a Piliske lábánál

Keresztvár a Piliske lábánál

Amikor a történelmi Magyarország hatvannégy vármegyéjét megalakították, ezt a települést is, a szomszédos Bodolával együtt Háromszék vármegyéhez csatolták. Régi magyar eredetű neve Nyén. Ezt az 1361-ben bejegyzett Leefaluval egyeztetik, amely 1403-ban Nyién néven jelent meg, és az egykori királyi Fehér megye Hidvégi járásához tartozott.

Erősítő ének az Olt mentén

Erősítő ének az Olt mentén

A Brassó megyei Keresztváron Énekeljetek az Úrnak új éneket címmel szervezték meg május 30-án – első ízben – az Olt menti református kórusok találkozóját, amelynek jelentőségét a vendéglátó Kiss Zoltán lelkipásztor üdvözlőbeszédében fogalmazta meg: az együtténeklés közösségformáló, közösségeket megtartó erő.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 5.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 5.

 

Számba vettük az előzőekben a Brassó megyei Keresztvár magyar közéletének néhány fontos vonatkozását, egyházi és népesedési gondjait, áttekintettük helyiek tanúságtétele alapján az utóbbi két évtizedben bekövetkezett változásokat. Néhány következtetés megfogalmazása előtt az iskolába térünk be.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 4.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 4.

A keresztvári helyi magyar politikai képviselet szempontjából vesszük szemügyre a tanácsi munkát, az erőviszonyokból levezethető kilátásokat és a közéletet. A Székelyföldhöz fűződő kapcsolatok újrafonásával alternatívaként számolnak a szórványosodás erős sodrába került közösségben, miként a székelységben is nő a felelősségérzet a leszakadóban lévő szigetek iránt. Azok pedig, mint láttuk, sokszor alig néhány kilométerre fekszenek megyénk határától.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 3.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 3.

A Brassó megyei Keresztváron a magyarság, helyzetének gyökeres változásai folytán, a más nemzetiségű közösségekkel való együttélésnek új, a szomszédos székelyekétől merőben elütő formáit alakítja ki napjainkban. Van, aki úgy véli, ezért vált volna javukra a székely eredettudat, de mint láttuk, ezzel nem rendelkeznek. A székely szomszédság mindazonáltal nagy támasz számukra, de az alábbiakban másról lesz szó.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 2.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 2.

Érdemes a téeszidők végjátékára visszatérni még néhány emlék erejéig, s e célból Fekete Lajos bácsinál jobb szemtanúra nincs is szükségünk. A közös vagyon magánosításának folyamata, melyet korábban ismertettünk, az állatok kiosztásával nem ért véget, következett a földek visszaszármaztatásának valóban ágas-bogas feladata.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 1.

A keresztvári magyarság a szórványosodás útján 1.

Macskaugrásra a megyénk déli határától, de még a hétfalusi településfüzértől innen két magyar sziget éli a maga külön életét két vegyes lakosságú faluban: az egyik Keresztváron, a másik Bodolán. Kapcsolatuk velünk éltető közeg számukra.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 11 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro